Google foto’s vervangt Google+ foto’s & Picasaweb

Auteur: Rinus Alewijnse, Middelburg

Eind mei 2015 is Google met een reeds aangekondigde verrassing gekomen, namelijk een eenvoudiger fotosite die het voor velen te ingewikkelde Google+Foto’s kan vervangen, maar ook het verouderde Picasaweb zonder dat aanpassing van je account noodzakelijk is.

Opmerking: Google+ Foto’s zal wel blijven bestaan voor de groep gebruikers die behoefte hebben aan de extra mogelijkheden en sociale aspecten, maar wat er zal gebeuren met het oude Picasaweb is niet bekend, dus waarschijnlijk laat Google het “doodbloeden”.

Hieronder zie je de startpagina van het nieuwe Google Foto’s (GF) in een normale browser en daarin zie je alles wat je per dag heb geüpload naar Google met de meest recente foto’s of filmpjes vooraan (de juiste datum van jouw opnamen is dus erg belangrijk):

Opmerking 1: als je het schuifblokje versleept, wordt aangegeven in welke maand je bent en je kunt dus heel snel terugbladeren naar bijvoorbeeld december 2014 enzovoort.
Opmerking 2: in de nieuwe GF-app op een mobiel of tablet kun je ook kiezen voor maand- of jaaroverzichten en zelfs voor een “comfortabele weergave” met grotere miniaturen.

Hieronder zijn bijvoorbeeld 3 met mijn tablet gemaakte foto’s van een nostalgisch pianoboek vanuit de Galerij geüpload naar Fotos:

 

Die opnamen kan ik dan na downloaden wissen en de beste kan ik na bewerken via Picasa uploaden naar mijn jaaralbum voor 2015 en een stukje daarvan ziet er dan zo uit:

6

Uiteraard kun je de foto’s ook individueel bekijken en dan via het i-knopje meer informatie opvragen, waaronder een bijschrift dat daar ook aangepast of zelfs ingevoerd kan worden:

Opmerking 1: trefwoorden worden niet getoond, maar men kan wel zoeken op trefwoord. Je moet die dan wel via Picasa hebben ingevoerd voordat je deze foto ging uploaden.
Opmerking 2: als er gps-data in het fotobestand aanwezig is, zal er rechts een kaartje staan.   

Omdat de miniaturen in de voorafgaande afbeelding al zo groot zijn, zal men waarschijnlijk minder behoefte hebben aan de weergave van individuele foto’s zoals hierboven of aan een slideshow. Maar ik neem aan dat de laatste faciliteit nog wel zal worden toegevoegd en dan hopelijk ook met de bijschriften (indien aanwezig). Op een tablet zie ik die namelijk nog niet.

Webalbums

In tegenstelling tot Picasaweb spelen jouw klassieke webalbums een wat verborgen rol en zijn ze een onderdeel van een meer omvattend item dat Collecties wordt genoemd:

 

Opmerking: ik vind dit een domme fout van Google, want als je de klassieke gebruikers wilt overhalen om hun gammele Picasaweb niet meer te gebruiken, dan moeten ze hun oude albums gemakkelijker kunnen vinden. Dat is in Google+ Foto’s ook zo onhandig, want daar zijn ze verstopt onder het woordje “Meer”. Klagen via “Help en Feedback” helpt misschien. 

Hierboven zie je een mix van normale albums (met de blauwe stickers) en door Google toegevoegde verhalen (met de groene sticker). Maar gelukkig kun je via een klein driehoekje naast het woord Collecties kiezen dat je alleen de albums of alleen de verhalen wilt of nog iets mysterieus dat “films” wordt genoemd en dat zijn kennelijk de door Google gemaakte “animated gifs” van een toevallige serie kort na elkaar ge­maakte foto’s.
Je schijnt die ook zelf te kunnen maken, maar voorlopig alleen via de Fotos-app op je mobiel of tablet die daarvoor (vreemd genoeg) meer mogelijkheden biedt.

Nog iets anders dat anders gaat: je kunt een foto of filmpje uit een album verwijderen, maar daarmee is hij nog niet uit je algemene verzameling verdwenen. Maar als je hem of haar uit die algemene verzameling verwijderd, wordt hij ook uit alle gekoppelde collecties verwijderd en 60 dagen in de prullenbak van GF bewaard die je onder de 3 stippeltjes (linksboven) kunt vinden - ook “Help en Feedback” en nog meer.

Delen

Als je een nieuw webalbum toevoegt aan je collectie, is dat alleen voor jezelf toegankelijk en dat kan natuurlijk voldoende zijn omdat je dat album dan via verschillende browsers of mobiele apps kunt bekijken en benutten, bijvoorbeeld om via Gmail iemand een paar foto’s te sturen of om even een paar foto’s te downloaden om een verjaardagscollage te maken.

Opmerking: Opmerking: albums op Picasaweb en op Google Foto's kunnen maximaal 1000 foto's en filmpjes bevatten, maar op Google+ Foto's was dat maximaal 2000. Bestaande albums met meer dan 1000 items worden op Google Foto's wel compleet getoond, maar op Picasaweb zie je alleen de eerste 1000. 

Ik werk bijvoorbeeld met jaaralbums die alleen voor onszelf zijn bedoeld, maar ik kan daaruit heel gemakkelijk een selectie maken om te kopiëren naar een kleiner album (dat kan ge­woon in GF zelf) dat ik tijdelijk met bepaalde personen kan delen en dat gaat dan zo:

Je opent het gewenste album en dan klik je rechtsboven op het deelsymbooltje en kies je de voor jou meest geschikte optie en als je niets met G+, Facebook of Twitter hebt, dan kopieer je met de toetscombinatie Ctrl+C de getoonde link in een gewoon mailtje aan die personen en daarmee is dit album alleen zichtbaar voor de personen die deze link ontvangen. Maar zij hebben geen Google- of Gmail-account nodig om jouw foto’s te bekijken of te downloaden.

Als je wilt dat het album openbaar is, dan moet je één van de drie sociale netwerken ge­bruiken en als je daarvoor je G+ account benut, dan is dat album zichtbaar voor iedereen die jouw openbare G+ profiel opent (als je dat hebt). Maar je kunt via G+ ook privé delen.

Opmerking: ik vind het vreemd dat Gmail er als verzendoptie nog niet bij staat en ik heb ook nog niet kunnen ontdekken waar je kunt zien met wie je een album hebt gedeeld. Laten we maar hopen dat dit knopje spoedig komt, want het is toch onnozel om dit te vergeten. En bovendien: voor iemand die wel een Gmail-account zonder toegang tot G+ heeft, is dat G+ knopje nutteloos en zelfs misleidend omdat je dan een G+ account wordt opgedrongen.

Zoeken

Het Google-zoekvakje speelt een prominente rol en je hoeft er maar in te klikken om meteen al een aardige selectie van onderwerpen te zien (en via Meer nog veel meer):

Deze selecties maakt Google voornamelijk middels automatische beeldherkenning, aan- gevuld door eventuele metadata zoals bestandsnamen, bijschriften, trefwoorden en gps. Maar dat kan ook tot koddige fouten leiden zoals hieronder bij het thema “Bergen”:

Je kunt echter ook zelf een zoekwoord intypen zoals “Pisa”:

Dat was niet moeilijk voor Google want behalve dat dit een gemakkelijk herkenbare locatie is, kwam het woord “Pisa” in al mijn bijschriften voor. Maar dan nog is het een prestatie om die kleine serie van 28 foto’s razendsnel op te sporen tussen 40.000 andere.

Opmerking: er zat één merkwaardig zoekresultaat bij, maar dat was een fotobericht op G+ waarbij ik als slotzin van een langere tekst had geschreven “Je gaat je beste vrienden toch niet opschepen met een rechtopstaande toren van Pisa :-)” Er ontgaat hen dus niets!

Voorlopige conclusie

Er zullen op de Picasa-fora wel weer veel Picasa-veteranen te keer gaan tegen deze nieuwe versie van Picasaweb en er zijn zeker nog wel wat verbeteringen mogelijk (die wensen kun je dan via Feedback doorgeven). Maar mijn algemene indruk is positief - al heeft Google in haar zucht naar grotere eenvoud wel wat veel kinderen met het badwater weggegooid. Maar G+ is in 2011 ook eenvoudig begonnen en voor Picasaweb was dat in 2007 ook zo.

Positief vind ik vooral dat de klassieke gebruiker van Picasaweb direct kennis kan maken met GF: open je gebruikelijke browser en typ photos.google.com en log-in zoals gebruikelijk en ga dan eens rustig rondneuzen voordat je begint met klagen.

Optioneel: Desktop uploader

In het menu van GF vind je een verwijzing naar diverse apps, waaronder een Desktop Up- loader. Dat is een enigszins aangepaste versie van wat in 2014 werd toegevoegd aan Picasa en toen nog Google+ Autobackup heette (een voor velen verwarrende app).

Opmerking: een nieuwe optie is dat je nu kunt kiezen voor ‘hoge kwaliteit’ waardoor de opslag ineens gratis en onbeperkt is. Voorheen werden dan de foto’s verkleind naar 2048px (lange zijde), maar nu naar 16 megapixels en dat zullen de meeste foto’s niet eens halen tenzij je een erg dure camera hebt. Mijn indruk is dat ze dan meer worden gecomprimeerd.

Uit ervaring moet ik afraden om deze uploader te gaan gebruiken want je krijgt daardoor de ongeselecteerde en onbewerkte ‘zooi’ uit je camera (en mobiel) meteen in het algemene fotooverzicht te zien en dat wordt al heel snel een ondoordringbaar oerwoud, tenzij je de discipline op kunt brengen om wekelijks de helft weg te gooien en de andere helft netjes te bewerken (want dat kan op Google Foto’s ook) en ze daarna aan (jaar)albums toe te wijzen.

En als je toch al gewend bent om netjes met Picasa te werken, moet je dat gewoon blijven doen en wekelijks de nieuwe foto’s op je camera en/of mobiel importeren en verwerken alvorens ze te uploaden naar Picasaweb alias Google Foto’s.

Opmerking: ik verwacht wel een upgrade van Picasa 3.9 (misschien zelfs naar 4.0) waarin de nieuwe 16 megapixel standaard is opgenomen. Maar dat weet je bij Google nooit.

Optioneel: samenwerking met Google Drive (GD)

Het zou hier te ver voeren om in detail op het gebruik van GD in te gaan, maar ik wil wijzen op twee tegenstrijdigheden: in de instellingen van Google(+) Foto’s kun je kiezen om de fotomappen die je misschien al op GD hebt ook als albums in GF te tonen. Of andersom: in GD kun je kiezen om albums in GF ook in maandmappen in GD op te slaan.

Ook hierbij moet ik uit ervaring afraden om deze opties te gaan gebruiken omdat ze tot veel verwarring leiden. Als je GD wilt gebruiken om je foto’s op een gestructureerde manier in mappen en submappen als een veilige backup in de cloud op te slaan, is dat prima. En als je daarnaast enkele webalbums op GF hebt om te delen, is dat ook prima. En dat is genoeg.

Picasa downloaden

Meer over dit onderwerp

Picasa van Google
Picasa: gratis foto bewerk programma van Google

Delen
Online foto’s delen via Picasa & Picasaweb van Google

Naamlabels
Naamlabels in albums op Picasaweb van Google

Webalbums
Webalbum via Picasa - Picasaweb van Google Photo

Uploaden
Uploaden naar Picasaweb - Picasa uploader

Samenwerken
Online samenwerken op Picasaweb via Picasa album

Personen
Personen in Picasa - gezichtsherkenning

Foto portfolio website maken
Foto portfolio website maken

Picasa downloaden
Picasa downloaden