Afdrukken met eigen printer via Picasa

We zijn nog niet klaar met de letter A want als je in Picasa afdrukken met je eigen printer gaat maken, kun je toch onaangenaam worden verrast door onverwachte misbaksels. Dat is dan niet de schuld van Picasa, maar van het feit dat je op zoveel zaken moet leren letten.

In de eerste plaats moet je alleen iets afdrukken dat de moeite waard is en als er een speciale aanleiding voor is, want zelf afdrukken is tamelijk duur. Dus je moet geen grote aantallen standaardafdrukjes gaan printen – die bestel je gewoon bij het Kruidvat of bij één van de vele andere fotoservices zoals foto.com (zie Afdrukken 1).

 

In de tweede plaats moet je printer een behoorlijk kwaliteit kunnen leveren en je kunt die kwaliteit bevorderen door topkwaliteit fotopapier en inkt van je printerfabrikant te gebruiken, want die heeft veel moeite gedaan om daarmee optimale resultaten te kunnen krijgen.

Opmerking: zeker als je een HP-printer hebt, is het verstandig om fotopapier van HP kopen, want dit heeft een geruwde achterkant om slippen in de moeilijke bocht te voorkomen.

Zoals altijd begin je met het selecteren van één of meer foto’s in het bibliotheekvenster van Picasa waarvan hieronder alleen het onderste deel is afgebeeld:

picasa3 handleiding printen2 1

Opmerking: beide foto’s zijn al gecorrigeerd en hebben nog 2492x1950 en 2367x1952 pixels. Dat is een verhouding van 1,28 en 1,21, dus ongeveer 1,25 (5:4) en dat is ook de verhouding van fotoformaat 20x25 cm. Dat kost twee vellen fotopapier, dus leg die alvast maar klaar.

Als ik nu onderaan op de knop Afdrukken klik, verschijnt het onderstaande afdrukvenster:

picasa3 handleiding printen2 2

Opmerking: de tweede foto staat op pagina 2. Als ik formaat 13x18 had gekozen, konden ze wel samen op één vel.

Hoe dit beeld eruit zal zien, is helemaal afhankelijk van wat je een vorige keer hebt gedaan. Maar hierboven is het toevallig goed: het gekozen formaat is 20x25, de verhouding van de gekozen foto wordt gerespecteerd (zie verder) en de onder de knop Printerinstelling verborgen keuze van papierformaat staat toevallig op A4 (11,7x8,3 inch – zie verder).

Opmerking: Picasa waarschuwt helaas niet als de keuze van papierformaat een afdruk op het gewenste foto-formaat onmogelijk maakt, dus daar moet je echt zelf op letten.

Voldoet dit aan je eisen?

De volgende vraag is: voldoet dit voorbeeld aan je toekomstige bedoeling met deze grote afdrukken, bijvoorbeeld: bestaan er wel lijsten van 20x25 formaat? Als je toevallig nog twee van zulke lijsten hebt, is dat natuurlijk geen probleem, maar anders zou ik eerst maar eens in de gebruikelijke winkels gaan rondneuzen en dan kom je er misschien achter dat die maat niet meer bestaat, maar wel 20x30 (eigenlijk 20,3x30,5) of A4 (21,0x29,7). De laatste maat is natuurlijk ook prima wat de foto wordt (ongeacht de exacte maat) door jouw printer toch op een A4-vel afgedrukt – alleen moet je dan de witte randjes om de foto’s voor lief nemen.

Maar wat is eigenlijk die exacte fotomaat? Aangenomen dat Picasa zich daaraan houdt, is “20x25” eigenlijk 25,4x20,3 cm (zie verder) en moet Picasa één van beide maten of beide maten respecteren en dat hangt af van de twee belangrijke knoppen hieronder:

picasa3 handleiding printen2 3

Opmerking: het woord “paginaformaat” is misleidend: er had “fotoformaat” moeten staan en de oorspronkelijke Engelse bijschriften zijn duidelijker, namelijk “Shrink to fit” en “Crop to fit”.

Standaard kiest Picasa de rechter knop, dus wees daar attent op! Dit betekent namelijk dat de gekozen foto hetzij in de breedte, hetzij in de hoogte automatisch wordt bijgesneden om het gewenste formaat te vullen, tenzij de foto toevallig precies de juiste verhouding voor dit formaat heeft (of niet-toevallig omdat je daar zelf voor gezorgd hebt – zie Bijsnijden).
In dat geval krijg je dus een foto van precies 25,4x20,3 cm (op A4) uit je printer.

Maar in bovenstaand voorbeeld heb ik bewust de linker knop gekozen en dan moet ik even gaan rekenen: 25,4 x 1952 / 2367 = 20,9 – dus dat is iets te groot, maar 20,3 x 2367 / 1952 = 24,6 past er wel in. Dan krijg ik dus een foto van 24,6 x 20,3 cm uit mijn printer en dat is in dit geval toevallig heel dicht bij het exacte formaat, maar de afwijking kan veel groter zijn. De andere foto komt uit op 25,4 x 19,9 cm en dat is toevallig ook dicht bij het exacte formaat.

Kortom: je moet dus heel erg opletten welke knop je kiest, maar omdat het verschil meteen in het afdrukvenster wordt getoond, kun je nu een goede keuze maken omdat je door deze omstandige uitleg kunt begrijpen waardoor er een verschil is of kan zijn.

Opmerking: overigens hoeft dit niet te betekenen dat de foto op de millimeter nauwkeurig uit je printer komt, maar dat is dan eerder de schuld van de printerfabrikant dan van Picasa.

Printer instellen

Je kunt dan nog niet gaan printen, want er zijn nog meer belangrijke knoppen in het afdrukvenster. Die zie je hieronder links en als ik de rand- en tekstopties even buiten beschouwing laat, is het logisch dat bij de knop daaronder de printer is gekozen die in Windows als standaardprinter is ingesteld en dat zal dus meestal wel in orde zijn. 
Maar als je 3 printers hebt (je kunt het zo gek niet bedenken), moet je natuurlijk wel de printer kiezen die het meest geschikt is voor het afdrukken van foto’s en dat is niet vanzelfsprekend de duurste (bijvoorbeeld een snelle laserprinter voor tekst), maar zeker ook geen “ouwetje uit 1999”.

De volgende knop is extreem belangrijk en wordt desondanks vaak verwaarloosd. De juiste printerinstelling bepaalt immers het eindresultaat en dat zie je hieronder rechts: het papier­formaat (normaliter A4), de papiersoort (hieronder het beste fotopapier dat HP heeft) en de afdrukkwaliteit (hieronder “optimaal”) zijn de belangrijkste keuzes die je moet maken.   

picasa3 handleiding printen2 4A     picasa3 handleiding printen2 4B

Opmerking: het is bij deze eenvoudige HP-printer/scanner kennelijk zo dat op A4-formaat geen randloze afdruk mogelijk is. Afdrukrichting “staand” is vanzelfsprekend, want zo wordt het vel in de papierbak gelegd en wat “Basis RTL-fotoverbetering” is, kan zelfs HP mij niet uitleggen, dus ik moet maar aannemen dat deze standaardkeuze verstandig is.

En dit is dan weliswaar het voornaamste, maar toch niet het enige instelvenster en zo maakt elke printerfabrikant het ons ieder op eigen wijze moeilijk en ook dat kan Picasa niet helpen.

Aantal en kwaliteit

Vervolgens kun je kiezen voor het aantal afdrukken per foto (als ik 2 zou instellen zou ik in dit geval 2x2 afdrukken krijgen), maar je zult meestal aan 1 exemplaar voldoende hebben en dan hoef je niets te doen. Dan kun je nu naar het onderste deel van het afdrukvenster dat hieronder links is afgebeeld:   

picasa3 handleiding printen2 5A     picasa3 handleiding printen2 5B

Omdat het in dit voorbeeld om twee foto’s gaat op twee aparte vellen, kun je kiezen welke foto je wilt zien, maar de gekozen instellingen (formaat etc.) gelden voor beide foto’s, dus als je dat niet wilt moet je ze apart selecteren en afdrukken.

En dan volgt weer een belangrijke knop en die heet Beoordelen en als je daarop klikt zie je het rechter venstertje. Daarin staat in dit geval dat beide foto’s ruim voldoende pixels voor het gekozen formaat hebben zodat de potentiële afdrukresolutie ongeveer 250 dpi is (“dots per inch” is hetzelfde als “pixels per inch”). En omdat je de afdrukkwaliteit van de printer op “optimaal” hebt gezet (600 dpi of meer), kan die printer die kwaliteit ook echt leveren. 
Dat er andere oorzaken kunnen zijn dat de kwaliteit toch tegenvalt (bijvoorbeeld ongeschikt papier, inkt die bijna op is of een stokoude printer) doet niets af aan deze theoretische geschiktheid.

Opmerking 1: afgezien van dit informatieve venstertje is er een simpele vuistregel: deel het aantal beschikbare pixels door 100 en je weet bij benadering het maximale fotoformaat in cm voor afdrukken van prima kwaliteit. Voor beide foto’s is dat ongeveer 24 x 19,5 cm.
 
Opmerking 2: als de kwaliteit door Picasa als “slecht” wordt beoordeeld, wordt je hierop attent gemaakt doordat er dan in deze knop een geel waarschuwingsteken verschijnt.
 

Nadat je het normale papier uit de printer hebt verwijderd, kun je de vellen fotopapier op de juiste manier in de printer leggen (bij een HP-printer dus meestal met de achterkant boven), kun je nu eindelijk op de knop Afdrukken klikken en vervolgens rustig afwachten tot de afdrukken klaar zijn (zorg dat ze niet op de grond kunnen vallen). Laat ze dan op een veilige plek rustig een dag drogen, want verse afdrukken zijn zeer kwetsbaar.
En je als dit verhaal alleen maar hebt gevolgd om er wat van te leren, kun je ook op de knop Annuleren klikken om duur papier en vooral dure inkt te sparen.

En als je dan zo je best hebt gedaan en het resultaat valt toch tegen, wat dan? Afgezien van triviale oorzaken zoals inkt die tijdens het printen opraakte, is er één groot probleem: een foto ziet er op je scherm (aangenomen dat dit goed is ingesteld) altijd frisser en stralender uit dan op papier en dat heeft één simpele oorzaak: je scherm geeft licht en een afdruk moet het hebben van gereflecteerd omgevingslicht.

Maar als de afdrukken zelfs in daglicht nog te donker is (hoe subjectief dat oordeel ook is), dan heb je een probleem waar ik straks nog even op terug moet komen.

Standaard fotoformaten

Op één A4-vel passen ook meerdere kleinere foto’s – dezelfde of verschillende. En sinds Picasa3 is er ook een knop voor Rand- en tekstopties bijgekomen waar ik aandacht aan moet besteden.
In de eerste plaats moet je weten dat de fotoformaten die je in het afdrukvenster kunt kiezen, worden bepaald door instellingen in Picasa en die vind je bovenaan bij Extra > Opties > Afdrukken. Dan zie je het linker venster hieronder:

Opmerking: het lijkt mij logisch om meteen de printeroptie “Hoge kwaliteit” te kiezen, maar als er dan strepen door de afdrukken gaan lopen, moet je toch weer “Compatibel” kiezen.   

picasa3 handleiding printen2 6A     picasa3 handleiding printen2 6B

In vijf vakjes kun je voorkeursformaten kiezen en het linker lijstje is het normale lijstje, maar als je op het pijltje rechts in de vakjes klikt, zie je een verwarrend keuzelijstje met deels identieke maten – althans dat lijkt zo. Dit is te wijten aan knoeiwerk van vertalers, want het gaat deels om afgeronde cm-maten en deels om nauwkeurige inch-maten. Ook het woord “pasfoto” is fout: daar moet “portefeuille” staan – een bij ons niet bekende maat van 2,5x3,5 inch (6,3x8,9 cm). Ik kan dit gedoe alleen maar overzichtelijk weergeven in een tabel:

Benaming
INCH
CM
Per A4
CD-doosje
-
12,0x12,0
2
Contactvel
-
2,4x3,2
42 (7x6)
“Pasfoto”
2,5x3,5
6,3x8,9
9
“Paspoort”
2,0x2,0
5,1x5,1
20
3x4
3,0x4,0
7,6x10,2
4
3,5x5
3,5x5,0
8,9x12,7
4
4x5
4,0x5,0
10,2x12,7
4
10x15 (4x6)
4,0x6,0
10,2x15,2
2
13x18 (5x7)
5,0x7,0
12,7x17,8
2
20x25,5 (8x10)
8,0x10,0
20,3x25,4
1
5x8 cm
-
5,0x8,0
12
9x13 cm
-
9,0x13,0
4
10x15 cm
-
10,0x15,0
2
13x18 cm
-
13,0x18,0
2
15x20 cm
-
15,0x20,0
1
20x25 cm
-
20,0x25,0
1

Opmerking 1: het in Nederland gebruikelijke pasfotoformaat van 3,5x4,5 cm komt dus niet voor (de onder Extra > Experimenteel verstopte optie levert bijgesneden prentjes van 5x5 cm op).  
 
Opmerking 2: de in rood aangegeven maten zijn de klassieke fotoformaten, waarbij het niet altijd duidelijk is of fotoservices de Engelse of de afgeronde Europese maten gebruiken.
 
Opmerking 3: de maat “Volledige pagina” komt wel in het afdrukvenster, maar niet in deze lijst voor omdat deze wordt bepaald door de printerinstelling van het papierformaat zoals A4.
 

Rand- en tekstopties

Hieronder heb ik bij wijze van voorbeeld de twee gekozen foto’s op standaard formaat 10x15 ingesteld en bijgesneden. Maar ik heb een smal rood randje en onderschriften (“titels”) in gele letters toegevoegd. De buitenmaat inclusief randje is dan dus precies 10,0x15,0 cm:

picasa3 handleiding printen2 7

Opmerking: die onderschriften typ je onder de foto in het bewerkingsvenster van Picasa – ze zijn ook zichtbaar tijdens een diavoorstelling, maar als je ze storend vindt, kun je ze ook heel gemakkelijk verwijderen of onzichtbaar maken.

Als ik op de knop Verkleinen klik en verder niets verander, krijg ik de interessante variant te zien die hieronder staat. De foto’s worden nu getoond zoals ze zijn, dus zonder dat er iets af gesneden is en de rand past zich om toch precies op een buitenmaat van 10,0x15,0 cm uit te komen. Dat is dus vergelijkbaar met de truc die ik in Afdrukken 1 heb beschreven om foto’s met IrfanView te voorzien van aanvulrandjes alvorens ze naar een fotoservice te zenden, maar helaas kan dat niet vanuit dit afdrukvenster:

picasa3 handleiding printen2 8

Opmerking: door een vinkje te plaatsen bij de randopties, kun je wel gelijke randjes krijgen, maar dan krijg je dus foto’s die wel 10,0 hoog zijn, maar verschillende breedte hebben.

Andere papierformaten

Je ziet hierboven dat het afdrukken van twee 10x15 foto’s op één A4-vel erg onvoordelig is (4x[9x13] of 2x[13x18] is wel voordelig), dus als je vaker op 10x15 formaat wilt afdrukken, is het verstandig om een pakje fotopapier van die maat te kopen, bij voorkeur dus weer top­kwaliteit van de printerfabrikant. Voor HP-printers is dat zelfs erg belangrijk, want die velle­tjes hebben ongeveer 2 cm overlengte om te voorkomen dat ze scheef trekken (10x15+tab).

Uiteraard moet je de Printerinstelling daarop aanpassen en hieronder zie je voor mijn HP-printer het verschil tussen de normale instelling voor A4 (links) en de aangepaste instelling voor 10x15 (rechts):   

picasa3 handleiding printen2 9A     picasa3 handleiding printen2 9B

Opmerking: kennelijk is mijn printer bij dit formaat wel in staat om tot de randen te printen:

In het afdrukvoorbeeld hieronder zie je dan meteen het verschil, want nu vult de foto+rand het hele velletje en in plaats van formaatknop “10x15” (of 10x15 cm) kan ik dus ook de knop “Volledige pagina” gebruiken. Prachtig!

picasa3 handleiding printen2 10

Opmerking: na het afdrukken en drogen, moet de overlengte eraf snijden of gewoon laten zitten om de foto’s beet te kunnen pakken zonder vingerafdrukken op het beeldgedeelte.

Als je naar de formaatinstellingen van je printer kijkt, zie je heel veel formaten die voor ons onbekend en dus zinloos lijken. Maar je kunt ook een deel van een A4-vel benutten, bijvoorbeeld door A5 te kiezen, want dat is de helft van A4, dus 21,0x14,8 cm. Je moet dan een A4-vel niet doormidden snijden, maar je drukt eerst de ene foto af en dan de volgende nadat je het A4-vel op de juiste manier hebt teruggelegd, zodat de tweede foto op het nog blanke deel van het vel terechtkomt.

Hieronder zie je nog een andere variant die je in de afdrukopties kunt kiezen, namelijk Contactvel (42 miniaturen per A4). Je kunt op die manier op meerdere vellen een overzicht (indexprint) afdrukken van alle foto’s in een map of album voor je archief:

picasa3 handleiding printen2 11

Opmerking: je kunt dit ook op een eenvoudiger manier bereiken, namelijk via Map (Album) > Contactvel afdrukken en dan heb je als voordeel dat ook de bestandsnamen onder de miniaturen worden afgedrukt en dat is voor een archief ook belangrijk. Maar je moet je tegelijker­tijd afvragen of zo’n archief wel zo zinvol is, want het kost je heel veel inkt en papier.  

Samen de vele instellingen van de rand- en tekstopties heb je eindeloos veel mogelijkheden om mooie en bijzondere afdrukken te maken, maar dus ook om veel fout te doen.

Groter dan A4?

Dat is met de gebruikelijke printers niet mogelijk, dus dan ben je toch afhankelijk van diverse fotoservices zoals het Kruidvat (zie Afdrukken 1). Maar dan gaan de kwaliteit van je camera en de beschikbare pixels ook een grotere rol spelen: zie Formaat vergroten en Posters.

Slechte resultaten

Aangenomen dat je alles piekfijn op orde hebt, kun je toch worden geconfronteerd met afdrukken die tegenvallen omdat ze te donker (of te licht) zijn en dat is dan zonde van inkt en papier. Hetzelfde kan je overkomen als je afdrukjes bij het Kruidvat of bij andere fotoservices zoals foto.com bestelt. En dat terwijl diezelfde foto’s er op jouw goed ingestelde scherm prima uitzien (zie: Is je scherm wel goed?).

Je hebt dan een conflict tussen scherm en papier dat heel moeilijk oplosbaar is, want dat zou betekenen dat je die foto’s op je scherm veel lichter (of juist donkerder) moet maken dan wat jij normaal vindt en dat is weer niet acceptabel voor een diavoorstelling.

Wat je dan het beste kunt doen, is de foto’s die je wilt afdrukken (of bestellen) vanuit Picasa exporteren, want dan kun je die kopiebestanden met IrfanView of XnView bijstellen en dat doe je dan met een zogenaamde gammacorrectie (gamma 1,0 is normaal). Je moet dan een serie proefjes doen met gamma 1,0 - 1,2 – 1,4 – 1,6 (lichter) of 1,0 - 0,9 – 0,8 – 0,7 (donkerder), want dan pas kun je erachter komen welke correctie betere resultaten oplevert en die dan voortaan toepassen. Dus zoals hieronder:

picasa3 handleiding printen2 12Apicasa3 handleiding printen2 12Bpicasa3 handleiding printen2 12Cpicasa3 handleiding printen2 12D

Foto op glas afdrukken

Heb je een prachtige foto die je op een originele manier wilt laten printen? Denk dan eens aan een foto op glas. Het afdrukken van een foto op plexiglas geeft een prachtig effect. Perspex glas is ook zeer geschikt voor het printen van logo's en naambordjes.

picasa downloaden

Meer over dit onderwerp

Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken bestellen via Picasa

Resolutie van foto's
Resolutie van foto's - DPI - wat is de beste resolutie?

Poster printen
Poster van foto online bestellen of poster printen via Picasa

Afdrukken foto's
Foto's afdrukken - resolutie bij fotocentrale zoals foto.com

Foto op aluminium
Foto op aluminium afdrukken - foto op aluminium bestellen

Foto bestellen
Foto bestellen - foto afdrukken of foto cadeau bestellen

Fotopapier bestellen
Fotopapier - A3 glossy of mat fotopapier voor foto afdrukken

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Kalender of canvas
Kalender of canvas met eigen foto printen

Review foto op hout
Review foto op hout - foto-op-hout.nl

Posters printen
Posters maken en online foto poster printen via Picasa 4