Aluminium fotolijsten

 Houten fotolijsten

 Wissellijsten

 Passepartout karton

Ophangsysteem

Afbeeldingen: Atelier Céramique

Fotolijsten - foto inlijsten tips

Voor het bestellen van fotopapier is een enorm aanbod aan goede printfirma’s en fotopapier-webwinkels. Ook voor het afdrukken van je foto heb je genoeg keuze aan afdrukservices. Maar wat te doen om je foto op de juiste professionele manier in te lijsten?

Soorten lijsten

En welke soort lijst kies je om je foto in te lijsten? Een lijst op maat of een standaard wissellijst? En kies je voor een neutrale kleur of pas je de kleur van de lijst aan de foto aan? Op deze pagina lees je waar je op moet letten bij de keuze van een lijst.
 

Foto opplakken

Voordat je gaat inlijsten, moet je wat voorbereidingen treffen. Het is bijvoorbeeld aan te bevelen de foto altijd op te plakken als je deze wilt inlijsten. Er zijn verschillende mogelijkheden om de foto op te plakken.

Voorbelijmd zuurvrij karton
Het voorbelijmde zuurvrije karton is goed te gebruiken in een lijst achter glas. Het voordeel van deze manier van opplakken is dat het de goedkoopste manier is en toch stevigheid biedt.
Nadelen van deze manier: bij het opplakken van glanzende foto’s zie je dat de oppervlak niet helemaal glad is. Bij een matte foto is dat niet hinderlijk.
Enkele specificaties:
- beschikbaar in 3 diktes
- 0,8 mm voor kleine formaten
- 1,8 mm voor middelgrote formaten
- 2,5 mm voor formaten tot 150 cm
- max. vel-formaat 100 x 150 cm
 
Voorbelijmd polystyreen
Het voorbelijmde polystyreen is goed te gebruiken zowel achter glas als gelamineerd zonder glas. Achter glas: zowel glanzend als matte foto’s zijn heel glad op te plakken.
Enkele specificaties:
- 2 diktes beschikbaar:
- 1,0 mm voor kleine formaten
- 2,0 mm voor formaten tot 200 cm
- maximaal vel-formaat 100 x 200 cm

Foto opplakken zonder glas
Als de foto een glad oppervlak heeft en deze komt in een schonen droge ruimte te hangen waar niet wordt gerookt wordt, kan de foto zonder glas worden toegepast.
Voordeel is dat de foto optimaal in beeld blijft. Deze methode is goed toepasbaar bij Glossy Pearl Paper van Fuji. Deze papiersoort heeft namelijk een sterke toplaag.
Het nadeel is dat de foto alleen voorzichtig met een zachte droge doek stofvrij gemaakt kan worden. Een vlekje verwijderen is dus lastig.

Opplakken en lamineren
Wil je de foto beschermen, dan kan dat met een nagenoeg onzichtbare laminaat met mat of glanzend oppervlak. Deze laminaat kan UV werend zijn. Dit laatste is aan te bevelen in verband met verkleuren. Lamineren kan alleen optimaal op een gladde ondergrond, dus een glanzende afdruk heeft de voorkeur. Het voordeel van lamineren is dat de foto optimaal beschermd wordt en voor jaren geconserveerd is. Een gelamineerde foto is ook gemakkelijk te reinigen met een vochtige doek.

Soorten fotolijsten

Er zijn verschillende soorten fotolijsten beschikbaar. Voor elke toepassing is er een ideale lijst die past bij je wensen. Hieronder worden enkele populaire soorten beschreven met ieder hun eigen voor- en nadelen.

Fotolijsten op maat

Wil je een prachtige foto inlijsten om voor langere tijd aan de muur te hangen, dan is een fotolijst op maat wellicht de juiste keuze. Je kunt dan namelijk exact de juiste maat kiezen en je kunt fotolijsten op maat in allerlei kleuren bestellen. Het gaat je hierbij om de juiste maat en de perfecte kleur. 
 
Fotolijsten op maat worden compleet gelevert, dus inclusief glas, achterwand en een ophangsysteem. Je kunt vaak wel kiezen voor verschillende soorten glas, bijvoorbeeld ontspiegelend glas of true view glas.

Foto wissellijsten

Wil je een lijst om af en toe foto's te kunnen wisselen, dan is een wissellijst voor jou de beste keuze. Wissellijsten zijn namelijk gemaakt om snel en eenvoudig de foto te vervangen. Er is een ruime keuze in wissellijsten qua kleur en afmetingen.

Kleur wissellijst

Bij een wissellijst kun je het beste een redelijk neutrale kleur kiezen. Er moeten immers telkens wisselende foto's in passen? Je kunt er ook voor kiezen om de kleur van de wissellijst aan te passen aan het interieur. Je hebt dan wel iets minder mogelijkheden voor de foto's die je in de lijst plaatst. Of je moet er mee leven dat de lijst vooral goed in het interieur past en wat minder goed bij de foto.

Aluminium wissellijsten

Een specifieke soort wissellijsten zijn de aluminium wissellijsten. Je hebt vaak de keuze uit mat aluminium, zwart, zilver, en antraciet wissellijsten. Je hebt het dus over wat algemene en neutrale kleuren die om veel foto's zullen passen. Heb je lijsten nodig voor een expositie, dan kan dit een goede keuze zijn. Aluminium wissellijsten worden ook vaak toegepast in kantoren of in openbare ruimten.

PassePartouts

Met een passepartout komt de foto vaak nog mooier tot zijn recht. Je hebt met het toepassen van een passepartout namelijk de mogelijkheid om extra kleuren aan het totaal toe te voegen. Je foto komt terecht in een kader in de door jou gewenste kleur. Door het toepassen van een passepartout heb je wel ruimte nodig. De afmeting van de lijst zal daardoor groter zijn en dit kost je dus wel meer geld.

Houten wissellijsten

Een houten wissellijst heeft de eigenschap dat hout een redelijk neutrale kleur is en dus bij veel foto's past. Een houten lijst past vaak ook goed in een interieur met houten meubels. Er is een ruime keuze in houten lijsten of houten wissellijsten. De keuze voor een houten lijst is vaak met name door smaak ingegeven.

Canvas inlijsten

Een foto op canvas doek printen is tegenwoordig een veel voorkomende manier van het verwerken van een foto. Je kunt een canvas print heel goed zonder lijst ophangen omdat de randen netjes worden afgewerkt. Met een passende lijst wordt je canvas foto vaak wel extra mooi. Daarnaast voorkomt een goede lijst dat het doek in de loop van de tijd krom trekt.

Collage fotolijsten

Eens speciale soort fotolijst is de collage fotolijst. Feitelijk is het een gewone lijst, maar er wordt een passepartout meegeleverd waarin uitsparingen zijn aangebracht. Achter elke uitsparing kun je dan een foto plakken. Als je dit goed doet, krijg je een mooi geheel in de vorm van een soort collage. Je kunt de foto's ook regelmatig wisselen, zodat je maximale flexibiliteit hebt. Een collage fotolijst wordt ook wel multiframe lijst genoemd.

Fotolijst formaten

Voordat je een foto gaat afdrukken om in te lijsten, kun je het beste goed kijken wat voor formaten lijsten er beschikbaar zijn. Het is namelijk jammer als je een foto na het afdrukken moet bijsnijden omdat de lijst er niet omheen past.

Fotolijst rechthoek
9x13
10x15
13x18
15x20 of 15x21
18x24
20x25
20x28
20x30
30x40
30x45
40x50
40x60
50x60
50x70
60x80
Fotolijst vierkant
13x13
15x15
18x18
20x20
25x25
30x30
40x40
50x50
60x60
 
 
 


 

Digitale fotolijst bestellen

Een mooie optie is ook om je foto's weer te geven op een digitale fotolijst.

Tags voor deze pagina

lijsten, fotolijst, fotolijsten, fotolijstje, inlijsten, foto lijst, foto in lijst, lijst foto, fotolijst 30 x 30, foto lijsten, lijsten foto, fotolijst hout, , fotolijst 40 x 40, fotolijst maken, fotolijst meerdere foto's, grote fotolijst, fotolijst afmetingen, online fotolijsten, fotolijst maat, foto inlijsten, inlijsten foto, foto s inlijsten.

Meer over dit onderwerp

Fotolijst collage
Fotolijst collage - tips voor meerdere foto's in een fotolijst

Foto afdrukken
Foto afdrukken maken voor fotoservice zoals foto.com

Foto op glas
Foto in glas - Tips foto in plexiglas bestellen

Effecten op plexiglas
Foto op plexiglas bestellen - welke foto effecten zijn mogelijk?

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Fotopapier bestellen
Fotopapier - A3 glossy of mat fotopapier voor foto afdrukken

Kalender of canvas
Kalender of canvas met eigen foto printen

Afdrukken foto's
Foto's afdrukken - resolutie bij fotocentrale zoals foto.com

Foto bestellen
Foto bestellen - foto afdrukken of foto cadeau bestellen

Resolutie van foto's
Resolutie van foto's - DPI - wat is de beste resolutie?

Poster printen
Poster van foto online bestellen of poster printen via Picasa

Foto op aluminium
Foto op aluminium afdrukken - foto op aluminium bestellen

Cadeau met foto
Foto cadeau � Maak van je eigen foto een leuk foto cadeau!

Foto op hout
Foto op hout - vergelijk foto op hout bedrijven

Foto in lichtbak
Foto in lichtbak bestellen

Foto inlijsten
Foto inlijsten - top 10 bedrijven fotolijsten

Fotocollage
Fotocollage maken

Fotowinkels
Fotowinkel - overzicht van foto winkels in Nederland

Foto op canvas of hout
Foto op canvas - hout - plexiglas - aluminium afdrukken

Collages
Online collages maken: collage foto poster bestellen

Foto op glas
Foto op glas - top 10 leveranciers

Foto op aluminium review
Foto op aluminium ervaringen - review