Fotobewerking met Photoshop of Picasa

Als de foto toch iets minder geworden is dan je had gehoopt, kun je hem altijd nog bewerken. Wat zijn de mogelijkheden van fotobewerking? In dit artikel worden een aantal fotobewerkingen besproken.

Soms kun je een goede foto zodanig bewerken dat deze nóg mooier wordt. Bijvoorbeeld: stof en krassen retoucheren of de foto verscherpen en bijsnijden.

 

Digitale fotobewerking

Klassiek geschoolde fotografen hebben er soms moeite mee, maar digitale beeldbewerking is in de fotografie niet meer weg te denken sinds vrijwel iedereen een digitale camera heeft.

Eigenlijk is de kritiek op fotobewerking wat overdreven: vroeger werd er in de donkere kamer tijdens de ontwikkeling en het afdrukken ook ingegrepen om het beeld mooier te laten lijken dan het origineel.

Beeldbewerkingsprogramma

Eenvoudig uit te voeren fotobewerkingen kan je met ieder beeldbewerkingprogramma uitvoeren. Bijsnijden, scherper maken, kleurbalans, helderheid en contrast zijn basis-correcties die je regelmatig moet uitvoeren in je streven naar het perfecte beeld. Picasa is een gratis programma voor fotobewerking waarmee je al deze dingen eenvoudig kan uitvoeren.

Kleur en contrast

Het verwijderen van vuil en krassen zijn uiteraard alleen van toepassing op gescande foto's of dia's. We vertrekken steeds vanuit een scan waarbij je de uiteindelijke uitsnijding (het deel van het beeld dat je wilt hebben) bepaald hebt. Ben je niet helemaal tevreden over de kleur, klik dan in het beeld-bewerkingsprogramma Picasa op kleuren en licht aanpassen.

Stof en krassen retoucheren met Photoshop

Een gescande foto of dia bevat bijna altijd onregelmatigheden als gevolg van stofdeeltjes of door krassen in het negatief of dia. Vooral bij uitvergroting van het beeld zijn deze beschadi-gingen goed te zien. Om deze te verwijderen gebruik je een binnen Photoshop Clone Tool of Rubber Stamp (afhankelijk van het programma).

Je werkt ermee als met een penseel, waarbij je de keuze hebt tussen verschillende diktes. Je kiest het brush palet in Stylus, waarbij je eveneens de doorzichtigheid van het penseel kan bepalen. Voor die laatste optie klik je dubbel op het Rubber Stamp-icoon. Bij het retoucheren moet je ervoor zorgen dat het punt dat je wilt aanpassen en de bron waar je het vandaan haalt (met eenzelfde tint en textuur) niet te dicht bijeen liggen.

Verscherpen van het beeld

In een digitaal beeld kan je de scherpte vergroten met behulp van het beeldbewerkingsprogramma. Ga er echter niet vanuit dat je van een compleet wazige foto door middel van foto-bewerking een haarscherp beeld kan produceren. Het filter zoekt volgens de drempelwaarden die je hebt ingevoerd naar pixels die die waarden niet hebben.

De drempelwaarden die je invult zijn afhankelijk van de scherpte, ruis, eventuele jpeg-onregelmatigheden en resolutie. Drempel of Treshold bepalen het gebied waarbinnen gecorrigeerd moet worden. Met Picasa kan je een foto op een eenvoudige manier verscherpen.

Programma fotobewerking

Met een programma voor fotobewerking kan je eindeloos blijven experimenteren, zeker met de meer geavanceerde. Zo kan je, wanneer je daar de tijd voor neemt een overbevolkt strand omtoveren tot een aards paradijs of een onbewoond eiland.

Storende elementen op de achtergrond of zaken in de natuur die er niet thuishoren kan je met de software laten verdwijnen. Maar het gevaar bestaat dat je daardoor minder kritisch op jezelf zal zijn bij het maken van een opname.

Creatieve fotografie

Fotografie is een creatief medium waarbij alles draait rond kijken, observeren. Blijf dat doen en ga alert te werk bij het fotograferen. Bedenk dat het beeld dat je in je hoofd hebt toch nog iets beter kan. En probeer het. Zo geef je jouw foto's persoonlijkheid en het karakter waarmee jij je kunt onder-scheiden.

Laat je foto bewerken

Goede fotobewerking is wel behoorlijk tijdrovend, en vaak lastig om mooi uit te voeren. Je kan overwegen om je foto door iemand anders te laten bewerken. Pixelfix is een bedrijf dat dit voor een schappelijke prijs voor je laat doen.

Gratis foto's en plaatjes bewerken met Picasa

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom zijn er meestal enkele kleine correcties nodig. Dat gaat prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding op deze site.

Maar met Picasa kan niet alles en voor complex en professioneel werk is Photoshop nog steeds het top-programma. Ben je veel tijd kwijt aan fotobewerking? Dan is het wellicht tijd voor een fotografie opleiding.

Meer over dit onderwerp

Foto effecten
Foto pimpen en effecten - Picasa of Photoshop

Picasa van Google
Picasa: gratis foto bewerk programma van Google

Fotoprogramma vergelijken
Fotobewerkingsprogramma vergelijken - Adobe Photoshop Elements

Zwartwit met Photoshop
Zwart wit foto maken met kanaalmixer van Photoshop

Belichting bewerken
Belichting: tips om de belichting van een foto te bewerken

HDR fotografie
HDR software - foto's combineren met Adobe Photoshop

Foto bewerken Photoshop
Foto bewerken tutorial - Photoshop van Adobe

Adobe Photoshop Elements
Adobe Photoshop Elements cursus - tutorials cursus

Zwart wit fotografie
Zwart wit fotografie - tips voor zwart wit foto`s

Foto bewerken grappig
Foto bewerken grappig - 5 gratis tips foto Apps

Basiscursus
Basiscursus fotografie - een camera gekocht en wat nu?

Handboek digitale fotografie
Handboek digitale fotografie & beeldbewerking - Frans Barten

Beeldvullend - uitsnede
Beeldvullend - uitsnede foto maken

D data -> diafragma
Data diafragma - uitleg digitale camera

Cursus Adobe Lightroom
Cursus Adobe Lightroom - online Photoshop cursus

Corrigeren
Corrigeren in Picasa

Retoucheren
Retoucheren in Picasa

Online foto bewerken
Online foto bewerken - tips voor tools

Foto bewerken met Nikon Capture NX-D
Foto bewerken met Nikon Capture NX-D en ViewNX-i software