Labels en tags in Picasa

Bij de letter L was er in mijn oorspronkelijke blogs een verhaal over Labels, maar die heten nu Albums - dus zie aldaar! Ik zou het ook nog over "Licht invullen" kunnen hebben, maar dit onderwerp komt al bij diverse andere items zoals bij Corrigeren en Histogram aan bod.

Toch is er nog wel wat te vertellen over labels, want dit woord is in Picasa 3.1 terug geko­men, maar op een niet direct zichtbare plaats, namelijk in menu Beeld zoals hieronder.

 

picasa3 handleiding labels 1

Op die plek heeft er al van alles gestaan. Toen ik in 2005 met de toen nog uitsluitend Engels­talige Picasa versie 2.1 begon, stond daar namelijk het logische en voor iedereen begrijpe­lijke woord Keywords en dat zijn dus de kernwoorden in je foto’s zoals locatie, personen en activiteiten – meestal heb je er aan een paar genoeg (zie verder). Ze zijn vooral van belang om tussen duizenden foto’s die ene te vinden die je op dat moment nodig hebt (zie Zoeken).

In de eerste Nederlandstalige versie 2.5 (?) was dat keurig vertaald als Trefwoorden met als logische sneltoets-combinatie Ctrl+T (voor meer handige tips, zie Sneltoetsen).

In versie 2.7 vond men dat kennelijk niet meer duidelijk genoeg en werd het Zoekwoorden. Maar de toets-combinatie bleef Ctrl+T - gelukkig, want die zat al in mijn vingers. Maar echt logisch is dat niet meer, dus waarom zonodig een ander woord?

En nu is daar in versie 3.1 het vage woordje Labels terechtgekomen (ook in de Engelse versie) – ontwerpers en vertalers zijn dwaalgeesten, want het wordt nog gekker: als ik op die regel klik of meteen Ctrl+T gebruik, verschijnt er een klein venstertje met de titel Picasa: labels (vroeger stond er gewoon “Trefwoorden”) zoals hieronder:

picasa3 handleiding labels 2

De geselecteerde foto staat ook als een miniatuurtje in dit venstertje met daarnaast keurig de bestandsnaam en opnamedatum en tijdstip. Maar daaronder staat dan ineens het niet te vertalen woordje Tag, want dat heeft zoveel betekenissen (waaronder “etiket” of “label”) dat men niet eens moeite heeft gedaan om het te vertalen.
En daaronder staat er een rijtje reeds aan die foto toegekende trefwoorden en die heten dan weer ineens Labels. Gooi het maar in mijn pet.

Kortom: men is warrig geworden en daar zullen we nog veel meer last van krijgen, want in Picasa 3.6 zijn er de zogenaamde naamlabels bijkomen (terwijl persoons- of naamalbums worden bedoeld – zie Personen) en op Picasaweb was het al misgegaan, want daar zijn de tags en face- of nametags inmiddels al gemeengoed geworden (zie Naamlabels).

En voor de gewone labels (dus onze trefwoorden) wordt nu zelfs een groot zijpaneel ge­reserveerd dat je gelukkig na gedane zaken weer kunt sluiten - nog steeds met Ctrl+T:

Zie dus verder bij Trefwoorden voor een normale bespreking van dit belangrijke onderwerp.

Waar maak ik mij druk over?

Omdat deze woordvervuiling tot veel misverstanden in de toch al chaotische discussies op forums leidt en omdat toevoeging van complexe functies zoals “facetagging” eindeloze kettingbrieven veroorzaken voordat Google in actie komt. Maar vooral omdat handleidingen zoals deze er nodeloos ingewikkeld van worden (enig idee hoeveel “tijd van leven” dit pro­gramma mij al heeft gekost?).

Dus Google: hou het simpel en blijf bij de oorspronkelijke leest van Picasa2, want er zijn in allerlei basisfuncties ook nog veel verbeteringen mogelijk: waarom kan bijvoorbeeld het schuifje voor “Licht invullen” nog steeds niet een beetje naar links omdat een beetje “Duister invullen” ook wel eens nodig kan zijn. Enzovoort… ik kan wel een waslijstje maken hoor!
Het moet een programma voor iedereen blijven en niet langzaam maar zeker dichtslibben met allerlei functies waarvan de gevolgen niet te overzien zijn, ook wat de privacy betreft.

Picasa downloaden

Meer over dit onderwerp

Trefwoorden en tijdslijn
Trefwoorden en tijdslijn in Picasa

Uploaden
Uploaden naar Picasaweb - Picasa uploader

Zoeken en meer
Zoeken en meer in Picasa

Albums
Albums in Picasa

Naamlabels
Naamlabels in albums op Picasaweb van Google

Personen
Personen in Picasa - gezichtsherkenning

Onderschriften
Onderschrift of titels in Picasa