Bestanden in Picasa

Ik ben nog niet klaar met de letter B en dit stuk zal dus vooral over bestanden gaan en daar horen natuurlijk ook mappen bij, maar die komen nog apart aan bod: zie Mapweergave. En helemaal onderaan besteed ik ook nog even aandacht aan bestellen en bureaublad.

Bestanden

Het is niet uit te leggen wat een computerbestand is, maar dat er verschil is tussen een tekst­bestand en een fotobestand kan iedereen zo zien, want een tekstbestand kost maar 30 KB opslag en een fotobestand wel 3000 KB (kilobyte). Dat komt omdat één letter maar één byte kost en één beeldpuntje (pixel) meestal 3 bytes en een foto heeft er meestal miljoenen.

 

Hieronder zie je bijvoorbeeld een stukje van de algemene map Afbeeldingen op de harde schijf van mijn Vista computer (dit is dus een venster van de Windows-Verkenner). De gele openstaande kaftjes zijn mappen en de losse fotootjes daaronder (en daarin) zijn bestanden:

picasa3 handleiding bestanden 1

Opmerking: dezelfde map in oudere versies van Windows (dus ook in XP) heet “Mijn afbeel­dingen”, maar er is wel een essentieel verschil: in Windows-Vista en in Windows-7 is het een hoofdmap en daarvoor was het altijd een submap van de hoofdmap “Mijn documenten”.
 
En hieronder zie je ongeveer hetzelfde stukje in Picasa3, alleen heet de map nu Pictures:

picasa3 handleiding bestanden 2

Opmerking: in Picasa worden de submappen niet boven de miniaturen getoond, maar er onder. De inhoud daarvan zie je vanzelf als je doorscrolt – wel zo logisch dus. 

Wat je in Picasa ziet, “staat” dus gewoon op je harde schijf en niet op geheime plekjes.

Maar niet alle mappen en bestanden die op de harde schijf aanwezig zijn, zijn zichtbaar in Picasa: gelukkig maar, want Picasa is een fotoprogramma en geen Windows-Verkenner.

Picasa toont alleen de mappen die afbeeldingsbestanden bevatten en als er daarbij mappen zijn die clips en poëzieplaatjes bevatten waarmee je in Picasa weinig kunt doen, dan mogen die mappen rustig onzichtbaar zijn. Maar dat moet je dan zelf doen, want Picasa kan niet voor jou beslissen wat je wel en wat je niet wilt zien (zie Mappenbeheer). Lege fotomappen zijn vanzelf onzichtbaar, maar dat kan wel eens lastig zijn (ik zet er een grappig plaatje in).

Opmerking 1: als je bij het installeren de fout hebt gemaakt om de hele schijf te laten door­zoeken op foto’s, kom je nu om in de rare mappen met onbekende plaatjes. Uiteraard moet je die allemaal onzichtbaar maken, anders is Picasa onwerkbaar. 

Opmerking 2: verwijderen uit Picasa betekent dus niet persé verwijderen van de harde schijf (dat doe je met overbodige of slechte foto’s), maar onzichtbaar maken voor Picasa. Maar dat is weer wat anders dan bestanden of mappen tijdelijk verbergen, want dat kan ook.

Bestandstypen

Over de soort bestanden is ook nog wel wat op te merken. Meestal zullen dat de foto’s uit je eigen camera zijn en dan zullen het meestal JPEG-bestanden zijn – tenzij je zo’n fotoclub-freak bent dat je met je camera van 999 euro persé in RAW wilt werken. Ik kom daar in een apart stukje op terug, want dit is te ingewikkeld om hier met één zinnetje af te doen.

Maar er zijn meer soorten afbeeldingsbestanden en Picasa kan ze bijna allemaal tonen, mits ze zijn aangevinkt. Kies Extra > Opties > Bestandstypen, dan zie het linker venstertje:    

picasa3 handleiding bestanden 3A     picasa3 handleiding bestanden 3B

Je kunt rustig alle bestandstypen aanvinken, ook al zul je de meeste nooit gebruiken. Maar dan weet je tenminste zeker dat als er toevallig zo’n bestandstype tussenzit, dat je dat dan ook ziet – al zijn er dan nog varianten die Picasa als een zwart vlakje toont, zoals een multi-page PNG- of TIF-bestand en dat zal ook wel gelden voor bepaalde PSD-bestanden etc.

Opmerking 1: hoewel bmp-bestanden zelden meer voorkomen, maakt Picasa zelf soms grote bmp-bestanden, onder andere voor het bureaublad (zie verder).

Opmerking 2: het is merkwaardig dat Paintshop-bestanden (psp) niet worden genoemd en ik heb geen mogelijkheid om te testen of ze onder dezelfde soort vallen als psd-bestanden. De extensie psp moet je niet verwarren met pps (Powerpointshows) – die kun je niet bekijken. .

Opmerking 3: vaak is de onderste optie grijs en onbruikbaar, maar dat komt dan omdat het programma QuickTime niet op je computer is geïnstalleerd. Als je een fotocamera hebt die toevallig dit type filmpjes (mov) levert, moet je dus ook dit programma installeren (gratis).

Er is nog een bijzonder instinkertje: omdat Picasa vooral is bedoeld om met goede foto’s te werken, worden plaatjes met minder dan 250x250 pixels niet getoond. Dit probleem kun je opheffen via Beeld > Kleine afbeeldingen zoals rechtsboven wordt getoond. 
Je zult er maar mee tobben, maar dan nog blijft gelden dat je moet snappen dat een fotootje van 200x300 pixels niet geschikt is voor een afdruk op 10x15 formaat of om je hele scherm te vullen. Het gaat dan meestal “poëzieplaatjes” (kleine gif-bestandjes) die alleen geschikt zijn voor een grappige (of kitscherige) versiering van lieve mailtjes.

JPEG-bestanden

Normale jpeg-bestand uit digitale camera’s hebben bestandsnamen zoals HPIM3456.JPG of IMG_1234.JPG en die bevatten naast de plaatjes waar het om gaat ook veel extra informatie waarvan je hieronder een deel kunt zien: 

picasa3 handleiding bestanden 4A

Opmerking: het inzetvenstertje (Eigenschappen) kun je oproepen met de toetsen Alt+Enter. 
 
Die extra gegevens worden exif en iptc genoemd en zijn meestal alleen interessant voor fotoclub-freaks. Maar voor iedereen zijn de volgende items van belang:
1.      De bestandsnaam (tevens volgordenummer) – hier 2009-37.JPG (door mij aangepast)
2.      De map waarin dit bestand bij importeren is opgeslagen – hier mijn jaarmap 2009
3.      De grootte van originele bestand in bytes en pixels – hier 1,3 MB en 2608x1952 pixels
4.      Datum en tijdstip van de opname – hier 9-1-2009 om 12:57:36 (zeer belangrijk). 

Sinds Picasa 3.6 kun je zelfs een foutieve opname datum en/of tijdstip corrigeren (via Extra), maar het is veel verstandiger om de kalender en de klok van je camera goed in te stellen en regelmatig te controleren - ook na de overgang van zomer- en wintertijd.

Opmerking: je moet dus in ieder geval van jouw camera weten hoe dit moet - de vele andere instelmogelijkheden zijn meestal minder belangrijk. En als je denkt dat dit van geen enkel belang is, kom je vroeg of laat toch van een koude kermis thuis (zie Sorteren).

In Picasa 3.8 is er aan de rechterkant zelfs een extra informatiepaneel toegevoegd dat je rechtsonder met een nieuwe knop i kunt openen en weer sluiten (maar met Alt+Enter gaat het ook nog). Dat lijkt indrukwekkend, maar het oude overzicht was wel zo overzichtelijk en ruim voldoende: niet elke vernieuwing is een verbetering!

Als jouw camera GPS-coördinaten heeft toegevoegd of je hebt dat zelf via geocoderen of via de knop locaties gedaan, wordt die informatie ook in de lijst getoond en dat geldt ook als je zelf onderschriften (“titels”) en/of trefwoorden (“labels”) hebt toegevoegd.
Maar als je de personen op een foto namen hebt gegeven, wordt die informatie niet in de lijst getoond, want dat wordt niet in de bestanden vastgelegd, maar alleen in Picasa.

picasa3 handleiding bestanden 4B

Opmerking 1: het woord “Land” voor de map waarin dit bestand zich bevindt, is gewoon fout.
 
Opmerking 2: onder het Histogram (hierboven links) zie je de camera-instellingen meteen.

Dubbele bestanden?

Als je op een normale manier met Picasa gaat werken (dus niet met allerlei programma’s door elkaar heen) is er per foto maar één bestand in één bepaalde (jaar)map. Zelfs al voeg je die foto ook aan een bepaald album toe (of zelfs aan meerdere albums), gaat het toch steeds om hetzelfde bestand en niet om één of meer kopiebestanden daarvan.

En ook al heb je die foto in Picasa enigszins gecorrigeerd, ontstaat er ook niet vanzelf een kopiebestand – tenzij je (al dan niet per ongeluk) de verboden knop Opslaan op schijf gebruikt, want dan maak je ineens wel veel kopiebestanden – alleen zie je die niet omdat het verborgen “originals” zijn. Maar dat is een ingewikkeld verhaal: zie Opslaan.

Je kunt wel soms bewust kopiebestanden maken, bijvoorbeeld omdat je even een aantal recente foto’s in een verkleinde versie exporteert voor een digitaal fotolijstje of voor het bestellen van 10x15 afdrukken. Maar het is verstandig om de map met zulke doelgerichte kopiebestanden meteen na gebruik te verwijderen, want dan hoef je later nooit meer te twijfelen of die foto’s wel weg mogen.

Dubbele bestanden zijn daarom vaak een erfenis uit het verleden, misschien omdat je toen een ingewikkelde of slordige manier van werken had of omdat het reservebestanden van een vorig programma zijn en daarom het is moeilijk om een algemeen advies te geven om er vanaf te komen.

Picasa heeft echter wel een trucje in huis om dubbele bestanden op te sporen (zie Extra > Experimenteel), maar dat werkt alleen maar voor de mappen die in Picasa zichtbaar zijn (let daarbij alleen op de gele mappen – niet op de blauwe albums). En dan nog zul je zorgvuldig naar de overige bestandseigenschappen moeten kijken om te kunnen bepalen wat echt weg mag.

Opmerking: de beste manier is dan om de dubbele foto’s in Picasa naar één map te ver­plaatsen en daarbij “Naam wijzigen” te kiezen. Na sorteren op naam staan dan dezelfde foto’s naast elkaar en is het gemakkelijker om de overbodige dubbelgangers te verwijderen. Daarna kun de foto’s per stuk of per groepje terug naar hun oor-spronkelijke mappen ver­plaatsen. Je kunt ook de gelegenheid te baat te nemen om alles in jaarmappen te doen. 

Filmbestanden?

Net zoals JPEG de norm is voor fotobestanden, is MPEG dat voor filmbestanden en dat is maar goed ook, want anders zou je harde schijf al meteen vol zijn van één flinke film. Maar helaas houdt de eenvoud daarmee meteen op, want er zijn een heleboel varianten met bestandstypen zoals avi, mov, wmv enzovoort. En om die allemaal vlekkeloos te kunnen tonen, heeft je computer dus veel “decoders” nodig en die zijn niet altijd allemaal aanwezig, zodat Picasa er ook niet altijd raad mee weet en daar wil ik het bij laten.

Met Picasa kun je ook presentaties maken die als een film worden opgeslagen (zie Film).

Grote bestanden

Moderne camera’s krijgen steeds meer “megapixels” en dus ook steeds meer “megabytes”: 3 tot 5 MB per foto is al heel normaal en 50 Mb voor een kort filmpje is ook geen uitzondering. Niemand maakt zich daar meer druk om, want de harde schijven krijgen ook een steeds grotere opslagcapaciteit: 500 GB of meer is al normaal.
Een gewone cd-r(w) waar 700 MB op kan (dus slechts 200 foto’s) is al een “achterlijk ding” geworden, om over de oude diskettes (1,44 MB) maar helemaal niet meer te praten.

Vandaar dat het heel normaal is als je in een moderne camera een geheugenkaartje van 2 GB hebt en misschien ook een usb-stick met die capaciteit of zelfs meer. Dus ook voor het maken van een simpele cadeau-cd zul je al snel een dvd-schijfje (4,7 GB) nodig hebben. En voor het maken van back-ups zelfs meerdere dvd-schijven en dan wordt het gebruik van een externe usb-schijf handiger, want die hebben al een capaciteit van 100 GB of meer.

Toch zijn er nog heel veel toepassingen waarvoor zulke grote bestanden hinderlijk of zelfs verboden zijn. Denk maar aan het meezenden van foto’s met een mailtje: één foto is dan al ongeveer het maximum, terwijl de ontvanger er meestal maar één seconde naar kijkt. Daarom zorgt Picasa dat die foto’s worden verkleind, zodat je de ontvanger geen verstopte mailbox bezorgt (zie E-mail 1). En voor flinke series kun je beter Picasaweb gebruiken.

Maar je kunt foto’s ook zelf verkleinen en exporteren is daarbij het “toverwoord”. Dat kan bij­voorbeeld nodig zijn voor het toevoegen van een foto aan een advertentie op de website van Marktplaats of e-Bay, maar ook voor fotootjes voor Facebook of Hyves en andere sociale netwerken - dus in het algemeen voor plaatjes op internetpagina’s. En voor als je bij AH of Kruidvat 100 gewone afdrukjes wilt bestellen, enzovoort. Zie Formaat verkleinen.

Maar het omgekeerde komt ook voor: te kleine bestanden - dat wil zeggen: te klein voor wat je ermee wilt doen. Maar soms is daar ook een mouw aan te passen: zie Formaat vergroten.

Tot besluit nog 2 onderwerpen die ook met de letter B beginnen: bestellen en bureaublad. Die hebben ook te maken met het op een speciale manier gebruiken van fotobestanden.

Bestellen (“winkel”)

Via de knop Winkel rechtsonder in Picasa kun je geselecteerde foto’s laten afdrukken. Dan verschijnt eerst de onderstaande pagina waarin je kunt kiezen tussen diverse bekende en onbekende printservices en AH is daartussen nog de enige echte winkelketen waardoor je flink kunt besparen op portokosten:

picasa3 handleiding bestanden 5

Het ligt voor de hand om AH te kiezen (vroeger stond het Kruidvat er ook bij en beide maken gebruik van hetzelfde CéWé-lab in Duitsland). Zie verder bij Afdrukken 1.

Opmerking: als je in Picasa gecorrigeerde foto’s op een andere manier wilt bestellen, moet je ze eerst vanuit Picasa exporteren om bestanden te krijgen die je daarna kunt uploaden.

Bureaublad

Selecteer een liggende “rustige” foto en kies dan Maken > Instellen als bureaublad. Die foto wordt dan door Picasa netjes bijgesneden en verkleind (of vergroot) tot het aantal pixels waarop je scherm is ingesteld, bijvoorbeeld op 1280x1024 (5:4) pixels zoals hieronder.

Sluit of minimaliseer dan Picasa en de foto staat dan al prachtig op je scherm als een nieuwe achtergrond die je op elk moment kun vervangen door een andere geschikte foto:

picasa3 handleiding bestanden 6

Deze foto wordt als een flink bmp-bestand met de naam picasa-background opgeslagen in de automatisch gemaakte submap Achtergronden in de map Picasa in (Mijn) Afbeeldingen. 
Verwijder deze map(pen) dus nooit, want als je een maand later een andere foto kiest, wordt dit bestand gewoon met een volgnummer toegevoegd zodat je eventueel naar een eerder gebruikte achtergrondfoto kunt terugkeren (dit is nieuw in Picasa 3.8).

Opmerking 1: de in oudere versies van Picasa voor dit doel gebruikte map “Picasa-bewer­kingen” (of “Picasa-edits”) is hiermee overbodig geworden, dus die kun je van de harde schijf verwijderen of in Picasa benutten voor het opslaan van eigen foto-experimenten.

Opmerking 2: er is nog een andere bewerking waarbij soortgelijke bmp-bestanden worden gemaakt en dat zijn “Screendumps” (nieuw in Picasa3). Dit onderwerp komt aan de orde bij Screensaver, al heeft het daar niets mee te maken. Deze screendumpbestanden worden opgeslagen in de submap Schermafbeeldingen van de map Picasa en dat woord moet je niet verwarren met de hierboven bedoelde achtergronden (“wallpapers”).

Picasa downloaden

Meer over dit onderwerp

Data recovery
Verwijderde bestanden of foto`s terughalen - data recovery

Livesafer backup programma
Livesafer: backup programma voor uw bestanden en foto's

Undo (ongedaan maken)
Undo (ongedaan maken) in Picasa

Mapweergave
Mapweergave in Picasa 3 van Google

Beheer van foto's
Tips over het beheer van foto's

Mappenbeheer
Mappenbeheer in Picasa

Foto bestellen
Foto bestellen - foto afdrukken of foto cadeau bestellen

Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken bestellen via Picasa

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Fotoboek bestellen
Fotoboek bestellen - tien leveranciers vergelijken

DPI
DPI en foto´s - Is DPI iets moeilijks?

Verplaatsen en meer
Verplaatsen en selecteren in Picasa

Verbergen of verwijderen
Verbergen of verwijderen in Picasa

Zoeken en meer
Zoeken en meer in Picasa

Stock foto kopen
Stock foto’s kopen of zelf foto's maken - stockfotografie

Picasa downloaden
Picasa downloaden