Algemeen
Fotografie op reis
wat kost een fotografie cursus

Disciplines
Zo maak je de beste foto van je auto

Fotografie artikelen
Online foto workshops
Waarom Monschau in de Eifel op onze bucketlist staat
8 Onmisbare Fotografiel cursussen Ontdek de Beste
6 tips voor het fotograferen van auto’s 
Achtergrond productfoto's
AI in de fotografie: hulpmiddelen ontwikkelingen en advies
Histogram informatie
Camera lenzen
Dynamische compositie
Culinaire fotografie: tips voor de mooiste foodfotos
Een Meesterlijke Fotografie Cursus
Een Unieke Fotografiecursus die je Verbeelding Prikkelt
Evalueren van foto's
fotografie cursussen
Fotowedstrijd natuur
Tips fotowedstrijd
grappigste fotos 2022
Gratis fotograferen!
Haal het beste uit je iPhone met een iPhone fotografie cursus
Inzicht in cameraresolutie en megapixels handleiding
Herfst foto tips
Kleur en kleurenleer
Landschapsfotografie stijlen soorten en smaken
Dieptewerking
Live View in fotografie een uitgebreide gids
Mislukte fotos
Ontdek de Magie van Fotografie met een Professionele Fotografie Cursus
Ontdek de Top Fotografie Cursussen
Poster printen
Professionele fotograaf worden in stappen
prachtige-smartphone -fotos-maken-doe-je-zo
Macrofotografie - spiegelreflex
Stilleven fotograferen
Op reis met de fotograaf
Tips voor het fotograferen van kunst
type camera's
Verbeter uw huisdierenfotografie met het perspectief van een hond
Verbeter uw huisdierenfotografie met het perspectief van een hond
Wat is een Elopement fotograaf
Wordt smartphone-fotografie de nieuwe standaard
World Press Photo

Evenementen
Foto festival Naarden
Foto tentoonstelling
Fotografiereis
Fotomuseum en wit
Photokina foto beurs
PIXperience 2013
PiXperience evenement

Verder kijken
basisprincipes om te overwegen bij het kopen van een digitale camera
Foto's van Cactussen
Foto forum
Fotograferen index
Fotograaf
Fotograaf gezocht
fotografie
Functies van digitale camera's die u moet begrijpen
Handboek digitale fotografie
2012 - New Horizons
Promotiefilm

Top 10 beroemde fotografen
Urban fotografie

Poster printen via Picasa

Auteur: Rinus Alewijnse - Middelburg

Foto poster afdrukken

Via het fotoprogramma Picasa kun je redelijk eenvoudig een poster van een foto maken. Je kunt natuurlijk bij een fotoservice meteen een poster laten afdrukken van een mooie foto. De grootste maat is iets van 50x75 (2:3) en de kosten zijn minder dan ongeveer 10 euro per stuk. Dit is eigenlijk een rare maat, want grote lijsten hebben een standaardmaat van 50x70, dus daar moet je rekening mee houden. 

XXL poster pixels

Dat betekent niet alleen dat je een bestand moet aanleveren met ongeveer 7500x5000 of 5000x7500 pixels. Dan krijg je immers de vereiste afdrukresolutie van 250 dpi - zie het artikel over DPI. De opname moet ook optisch perfect zijn, dus topkwaliteit lens, camera op statief, gebruik zelfontspanner enzovoort.

Omdat je zo'n grote afdruk niet van heel dichtbij hoeft te bekijken, mag het wel een “tandje minder”, maar niemand kan mij vertellen “hoeveel tandjes minder” dan? Het is dus duidelijk dat je toch met “goed spul” moet beginnen om een kans op een behoorlijke afdruk te maken - dat hoef je echt niet te proberen met een foto uit een simpel mobieltje.

Opmerking: uitgaande van een goede 12 megapixel camera, heb je al voldoende pixels voor posters van 30x40 cm of groter, dus dan heb je posteroptie van Picasa eigenlijk niet nodig.

Poster van foto maken

In Picasa kun je echter van elke foto een poster maken. Picasa deelt dan je foto bijvoorbeeld in vieren en maakt daar aparte bestanden van die je dan elk afzonderlijk op flink formaat kunt afdrukken met je eigen printer of eventueel door een afdrukcentrale.

En dan moet je daarna die stukken daarna nauwkeurig bijsnijden en precies aansluitend op een groot stuk karton plakken. Dat is dus veel fröbelwerk, maar wel leuk. En in plaats van braaf naast elkaar, kun je ze natuurlijk ook "schots en scheef" en overlappend plakken en daarmee heb je dan groot succes op “bruiloften en partijen”.

Voor die “grappen en grollen” is de kwaliteit natuurlijk niet zo belangrijk, maar voor iets wat jaren in je woonkamer moet hangen ligt dat toch anders. En dan zit je in Picasa toch met het­zelfde resolutieprobleem, maar er is een uitweg door eerst een collage te maken. 

Picasa 3

In Picasa3 zijn de mogelijkheden voor het maken van collages sterk uitgebreid, dus ook aantrekkelijker geworden. De voorbeelden hieronder zijn met Picasa 3 gemaakt. De posteroptie zelf is in Picasa 3 niet gewijzigd of verbeterd.

Collage van foto maken

Als ik Picasa namelijk van mijn Turkije-serie van 250 foto’s een stapelcollage laat maken, zie je in het ontwerpscherm het onderstaande beeld:

Foto poster online bestellen

Als ik dan op de knop Collage maken klikt, genereert Picasa  na langdurig rekenwerk een fantastische prent en dat is dan een jpeg-bestand met 5120x3620 pixels van 5,9 MB met de naam “Turkije” omdat ik mijn album “Turkije” als bron heb gekozen.

Ik heb “formaat A4” gekozen, maar dat moet je niet letterlijk nemen. Het gaat om de verhouding van breedte en hoogte en die is dan ongeveer 1,41. Dat is dezelfde verhou­ding als formaat 50x70, want daar wil ik op uitkomen (je kunt dat formaat ook toevoegen).

Deelbestanden maken

Als ik dan via Maken > Een poster maken 300% kies, maakt Picasa keurig 3 tot de macht 2 = 9 afzonderlijke bestanden met elk 1707x1207 pixels die keurig genummerd worden.

picasa3 handleiding posters 2A     picasa3 handleiding posters 2B

Het maakt daarbij niet uit of ik in bovenstaande venstertjes formaat 10x15 of 20x25 kies, dus ik vind die keuzemogelijkheid verwarrend. Wel kan het zin hebben om overlappende “tegels” te kiezen, omdat je dan later minder nauwkeurig hoeft te werken.

Die bestanden zie je hieronder (het eerste is het originele grote collagebestand):

picasa3 handleiding posters 3


Die deelbestanden komen in dezelfde map terecht als het collagebestand, namelijk in de automatische map PicasaCollages en die map is gewoon in Picasa zichtbaar.

Picasa nummert die bestanden op een logische manier: 0-0, 1-0 en 2-0 voor de bovenste rij, 0-1, 1-1 en 2-1 voor de middelste en 0-2, 1-2 en 2-2 voor de onderste drie.

Afdrukken maken of online XXL poster bestellen

Als ik die selecteer en op afdrukken klik, kan ik prima afdrukken van ongeveer 13x18 cm maken, maar 20x25 kan ook nog wel (kies Volledige pagina en Verkleinen tot paginaformaat en vergeet dan niet om je printer op beste kwaliteit voor jouw fotopapier te zetten (zie Afdrukken 2):

picasa3 handleiding posters 4

De verhouding van de deelafdrukken zal dus ook 1,4 zijn en dat zal dan afdrukken opleveren met een maat van ongeveer 25x18 cm. Dus uitgesneden en tegen elkaar gelegd levert dat een poster op van ongeveer 75x54 en dat was eigenlijk niet de bedoeling. Dus waar zit mijn denkfout? – dat mag jij nu eens uitzoeken! In ieder geval is het in Picasa een probleem dat ik niet vrij ben in de keuze van preciezer afdrukformaat en daar moet ik wel rekening mee houden. 

Je kunt die bestanden natuurlijk ook naar een afdrukcentrale sturen om af te laten drukken, maar dan doe je er waarschijnlijk verstandig aan om er met IrfanView even tijdelijke 2:3 passe-partouts omheen te zetten om te voorkomen dat de centrale iets gaat wegsnijden. 
Bovendien kun je er dan met enig rekenwerk voor zorgen dat er binnen een standaard bestelformaat van 20x30 prenten van precies 23,3x16,6 cm ontstaan (zie Afdrukken 1).  

Conclusie foto posters printen

Dan is het daarna een kwestie van "knippen & plakken" en een mooie lijst (eventueel met passe-partout) gaan uitzoeken. Dat doe je eens, maar daarna waarschijnlijk nooit meer. Of je moet weer naar Turkije gaan, want het is daar superfotogeniek.

Foto als poster online bestellen?

Als je slechts van één mooie foto uitgaat en je zou daar 9 deelbestanden van maken, kun je daar weer een Picasa-collage van maken en die meteen op groot formaat bij het Kruidvat of foto.com bestellen - dan hoef je helemaal niet te “knippen & plakken”.

Maak een kopiebestand in een tijdelijke map voordat je deze deelbestanden gaat maken, want anders komen terecht in je gewone (jaar)map en dat hoort niet.

Maar het bezwaar is dat de kwaliteit dan lang niet zo goed wordt, want die deelbestanden hebben elk maar relatief weinig pixels (bijvoorbeeld slechts 840x650), dus je maakt dan een collage die uit relatief “slechte onderdelen” bestaat.
Het resultaat kan desondanks best meevallen, maar dat is dan “meer geluk dan wijsheid”. Hieronder zie je daarvan een voorbeeld:

picasa3 handleiding posters 5

De volgorde krijg je alleen maar goed als je eerst begint met de collagevorm “Contactvel” en daarna pas de rastervorm kiest – anders zit je eindeloos te tobben.

Hierboven heb ik voor alle duidelijkheid een kleine rasterspatiëring ingesteld met een redelijk passende kleur en het is eigenlijk best apart om dat raster zo te laten: net alsof je door de spijltjes van een raam naar buiten gluurt.

Hoe dan ook: je zult echt wel wat moeten rekenen om goed uit te komen voor een standaard formaat fotolijst, want als je er een speciale lijst (met passe-partout) voor moet laten maken, wordt dit wel een erg dure grap.

Na afloop van deze klus kun je alle deelbestanden en eventueel de collages verwijderen. Het is immers onwaarschijnlijk dat je ze ooit nog nodig zult hebben. Een andere aanpak met één foto wordt beschreven in Formaat vergroten.

Poster van foto op glas / plexiglas afdrukken

Heb je een prachtige foto die je op een originele manier wilt laten printen? Denk dan eens aan een foto op glas. Het afdrukken van een foto op plexiglas geeft een prachtig effect. Perspex glas is ook zeer geschikt voor het printen van logo's en naambordjes.

Meer over dit onderwerp

Picasa van Google
Picasa: gratis foto bewerk programma van Google

Foto bewerken
Foto bewerken - fotobewerkingen met gratis programma

Foto cadeau
Foto cadeau: foto producten en manieren om foto's te verwerken

Foto op glas
Foto in glas - Tips foto in plexiglas bestellen

Effecten op plexiglas
Foto op plexiglas bestellen - welke foto effecten zijn mogelijk?

Foto afdrukken
Foto afdrukken maken voor fotoservice zoals foto.com

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Foto bestellen
Foto bestellen - foto afdrukken of foto cadeau bestellen

Fotoboek op fotopapier
Fotoboek op echt fotopapier bestellen

Fotoboeken test
Fotoboeken test - vergelijken fotoalbums op fotopapier

Fotolijsten: tips foto inlijsten
Fotolijst kopen voor je foto - tips inlijsten en fotolijsten bestellen

Fotolijst collage
Fotolijst collage - tips voor meerdere foto's in een fotolijst

Fotobehang
Fotobehang - vergelijk fotobehang bedrijven

Foto op forex
Foto op forex - review met ervaringen

Foto korting acties
Foto's laten afdrukken? Wees creatief!

Afdrukken foto's
Foto's afdrukken - resolutie bij fotocentrale zoals foto.com

Fotobehang tips
Fotobehang tips

Kalender of canvas
Kalender of canvas met eigen foto printen

Video fotoboek
Video fotoboek - MyPhotoFun biedt fotoboek met video

Foto op canvas of hout
Foto op canvas - hout - plexiglas - aluminium afdrukken

Afdrukken 2 (printen)
Afdrukken met je eigen printer via Picasa 3

Collages
Online collages maken: collage foto poster bestellen

Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken bestellen via Picasa

Posters printen
Posters maken en online foto poster printen via Picasa 4

Fotocollage
Fotocollage maken

Foto op glas
Foto op glas - top 10 leveranciers

Fotocollage tips
Waar op letten bij een fotocollage?