Onderschriften ("titels") in Picasa

De letter O brengt mij bij een bijzonder Picasa-onderwerp, namelijk Onder-schriften - niet te verwarren met bestandsnamen, want daar moet je geen neponderschriften van willen maken in de trant van “Verjaardag-Pietje.jpg” - dat belemmert namelijk het automatisch sorteren van foto’s, want vaak zijn de datums ook fout (zie Naam wijzigen en Sorteren).

Opmerking: je moet onderschriften niet verwarren met tekst op een foto zetten: dat doe je alleen maar voor bijzondere toepassingen: zie Tekst toevoegen.

Als je wel eens geconfronteerd bent geweest met een paar schoenendozen vol foto's van je overleden ouders, dan weet je hoe dom het is als er zelden iets achterop geschreven is - zelfs geen jaartal. Daar hadden ze op hun “oude dag” toch alle tijd voor en doordat ze dat niet hebben gedaan, wordt een groot deel van zo’n verzameling waardeloos - vooral de stokoude (vaak mooie) foto's van familieleden die je zelf niet of nauwelijks hebt gekend.

 

Maar dat geldt natuurlijk ook voor je eigen verzameling. Als die al die foto's netjes hebt ingeplakt en van bijschriften hebt voorzien, dan is zo'n verzameling tenminste nog redelijk toegankelijk voor je eigen kinderen – wat ze er verder ook mee doen. 

Maar hoe moet dat met je nieuwe digitale verzameling? Daarvan is er waar­schijnlijk heel weinig meer afgedrukt en wat is dan nog de waarde van als er niets bijgeschreven is. Dat hoeft niet bij elke foto, maar wel bij foto's die voor je nazaten belangrijk kunnen zijn.

Datum foto’s

Er is alvast één troost: in de Exif-gegevens van elke opname is de exacte datum vastgelegd, tenzij je camera niet goed was ingesteld en dat komt helaas vaak voor. Let daar dus voortaan op: het is belangrijker dan je denkt - vooral bij het sorteren van foto's die van verschillende camera's afkomstig zijn.

Opmerking: foutieve datums kun je vanaf Picasa 3.6 corrigeren via Extra > Datum en tijd aanpassen. Maar als je dat voor honderden foto's moet doen, is dat een verschrikkelijke klus en bovendien weet je vaak later de juiste datums niet meer. Het is dus beter om dit probleem te voorkomen en dat is een kleine moeite: kijk even in het boekje over je camera.

Die EXIF-gegevens kun je in Picasa zien met de toetscombinatie Alt+Enter (Eigenschappen) en vanaf Picasa 3.8 ook via het i-knopje rechtsonder, maar natuurlijk ook gewoon in de Windows Verkenner via Bestand > Eigenschappen > Details. 
Omdat die "embedded information" (ook wel “metadata” genoemd) in de fotobestanden is opgenomen, is die er over tientallen jaren nog - tenzij die bestanden verloren gaan doordat jouw cd-schijfjes gaan “afbladderen” en dat risico is niet denkbeeldig.

Opmerking: je kunt je camera zo instellen dat de datum op de foto’s komt te staan. Dat lijkt heel handig, maar is ontzettend lelijk en erg storend als je die foto’s gaat corrigeren (dat je dat niet doet is kortzichtig: zie Corrigeren). De datums zie je gewoon in de blauwe balk van Picasa, dus er hoeft niets op de foto’s te staan.

Onderschriften

Er is nog meer mogelijk, maar dat zie je pas in het bewerkingsvenster van Picasa, dus nadat je 2x op een miniatuur hebt geklikt:

picasa3 handleiding onderschriften 1

Onder de foto staat er in vage grijze letters Maak een titel en je kunt meteen een korte informatieve tekst intypen en afsluiten met de Enter-toets zoals hierboven is gedaan.

Deze tekst die je later nog kunt aanpassen (of kunt verwijderen via het prullenbakje dat rechts in diezelfde regel staat), wordt ook in het bestand als IPTC-gegevens opgeslagen. Deze "embedded information" kun je bijvoorbeeld ook in IrfanView zien:

  picasa3 handleiding onderschriften 2A    picasa3 handleiding onderschriften 2B

Die tekst komt dus in het vakje Caption te staan, maar je ziet dat er nog veel meer invul­vakjes zijn. In Picasa kun je verder alleen trefwoorden (Keywords) toevoegen en die zie je dan ook terug in IrfanView zoals hierboven rechts. Maar dat is voldoende want de overige velden zijn meer van belang voor persfotografen ivm auteursrechten etc.

Opmerking: het kan zijn dat onderschriften in andere programma’s niet zichtbaar zijn, maar dat komt dan omdat die zich niet houden aan de internationale standaarden en dat is dom.

Zoeken naar foto’s

Deze foto van het orgeltje is onderdeel van een kleine serie, gemaakt in het dorpje Clinge in de zuidoosthoek van Zeeuws Vlaanderen. In de onderschriften van die foto's komt het woord "Clinge" dus steeds terug, dus als ik dat woord in het zoekvenstertje van Picasa typ (rechtsboven), worden die foto's onmiddellijk gevonden, zoals hieronder is te zien: 

picasa3 handleiding onderschriften 3

Maar dat niet alleen: ook de foto's die ik aan bepaalde albums had toegewezen, worden meteen gevonden en dat is toch ideaal - ook voor ons nageslacht. Want zelfs als Picasa dan niet meer zou bestaan, zal er vast wel een ander programma zijn dat via een zoekopdracht toegang heeft tot deze "embedded informatie" omdat het internationale standaarden zijn, die ook in professionele programma's zoals Photoshop worden gebruikt (zie Zoeken).

Zijn die onderschriften zichtbaar?

Afgezien van het feit dat je die onderschriften in het bewerkingsvenster kunt zien (of alsnog kunt toevoegen of wijzigen) zoals hierboven, zijn ze ook tijdens een diavoorstelling zichtbaar en dat is niet storend, want dan zie je dat Picasa de weergave van zulke “titels” heel elegant heeft opgelost:

picasa3 handleiding onderschriften 4

Opmerking: je kunt die onderschriften echter wel (tijdelijk) onzichtbaar maken door het groene vinkje in de bedieningsbalk weg te klikken. Die balk zie je alleen even als je de muis beweegt en daardoor de automatisch voortgang stilzet, dus als je wat wilt vertellen.

In afdrukken?

Normaal zijn die onderschriften in afdrukken die je via Picasa met je eigen printer kunt maken, niet zichtbaar. Maar met de nieuwe rand- en tekstopties in Picasa3 kan dat wel, zoals je hieronder kunt zien en dat is toch heel fraai (zie verder bij Afdrukken 2):

picasa3 handleiding onderschriften 5

Onze vertrouwde fotoservices zijn nog niet zover dat ze deze vormgeving als optie kunnen aanbieden en ik denk ook niet (afgezien van een incidentele uitzondering) dat dit zo zinvol is. Als je dat persé wilt, moet je dat bestand maar zelf van zichtbare tekst voorzien alvorens je het aan die service toezendt (zie verder bij Afdrukken 1 en Tekst toevoegen).

Op cadeau-cd’s?

Als deze cd’s (of dvd’s) worden afgespeeld op een willekeurige computer, zijn die onder­schriften gewoon zichtbaar zoals in een normale diavoorstelling (zie hierboven).

Maar omdat men vaak denkt dat deze cd’s bedoeld zijn voor een dvd-speler bij de eigen tv, zal men teleurgesteld zijn dat de zo ijverig ingetypte onderschriften niet zichtbaar zijn en dan is men boos op Picasa in plaats van op die simpele dvd-speler.

Om dit toch voor elkaar te krijgen moet je dan voordat je de cd maakt die onderschriften als zichtbare tekst op de foto’s plaatsen via de knop “Titels kopiëren” in het tekstmenu.
Uiteraard moet je dat spaarzaam doen, want tekst op elke foto is storend en na het maken van de cd of dvd, kun je die zichtbare teksten weer uitschakelen om er op je computer geen last van te hebben (zie verder bij Cadeau-cd en Tekst toevoegen).

Op Picasaweb?

Als je zulke van onderschriften voorziene foto’s upload naar Picasaweb (meestal voor familie en vrienden), zijn ze daar ook keurig onder die foto’s zichtbaar zoals hieronder:

picasa3 handleiding onderschriften 6

Hier heten die onderschriften weer (voor de verandering) “bijschriften” en je ziet dat je ze zelfs op Picasaweb nog kunt bewerken of desnoods verwijderen. En rechts kun je zien dat in Picasa toegevoegde trefwoorden (die heten hier “tags”) ook zichtbaar zijn. De locatiemap heb ik in Picasaweb zelf toegevoegd, maar zelfs dat had ik al van te voren in Picasa kunnen doen via Geocoderen of vanaf Picasa 3.6 nog gemakkelijker via Locaties - een directe toegang tot Google Maps.

Opmerking: als je op Picasaweb om de één of andere reden Engelstalige onderschriften wilt, maar in Picasa zelf Nederlandstalige, zul je die onderschriften toch op Picasaweb moeten “verengelsen”. Er is geen automatische vertaaloptie in Picasaweb beschikbaar (wel bij opmerkingen).

Conclusie

We zijn dus alweer een stapje verder en zo wordt je nog gratis Picasa-specialist. Alleen vrees ik dat maar weinig mensen met deze mogelijkheid bekend zijn en er vervolgens ook tijd in gaan steken om zulke onderschriften te typen, want als je dat nog voor duizenden foto’s moet gaan doen, is dat natuurlijk heel veel werk (daar zie ik zelfs tegenop).

Maar als je het meteen doet zodra je nieuwe foto’s hebt toegevoegd en geordend, dan gaat dat als het ware in één moeite door. En niet elke foto een onderschrift te hebben (misschien maar 10%), want het gaat vaak om series van dezelfde locatie of situatie en dan hoef je alleen de eerste foto van zo’n serie een algemeen onderschrift te geven.

Opmerking: als je vaak dezelfde tekst nodig hebt (wat mij overigens tamelijk zinloos lijkt), kun je in een programma zoals Excel een tabel maken met standaard zinnetjes die je gewoon met kopiëren (Ctrl+C van Copy) en plakken (Ctrl+V van Velpon) in het bewerkings­venster kunt invoeren. 
Sommigen willen de bestandsnamen als onderschriften in Picasaweb zien: dat kun je met het info­venstertje van IrfanView voor elkaar krijgen voordat je die foto’s gaat uploaden.

Picasa downloaden

Meer over dit onderwerp

Tekst toevoegen
Tekst toevoegen in Picasa

Zoeken en meer
Zoeken en meer in Picasa

Labels (tags)
Labels en tags in Picasa 3 en 4

Naamlabels
Naamlabels in albums op Picasaweb van Google

Undo (ongedaan maken)
Undo (ongedaan maken) in Picasa