Foto bewerken met Nikon Capture NX-D

Nikon Capture NX-D: software voor RAW-beeldverwerking

Nikon Capture NX-D is een programma voor het verwerken en aanpassen van RAW-beelden die met een digitale camera van Nikon zijn gemaakt. De software is gratis beschikbaar.

Capture NX-D is een programma dat op termijn de huidige Capture NX 2-software zal vervangen.

 

RAW-beelden (met de bestandsextensie NEF of NRW) die zijn gemaakt met een Nikon D-SLR-camera, Nikon 1-camera met verwisselbaar objectief of een Nikon COOLPIX digitale compactcamera kunnen in het programma worden geopend, waarna door beeldverwerking en aanpassingen een hoogwaardig eindresultaat kan worden verkregen. Behalve voor RAW-beelden kan het programma ook worden gebruikt om JPEG- en TIFF-bestanden te bewerken.

Zolang de bètaversie van Capture NX-D beschikbaar is, zal Nikon openstaan voor feedback, vragen en verzoeken van gebruikers die het fotoprogramma via de Nikon-website gebruiken. Nikon zal deze verzoeken en ideeën aanwenden om het fotoprogramma te verbeteren, alvorens het officieel op de markt te brengen.

Nikon zal updates en ondersteuning voor het huidige Capture NX 2-programma blijven bieden zolang de bètaversie van Capture NX-D beschikbaar is. Zodra de officiële versie van Capture NX-D wordt uitgebracht, zal Nikon Capture NX 2 niet langer ondersteunen met updates.

De huidige gebruikers van Capture NX 2 zullen op de hoogte worden gebracht van de datum waarop Nikon de ondersteuning van Capture NX 2 staakt.

Capture NX-D (bètaversie) is per direct beschikbaar om foto's te bewerken. Nikon verwacht snel de datum bekend te kunnen maken waarop de finale versie van Capture NX-D beschikbaar is en de bètafase afgesloten wordt.

Ontwikkelingsgeschiedenis

Voor RAW-beelden, gemaakt met Nikon-camera's, bood Nikon tot op heden de Capture NX-software (los te koop) aan om foto's te bewerken en correcties toe te passen voor een hoogwaardige fotoafwerking.

Hoewel ViewNX, de software die bij Nikon-camera's wordt meegeleverd voor het doorzoeken en bewerken van foto's, ook een aantal functies voor het aanpassen van RAW-beelden heeft, verzochten veel gebruikers om meer geavanceerde functies voor RAW-beeldverwerking.

Daarom heeft Nikon een nieuw softwareprogramma ontwikkeld, dat gebruikers dezelfde mogelijkheden voor RAW-beeldverwerking fotobewerking biedt als de software Capture NX, en dat gratis te downloaden zal zijn via de Nikon-website.

Belangrijkste functies

1.  Dezelfde aanpassingsfuncties, ontwikkeld voor RAW-verwerking, als in de Capture NX-softwareserie
Het programma beschikt over functies waarmee eigenschappen van RAW-beelden die met een digitale camera van Nikon zijn gemaakt (met de bestandsextensie NEF of NRW), kunnen worden aangepast, ook na de opname, waaronder witbalans en belichtingscorrectie. Onmiddellijk nadat de beelden naar een computer zijn overgezet, is gedetailleerd foto bewerken mogelijk.
Ook Picture Control, Nikon's unieke functie om beeldinstellingen vooraf op te geven, wordt ondersteund.

2.  Ondersteuning voor eenvoudige aanpassing van JPEG- en TIFF-beelden
Naast het verwerken en aanpassen van RAW-beelden biedt het programma dezelfde functies voor JPEG- en TIFF-beelden die beschikbaar zijn in Capture NX 2 voor het aanpassen van eigenschappen zoals tooncurven, helderheid en contrast, alsook functies om door objectieven veroorzaakte laterale chromatische aberratie en vignettering te corrigeren.

3.  Zwevende paletten die eenvoudig te gebruiken zijn bij meerdere schermen
Indien twee of meer beeldschermen worden gebruikt, kunnen gebruikers het weergavegebied uitbreiden door de voor elke aanpassingsfunctie afzonderlijke zwevende paletten te verplaatsen. Het gebruiksgemak is verder verbeterd doordat twee of meer zwevende paletten kunnen worden gekoppeld, zodat ze samen kunnen worden verplaatst.

4. Uiteenlopende weergavemogelijkheden, waaronder het vergelijken van meerdere beelden en van beelden voor en na aanpassing
De afmetingen van het programmavenster kunnen worden aangepast voor een groter gebruiksgemak. Miniatuurweergave, Filmstripweergave, enkelvoudig beeld en schermvullende weergave zijn mogelijk. Indien de Filmstripweergave is geselecteerd, kunnen de miniaturen boven, onder, links of rechts van het beeldveld worden geplaatst.

Bovendien zijn weergaven beschikbaar voor het vergelijken van beelden, of het nu gaat om meerdere beelden of beelden van voor en na de gemaakte aanpassingen. Als men beelden vergelijkt, kan men één deel van een foto vergroten, waarna het overeenkomstige deel van de andere foto gelijktijdig wordt vergroot. Zo kunnen makkelijker aanpassingen worden gemaakt omdat gebruikers het origineel tegelijkertijd blijven zien.

5. Gebruik van een gekoppelde bestandsindeling die de originele bestanden niet-destructief opslaat

Anders dan de eerder gebruikte opslagindeling van aangepaste beeldbestanden, wordt een gekoppelde bestandsindeling gebruikt die de aanpassingsgegevens als een apart bestand opslaat.

Doordat de originele gegevens niet-destructief worden opgeslagen, kunnen gebruikers helemaal opnieuw beginnen met het maken van aanpassingen van RAW-beelden in hun oorspronkelijke staat, zonder daarbij de eerder gemaakte aanpassingen kwijt te raken.

6. Andere functies foto programma

Het programma bevat ingebouwde filterfuncties waarmee gebruikers foto's makkelijker kunnen vinden door ze te filteren aan de hand van criteria, zoals cameranaam of de brandpuntsafstand van het gebruikte objectief, die in de beeldgegevens zijn opgenomen. Bovendien kan serieverwerking worden gebruikt om het moeizame werk bij het aanpassen van veel beelden te verlichten. Ook kunnen beelden na de RAW-verwerking worden overgezet naar een ander programma in de 16-bits TIFF-indeling.

Systeemvereisten voor Capture NX-D

Windows

Besturingssysteem:     32- of 64-bits versie van Windows 7, 64-bits versie van Windows 8.1
Processor:                   Pentium-compatibele CPU (Core i5 of beter aanbevolen)
Geheugen (RAM):        2 GB of meer (4 GB of meer aanbevolen)|
Vasteschijfruimte:        800 MB of meer vereist voor installatie (2 GB of meer aanbevolen)
Beeldschermresolutie: 1280×768 pixels of meer
Overig:                       Aangezien de bètaversie alleen beschikbaar is als download is een internetverbinding noodzakelijk

Macintosh

Besturingssysteem:     64-bits uitvoering van OS X versies 10.8 en 10.9
Processor:                  Core 2 Duo CPU of beter (Core i5 of beter aanbevolen)|
Geheugen (RAM):        4 GB of meer
Vasteschijfruimte:        800 MB of meer vereist voor installatie (2 GB of meer aanbevolen)
Beeldschermresolutie:  1280×768 pixels of meer
Overig:                        Aangezien de bètaversie alleen beschikbaar is als download is een internetverbinding noodzakelijk

Specificaties van de officiële versie van het foto programma worden bekend gemaakt wanneer ze zijn afgerond.

ViewNX-I Software

Bekijk, sorteer, bewerk en archiveer foto's en films in een handomdraai. Nikon’s ViewNX-i is een intuïtief beeldbewerkingscentrum waarmee u moeiteloos foto's en films kunt indelen, bewerken en delen.

Het programma beschikt over drie afzonderlijke werkruimten, waarmee u beelden kunt sorteren, locatiegegevens kunt beheren resp. beelden kunt uploaden naar het web. Met de ingebouwde ViewNX-Movie Editor kunt u moeiteloos films bewerken, bijsnijden en beheren. Daarnaast sluit ViewNX-i naadloos aan op Nikon’s Capture NX-D, zodat u onmiddellijk toegang hebt tot meer geavanceerde functies. Zogenaamde 'sidecar-bestanden' maken het mogelijk om beelden te bewerken zonder dat de oorspronkelijke beelden worden gewijzigd. Daarnaast kunt u vanuit ViewNX-i rechtstreeks beelden plaatsen op socialemediaplatforms.

Download nu ViewNX-i

Intuïtief beeldbewerkingscentrum: hiermee kunt u uw foto's en films bekijken, sorteren, bewerken en archiveren. ViewNX-i sluit naadloos aan op Nikon’s populaire beeldbewerkingssoftware. Daardoor kunt u uw foto's en films volledig naar uw hand zetten.

Samenwerking op meerdere platforms: u kunt RAW-beelden bewerken en manipuleren in Capture NX-D. Films kunt u bewerken, bijsnijden en beheren in ViewNX-Movie Editor. Beide programma's kunnen rechtstreeks vanuit ViewNX-i worden gestart.

Snelle-uitvoerknoppen: hiermee kunt u gangbare taken in een handomdraai uitvoeren. Zo kunt u foto's en films overbrengen naar andere toepassingen en ze daarin openen en bewerken. Daarnaast kunt u bestanden met één klik afdrukken, uploaden en bijvoegen, of films en foto's converteren en vergelijken. Bovendien kunt u artistieke diashows maken of beelden automatisch afspelen.

Intuïtieve werkruimten: verander van weergavestand voor snelle toegang tot andere werkruimten. Zo kunt u in de browserstand werken met beelden en films, of geotags toevoegen en locatiegegevens bewerken in de Map mode (Kaartstand). In de webservicestand kunt u bestanden voorbereiden die u wilt uploaden.

Weergave aanpassen: u kunt miniaturen verticaal of horizontaal weergeven, afhankelijk van de stand van de beelden waarmee u op dat moment werkt. Daarnaast kunt u het formaat van de miniaturen aanpassen en opnamegegevens weergeven in de lijst met miniaturen. Verder kunt u beelden naast elkaar zetten en vergelijken. Vanuit de lijst met miniaturen kunt u beelden van groot formaat bekijken of één beeld schermvullend weergeven.

Gedetailleerde opnamegegevens: deze kunnen op elk gewenst moment worden weergegeven. Zo kunt u de conventionele opnamegegevens weergeven of kiezen voor een weergave die is afgeleid van het bovenpaneel van een Nikon D-SLR-camera. De opnamegegevens, waaronder ISO-gevoeligheid, diafragma, brandpuntsafstand en onderwerpinstellingen, worden precies zo weergegeven als toen u de foto of de film maakte. Met een klik op een pictogram kunt u ook histogrammen voor de beelden weergeven. Daarnaast kunt u opeenvolgende histogrammen naadloos weergeven in het miniatuurraster.

Door de mogelijkheid de sorteervolgorde van de beelden aan te passen vindt u de gezochte foto's en films in een handomdraai terug. Daarnaast kunt u beelden voorzien van een label en een beoordeling, waardoor u ze nog makkelijker terugvindt. U kunt gedetailleerde zoekcriteria gebruiken waarbij u meerdere filters voor opnamegegevens kunt toepassen: Camera, Lens (Objectief), ISO Sensitivity (ISO-gevoeligheid), Exposure Time (Sluitertijd), Focal Length (Brandpuntsafstand), White Balance (Witbalans). Verder kunt u beelden uit meerdere submappen weergeven. Doordat met behulp van de functie Slimme fotoselectie van een Nikon 1-camera gemaakte foto's tot één bestand kunnen worden samengevoegd, laten dit soort foto's zich intuïtief bewerken.

Photo Tray (Fotoplankje): u kunt bestanden uit meerdere mappen tijdelijk opslaan in één locatie op het scherm. Dankzij Photo Tray kunt u de foto's en films die u wilt bewerken moeiteloos bij elkaar zetten. Verder kunt u onvoltooide of geplande taken afdrukken, converteren, bewerken en opslaan.

Geef meerwaarde aan uw diashows: met muziek en effecten zien diashows er meteen heel anders uit. Foto's en films kunnen worden gecombineerd tot diashows en voltooide diashows kunnen als filmbestand worden opgeslagen.

Meerdere beelden beheren: met Auto Play (Automatisch afspelen) kunt u grote aantallen beelden helemaal naar uw hand zetten. Tijdens het afspelen van foto's kunt u labels en beoordelingen toevoegen en de beelden zo nodig roteren met één druk op de knop.

Rechtstreeks toegang tot films: met ViewNX-i Movie Editor kunt u originele films maken, bijsnijden en opslaan. Daarbij kunt u afspeelbereiken instellen, filmbestanden beoordelen, foto's uit films extraheren en in een handomdraai filmfragmenten combineren en bewerken. De voltooide films kunt u uploaden naar het web. Zo kunt u moeiteloos en intuïtief films maken en bewerken.

Stijlvolle films: met een aantal veel gebruikte bewerkingsopties kunt u een stijl op uw film toepassen: standaard, fade-in/fade-out, vegen, willekeurig en stop-motion. Zo kunt u professioneel ogende generieken, aftitelingen en ‘in-movie message boards’ maken. U kunt uw tekst ook rechtstreeks over filmbeelden of foto's heen plaatsen door op het tekst-pictogram te klikken.

Toegang tot sociale media: u kunt beelden rechtstreeks uploaden naar uw socialemedia-accounts. U kunt ‘likes’ en opmerkingen rechtstreeks vanuit ViewNX-i volgen. U kunt het weergavefilter zo instellen dat alleen de bestanden worden weergegeven die u naar een bepaalde socialenetwerksite hebt geüpload.

Geografisch reis: met de map module (kaartmodule) kunt u beelden weergeven met locatiegegevens. U kunt een locatie opgeven voor beelden zonder geotags. Met behulp van een reeks beelden kunt u uw route vastleggen.

Sidecar-bestanden: hiermee kunt u foto's en films manipuleren, aanpassen en taggen zonder dat de oorspronkelijke bestanden verloren gaan. De doorgevoerde wijzigingen worden bijgevoegd in een afzonderlijk bestand. Het oorspronkelijke bestand blijft ongewijzigd. Vergelijk uw aanpassingen, sla alternatieve versies op en herstel het originele beeld wanneer u maar wilt.

Meer over dit onderwerp

Foto bewerken
Foto bewerken - fotobewerkingen met gratis programma

Foto bewerken overzicht
Foto's bewerken - artikelen over fotobewerking

Picasa of Photoshop
Fotobewerking met Photoshop of Picasa

Online foto bewerken
Online foto bewerken - tips voor tools

Foto bewerken Photoshop
Foto bewerken tutorial - Photoshop van Adobe

Foto bewerken grappig
Foto bewerken grappig - 5 gratis tips foto Apps

Foto effecten
Foto pimpen en effecten - Picasa of Photoshop

Picasa van Google
Picasa: gratis foto bewerk programma van Google

Fotoprogramma vergelijken
Fotobewerkingsprogramma vergelijken - Adobe Photoshop Elements

HDR fotografie
HDR software - foto's combineren met Adobe Photoshop

Cursus Adobe Lightroom
Cursus Adobe Lightroom - online Photoshop cursus

Adobe Photoshop Elements
Adobe Photoshop Elements cursus - tutorials cursus

Picasa downloaden
Picasa downloaden