Help in Picasa

De veranderingen in Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+.

De letter H staat voor Help en die is in Picasa in voldoende mate aanwezig. Maar doorsnee gebruikers doen altijd zo hulpeloos en zien kennelijk dit simpele woordje altijd over het hoofd - niet alleen in Picasa, maar in alle computerprogramma's. En dat terwijl het toch altijd rechts in de menubalk staat.

 

picasa3 handleiding help 1

Vervolgens klik je dan op de regel Helpinhoud en –index, maar sinds jaar en dag kun je ook zonder je muis aan te raken meteen op toets F1 drukken, want dan gebruik je die bijna overbodig geworden functietoetsen ook weer eens (wat mij betreft mogen ze allemaal vervallen, net als de numerieke toetsen).

Als je internetverbinding in orde is, krijg je de onderstaande website te zien: 

picasa3 handleiding help 2

In dit Picasa Helpcentrum kun je vast wel vinden wat je zoekt (je kunt ook een woord intypen) en het is altijd verstandig om eerst maar eens de Aan-de-slag-gids af te drukken (ca. 10 velletjes) omdat je dan altijd alle belangrijke informatie bij de hand hebt. Lezen van papier beklijft immers veel beter dan even vluchtig lezen op je scherm:

picasa3 handleiding help 3

Verder kun je via Help ook een kijkje nemen bij een Picasa-forum en na aanmelding met een gratis Google-account kun je deelnemen aan discussies en nieuwe vragen stellen.

picasa3 handleiding help 4

Er is dus tekst genoeg, maar wat ik toch vaak mis zijn praktische voorbeelden zoals in deze handleiding of snelgids. Een “plaatje bij een praatje” doet immers veel goed. Experimenteren is ook een goede leermeester.

Uitgever Visual Steps (“Addo Stuur”) is in het voorjaar van 2009 eindelijk met een Picasa­boek uitgekomen (3 jaar te laat): zie Picasa3 boeken.

Maar zonder enige studie kom je nergens, want werken met foto's is een erg veelzijdige en soms best ingewikkelde en tijdrovende hobby. Maar dat ligt dan niet aan Picasa.

Picasa downloaden

Meer over dit onderwerp