Uploaden naar Picasaweb

Picasa uploader

De letter U verwijst ook naar het woord Uploaden dat je onderaan bij de groene pijl ziet staan. Maar in Picasa2 stond daar nog het woord Webalbums, dus zie aldaar.

picasa3 handleiding uploaden 1

 

Verbetering in Picasa 3.6

Hoewel het uploaden van een fotoserie naar een album op Picasaweb in Picasa 3.6 niet anders gaat dan in de voorgaande Picasa-versies, zijn er wel een paar meer verborgen mogelijkheden toegevoegd die voor velen toch belangrijk zullen zijn:
1.      Benoemde gezichten (zie Personen) krijgen in het webalbum labels (zie Naamlabels). Dit kunnen ook bestaande albums zijn die deze labels via nasynchronisatie ontvangen.
 
2.      Als je door een kennis wordt uitgenodigd om foto’s aan zijn of haar album toe te voegen, kan dit nu ook direct via de uploader in Picasa (zie Samenwerken). Dit betekent dat in Picasa aangebrachte fotocorrecties tijdens het uploaden behouden blijven en dat maakt het exporteren van die foto’s tbv de primitieve webuploader overbodig.
 
3.      Foto’s kunnen nu zonder extra compressie in oorspronkelijke kwaliteit worden geüpload, maar dat gaat uiteraard traag en kost je veel meer webruimte – dus alleen van belang in bijzondere (en vaak tijdelijke) situaties. Ook bij beperking tot bijvoorbeeld 1600 pixels (de gebruikelijke keuze) kan nu voor minder compressie worden gekozen (zie Opties > Web­albums) en dat is een zinvolle verbetering voor algemeen gebruik.

Verbeteringen in Picasa 3.8

Naast het normale en meestal kleinschalige gebruik van Picasaweb voor het “delen” van je foto’s met familie en vrienden, is er een trend om alle foto’s op de veilige servers van Google te plaatsen zodat je die altijd en overal ter beschikking hebt en samen met on-line editing via Picnik het “leven in de wolken” kan voortzetten.

Dan wordt het uploaden van zulke massa’s een klus voor de achtergrond en Picasa 3.8 heeft daar nu een nieuw venster voor via Extra > Meerdere uploaden

picasa3 handleiding uploaden 2

 

Daar kun je de mappen en instelingen kiezen en dan het uploaden starten. Daar zit verder geen intelligentie achter, behalve dat je daarna gewoon verder kunt werken omdat Picasa jouw opdracht nu automatisch op de achtergrond (in “batch”) afwerkt.

Opmerking: ik weet niet wat er gebeurd als je Windows afsluit: onthoudt Picasa dan alle nog niet uitgevoerde uploads of krijg je een waarschuwing om je computer aan te laten staan.

Via “Opties wijzigen” kun je de instellingen van bestaande webalbums in het tweede paneel aanpassen en via “Verwijderen online” kun je die webalbums gemakkelijk verwijderen.

Belangrijk is dat je wordt gewaarschuwd om je opslagruimte te upgraden, want op deze manier is de gratis 1 GB natuurlijk snel vol. Maar met 20 GB voor 5 euro per jaar kun je al heel veel kwijt foto’s kwijt – zeker als je de normale reductie naar 1600 pixels benut. En waarom ook niet: die foto’s hebben dan nog steeds voldoende pixels om elk scherm te kun­nen vullen en om er prima 10x15 afdrukken of een klein fotoboekje van te kunnen maken.
Dat lijkt mij namelijk een uitstekende manier om je niet meer actuele, maar wel gecorrigeerde foto’s te bewaren voor welke calamiteit dan ook – zeker als je naast je recente digitale foto’s ook een grote historische verzameling uit het “analoge tijdperk” hebt.

Zo’n nieuwe aanpak roept een heel andere benadering van de inrichting van je verzameling op je lokale computer(s) op, want wat online is kun je overal bekijken, desnoods op je smart­phone. Ik denk dat het daar nog te vroeg voor is om dit op grote schaal te gaan doen en wel om twee nare beperkingen van Picasaweb waarover al lang wordt geklaagd, namelijk het niet kunnen structureren van webalbums zoals “mappen en submappen” en het maximum aantal foto’s per webalbum - namelijk 1000, wat voor velen veel te weinig is.

Opmerking: als je volgens mijn systeem met jaarmappen werkt, zou je dus ook met één web­album per jaar kunnen volstaan (naast kleinere tijdelijke albums voor familie en vrienden), maar dan is die grens ook lastig, want als de inhoud van je actuele jaarmap de 1000-grens passeert, loopt de synchronisatie naar het corresponderende webalbum vast.

Dus die aanpak bevrijd je nog niet van de plicht om via Picasa lokale back-ups te maken op dvd-schijfjes of externe schijf, omdat dit de enige mogelijkheid is om ook al jouw albums en andere virtuele zaken over te brengen naar een nieuwe of naar een gerepareerde computer.

Opmerking: er is onder het pijltje naast de knop Delen een mysterieuze optie toegevoegd, namelijk “Synchronisatie volgorde”. Ik kan mij daar nog niets bij voorstellen, maar ik neem aan dat je dat wel ziet als je die optie kiest.

Picasa downloaden

Meer over dit onderwerp

Delen
Online foto’s delen via Picasa & Picasaweb van Google

Samenwerken
Online samenwerken op Picasaweb via Picasa album

Webalbums
Webalbum via Picasa - Picasaweb van Google Photo

Webpagina
Webpagina maken in Picasa

Exporteren
Exporteren vanuit Picasa

Digitaal fotoalbum
Digitaal fotoalbum met Gallery of Adobe Photoshop

Google foto’s
Google foto’s vervangt Google+ foto’s & Picasaweb

Blogger
Blogger via Picasa

Labels (tags)
Labels en tags in Picasa 3 en 4

Naamlabels
Naamlabels in albums op Picasaweb van Google

Foto portfolio website maken
Foto portfolio website maken

Picasa downloaden
Picasa downloaden