Uitleg fotografie begrippen - D

Data
In digitale vorm opgeslagen gegevens. Wordt soms bedoeld als het meervoud van "datum".

Data achterwand
Deze camera's hebben de mogelijkheid om de datum mee te laten afdrukken op de foto. Op die manier wordt de datum zichtbaar op de voorkant van de foto. Soms wordt de productiedatum op de achterzijde afgedrukt.

DDL (Door De Lens)
Lichtmeting door de lens - meestal in spiegelreflexcamera's. Kijk ook onderaan deze pagina naar het artikel over belichten.

Delen ("sharing")
Een modewoord voor het via e-mail of via een website ter beschikking stellen van foto's - meestal tussen familieleden of fotovrienden. Doordat men hierbij vaak fouten maakt, is de kwaliteit vaak een probleem. 
Zie het artikel over Foto's delen in de Picasa-handleiding op deze website.

Diafragma
Een schermpje met verstelbare opening voor het objectief van een camera of microscoop, waardoor de hoeveelheid invallend licht geregeld kan worden. Een groot diafragma gebruikt men voor kleine scherptediepte (bijvoorbeeld portret) of in donkere situaties en een klein diafragma voor een grote scherptediepte.

Digitale camera
Een digitale camera maakt elektronische opnamen, in tegenstelling tot traditionele opnamen op film. U hoeft dus ook geen film te laten ontwikkelen, maar u kunt de foto's direct vanuit de camera naar uw PC downloaden. U kunt de foto's gewoon afdrukken of ze eerst bewerken (formaat, kleur of de opname zelf wijzigen).
Wilt u een digitale camera kopen? Kijk dan bij de tips voor het kopen van een digitale camera op deze site.

Digitale beeldbewerking
Een algemene term voor alle processen die te maken hebben met het vastleggen en digitaal manipuleren van afbeeldingen. Dat kan gaan van een beetje bijsnijden tot zeer ingewikkelde trucages waarin de originele foto nog nauwelijks te herkennen is. Het laatste wordt vaak "fotoshoppen" genoemd.

Onderaan deze pagina staan diverse verwijzingen naar programma's om foto's te bewerken, zoals Photoshop en Picasa.

Digitaal zoomen
Functie op een digitale fotocamera om een afbeelding te vergroten (in te zoomen). De beschikbare pixels worden hierbij uitgerekt. Nadeel van deze functie is dat de kwaliteit van het beeld achteruitgaat. Beter is optische zoom, waarbij het te nemen voorwerp door een zoomobjectief van de spiegelreflexcamera 'dichterbij' wordt gehaald. Hierbij zal er geen kwaliteitsverlies van de afbeelding optreden.

Kijk ook eens bij het artikel over zoomlenzen, onderaan deze pagina.

Dioptrie
Eenheid voor het meten van de kracht van een lens. Dioptrieverstelling of -aanpassing op camera's betekent dat de optische zoeker kan worden ingesteld op een andere dan de standaardwaarde. Hierdoor kan een bijziend of verziend persoon de zoeker gemakkelijker gebruiken. Een lens van 2 dioptrie heeft een brandpuntsafstand van 1/2 x 1 meter = 0,5 meter.

DIVX
Compressiemethode voor digitaal filmmateriaal. Hiermee past een film op een gewone cd-rom.

DPI (Dots Per Inch)
Dit is een oude Engelse drukkersmaat voor het aantal inktpunten per inch in een drukraster (1 inch is 2,54 cm). Tegenwoordig zouden we liever spreken van “pixels per centimeter” (PPC), maar de afkorting DPI is onuitroeibaar.
Het is dus ook een maat voor de resolutie van een beeldscherm of afdruk en gebruikelijke getallen daarvoor liggen tussen 50 en 600 dpi (op normale kijkafstand is 300 dpi al uitstekend).
Uit een digitale camera (of scanner) komen alleen bestanden met meer of minder pixels en kun je nog niet spreken van dpi en dat is de oorzaak van veel verwarring.
Lees alles over DPI in de Picasa handleiding op deze site.

DPOF (Digital Print Order Format)
Een door Canon, Kodak, Fuji en Matsushita in 1998 ontwikkelde functie die het mogelijk maakt dat direct vanuit de camera geprint kan worden. Afbeeldingen op een geheugendrager, zoals een CompactFlash-kaart, kunnen zonder tussenkomst van de digitale spiegelreflexcamera worden afgedrukt wanneer de fotoprinter beschikt over een kaartslot. Bij bekijken van opnamen in een DPOF-ondersteunende camera, kunt u de af te drukken foto's, het aantal afdrukken en een aantal andere zaken opgeven.

DV (Digital Video aansluiting)
De DV-ingang/uitgang op videorecorders is een digitale communicatiepoort voor digitale video. Deze wordt meestal gebruikt in combinatie met FireWire of iLink.

DVD (Digital Versatile Disc / Digital Video Disc)
Omdat DVD-schijven niet alleen films, maar ook geluid of andere gegevens kunnen bevatten is de term Digital Versatile Disc beter. Het systeem werd aanvankelijk echter uitgevonden voor de opslag van filmmateriaal. Vandaar dat u nog de naam Digital Video Disc nog tegen kunt komen. DVD-schijven kunnen, in tegenstelling tot cd's, aan beide kanten beschreven worden en maximaal liefst 13 GAB aan data bevatten.

DX
Deze term duidt op de automatische instelling van de filmgevoeligheid (bijvoorbeeld een 100, 200 of 400 ISO film). Alleen camera's die deze mogelijkheid hebben, stellen de filmgevoeligheid automatisch in.

 

Meer over dit onderwerp

Diafragma
Diafragma: uitleg diafragma bij fotocamera

Belichten
Belichten - tips belichting foto voor gevorderden

Camera
De camera voor een natuurfotograaf

Fotocamera kopen
Camera kopen - tips beste digitale camera

Camera lenzen
Camera lenzen - tips voor een objectief bij uw camera

Objectieven - lenzen
Objectieven - lenzen: overzicht soorten camera objectieven

Zoomlenzen
Zoomlenzen - zoomobjectieven digitale camera kopen

Resolutie van foto's
Resolutie van foto's - DPI - wat is de beste resolutie?

Foto bewerken Photoshop
Foto bewerken tutorial - Photoshop van Adobe

Zwartwit met Photoshop
Zwart wit foto maken met kanaalmixer van Photoshop

Fotoprogramma vergelijken
Fotobewerkingsprogramma vergelijken - Adobe Photoshop Elements

Foto effecten
Foto pimpen en effecten - Picasa of Photoshop

Picasa van Google
Picasa: gratis foto bewerk programma van Google

B bestandsnamen -> bracketing
Bracketing | Brandpuntsafstand | Beeldgrootte | Beeldverhouding

Diafragma
Diafragma en sluitertijd: rekenen in stops

DPI
DPI en foto´s - Is DPI iets moeilijks?

Zo maak je de beste foto van je auto
Zo maak je de beste foto van je auto