Steeds meer consumenten zien in dat het indrukken van de ontspanknop niet het eind- maar een tussenstation is.


Hoewel er een flinke keus is in beeldgereedschappen zijn de producten van Adobe het bekendst en meestgebruikt.

Met Adobe Photoshop Elements 5 zijn zelfgeschoten foto’s te verwerken tot prachtige plakboekpagina’s.

Photoshop Elements kan perspectivische vertekening in zekere mate corrigeren, waardoor gebouwen niet meer “achterover leunen”.

Fotoprogramma vergelijken

Adobe Photoshop Elements, Picasa, Lightroom

Een behandelend arts komt bij een patient aan het bed staan en meldt dat op de foto bleek dat drie ribben gebroken waren. Maar geen nood, aldus de geneesheer, dankzij Photoshop is het reeds verholpen. Een anekdote die illustreert dat PhotoShop welhaast een begrip is. In navolging van 'googlen' gooit 'photoshoppen' hoge ogen om in Van Dale te komen. Maar wat het begrip inhoudt is soms wat onduidelijk. Tijd voor wat licht in de virtuele, donkere kamer.

Digitale foto's

Toen digitaal nog uitgevonden moest worden was na het ophalen van de kiekjes bij Hema of fotograaf de kous af, mooi of niet. Nu het begin van de digitale tijdperk achter ons ligt zien steeds meer consumenten in dat na het indrukken van de ontspanner het feestje nog niet afgelopen is. Of dat nou met vorbedachte rade is of niet; vaak valt pas nadat de foto’s in de computer geplaatst zijn op dat het portretje albino-ogen heeft of dat de zee lijkt leeg te lopen.

Misbruik

Wat er precies bewerkt moet worden is helemaal aan de fotograaf. Voor professionals ligt het enigszins aan de tak van de sport waar ze werkzaam zijn wat geoorloofd is; de fotograferende pers moet vooral de waarheid weergeven. Dat dit niet altijd gebeurt bleek vorig jaar toen Reuters per direct de relatie verbrak met een Libanese fotograaf. Hij had op een beruchte plaat rookwolken boven Beirut met het kloongereedschap een beetje opgeleukt.

Eenvoudige bewerkingen

Hoewel er voor de consument geen beperkingen zijn, blijven de meest voorkomende aanpassingen wel hangen bij het zwart maken van rode ogen, lichter maken van te donkere platen en het draaien van scheve kiekjes. Voor dé versie van Photoshop is dit een peulenschilletje, het programma biedt veel meer; mogelijkheden voor ingewikkelde bewerkingen met lagen en maskers, een krachtige retoucheerkwast voor het snel oplappen van foto’s, correcties voor lensfouten, softwarematig toepassen van filters, uitgebreid kleurbeheer.

Photoshop CS

Het lijkt een onmisbaar stukje techniek voor de enthousiaste amateur. Toch kan het lonen eens wat verder te kijken. Want wie speelt met de gedachte om dan maar het veelgeprezen programma aan te schaffen, trekt bleek weg bij het zien van het prijskaartje; voor Photoshop rekent Adobe meer dan 1000 euro.

Fotobewerkingprogramma's: veel keuze

Wie online verder kijkt naar fotobewerkers ziet dat er nog veel meer te koop is. Er is al software voor net geen honderd euro. Om de consumentenmarkt te bedienen heeft Adobe een aantal jaren geleden een uitgeklede versie van zijn fotogereedschap uitgebracht, onder de naam “Photoshop Elements”.

Snelle handelingen

Beide bieden veel “snelle reparaties”; éénknopshandelingen zoals bijvoorbeeld kleurcorrectie. Het resultaat wisselt sterk, sommige fletse foto’s verbeteren enorm en zijn direct “af”, maar soms slaan de programma’s de plank compleet mis en moet er alsnog met de hand geknutseld worden.

Elements

Photoshop Elements heeft veel functionaliteit die zijn grote broer juist mist; het is gebouwd voor consumenten en de nadruk ligt dan ook sterk op het afwerktraject, zoals het makkelijk in elkaar zetten van prachtige webgalerijen, diavoorstellingen met muziek en het maken van complete plakboekpagina’s. De vakman ziet dit misschien als ballast, maar de consument kan met Photoshop Elements al heel snel heel veel bereiken.

Lightroom van Adobe

Sinds lange tijd telt het gezin Adobe PhotoShop drie kinderen; “Lightroom” moet de ideale schoonzoon zijn van professionele fotografen. Die kieken vaak in het RAW-formaat, waarbij de ruwe beeldinformatie met de computer nog moet worden omgezet tot een daadwerkelijke afbeelding. Omdat dan rustig de beste instellingen bepaald kunnen worden voor zaken als witbalans, kleuren, contrast en scherpte, ontstaat een hoogwaardige foto.

Vakfotograaf

Daarnaast wil een vakfotograaf een goede beeldbibliotheek van waaruit hij beelden kan selecteren om te printen of verder te bewerken. Adobe had al “CameraRaw” voor de omzetting van RAW-bestanden en het blader- en beheerprogramma "Bridge”. Lightroom is een vermenging van deze twee plus een set meestvoorkomende correcties. Met een duidelijk lagere prijs zit het tussen Elements en de originele Photoshop in.

Prijs fotobewerkingsprogramma's

Hoewel Adobe Photoshop Elements een veelzijdig en mooi stukje programmatuur is, blijft de prijs een bonk duiten. Een gratis, "open source" (software waarvan de broncode te raadplegen en te veranderen is) alternatief is Gimp, te verkrijgen via www.gimp.org. De ontwikkelaars hebben tijdens de ontwikkeling duidelijk met een scheef oog naar heer en meester Photoshop gekeken. Voor montage zijn genoeg mogelijkheden aanwezig, maar met RAW-bestanden en webgalerijen weet Gimp geen raad.

Fototool.nl

Een ander gratis alternatief is Fototool.nl, online fotobewerking met verbluffende mogelijkheden. Voor de standaardhandelingen biedt het al bijna genoeg, hoewel het een mogelijkheid om rode ogen te reduceren ontbeert. Maar kleurbalans, contrastcorrecties en wat veelgebruikte filters zijn wel aanwezig.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen.

Verder kijken

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom zijn er meestal enkele kleine correcties nodig. Dat gaat ook prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding.

Meer over dit onderwerp

Picasa of Photoshop
Fotobewerking met Photoshop of Picasa

Foto effecten
Foto pimpen en effecten - Picasa of Photoshop

Picasa van Google
Picasa: gratis foto bewerk programma van Google

Foto bewerken
Foto bewerken - fotobewerkingen met gratis programma

Zwartwit met Photoshop
Zwart wit foto maken met kanaalmixer van Photoshop

Belichting bewerken
Belichting: tips om de belichting van een foto te bewerken

HDR fotografie
HDR software - foto's combineren met Adobe Photoshop

Foto bewerken Photoshop
Foto bewerken tutorial - Photoshop van Adobe

Adobe Photoshop Elements
Adobe Photoshop Elements cursus - tutorials cursus

Cursus Adobe Lightroom
Cursus Adobe Lightroom - online Photoshop cursus

Zwart wit fotografie
Zwart wit fotografie - tips voor zwart wit foto`s

Foto bewerken grappig
Foto bewerken grappig - 5 gratis tips foto Apps

Beheer van foto's
Tips over het beheer van foto's

Digitaal fotoalbum
Digitaal fotoalbum met Gallery of Adobe Photoshop

D data -> diafragma
Data diafragma - uitleg digitale camera

Fotoboek in Lightroom
Fotoboek ontwerpen in Adobe Lightroom 4

Corrigeren
Corrigeren in Picasa

Online foto bewerken
Online foto bewerken - tips voor tools

Foto bewerken met Nikon Capture NX-D
Foto bewerken met Nikon Capture NX-D en ViewNX-i software

Luchtfotografie drone
Luchtfotografie met drone - tips