Wat is urban fotografie

"Take nothing but pictures, leave nothing but footprints"

Dit is een van de belangrijkste ongeschreven regels binnen de urban fotografie (ook wel urbex of afgekort UE genoemd). Maar wat is urban fotografie nu precies? Bij urban fotografie worden foto's gemaakt in en rondom verlaten gebouwen, fabrieken, huizen en zelfs dorpen.

Is dit dan legaal? Nee, in principe is deze vorm van fotografie niet legaal. Vaak zijn de gebouwen verboden te betreden, dit vanwege diefstal of omdat ze gevaarlijk kunnen zijn. Er zijn echter ook locaties die wel volledig toegankelijk zijn voor iedereen. Zijn urbex-fotografen dan crimineel? Nee, absoluut niet. Wij betreden deze gebouwen juist omdat we de verlatenheid en de vaak lugubere sfeer die deze oude en verlaten panden uitstralen willen vastleggen op foto.

Omdat we de vergeten schoonheid kunnen laten zien in ons eindresultaat! Daarnaast wordt er ook vaak geprobeerd om via de legale manier een leegstaand pand te betreden. Bijvoorbeeld door contact te leggen met een beheerder, of met de eigenaar van het pand. Is er echter al een toegang, doordat bijvoorbeeld het hek toch al opzij geschoven is en de deur toch al op een kier staat? Dan zullen we deze kans niet onbenut laten!

Uitrusting

Als je van plan bent om ooit een urban-tocht te maken, houd er dan rekening mee dat het nooit verstandig is om alleen te gaan. Zorg dat je met minimaal 2 (het liefst nog meer) personen gaat. Ga je alleen en er gebeurt iets, dan is de kans groot dat het dan lang kan duren voordat iemand je vindt! Zorg er ook altijd voor dat je directe familie of partner weet waar je naar toe gaat en spreek af om bijvoorbeeld op bepaalde tijdstippen te bellen.

Qua fotoapparatuur is het verstandig om een groothoeklens mee te nemen (bijvoorbeeld een 12-24mm) en een goede walk-around lens (17-70mm of 24-105mm). Aan een telelens heb je relatief weinig bij deze vorm van fotografie. Daarnaast is een statief absoluut onmisbaar, aangezien je veel zult fotograferen bij weinig licht. Je kunt dan wel de ISOwaarde opschroeven, maar daar wordt het resultaat niet mooier op.

Ook als je van plan bent om HDR (High Dynamic Range) foto's te maken heb je een statief nodig. Een beknopte lijst van items die ook belangrijk zijn of die van pas kunnen komen, vind je hieronder:

- donkere (en warme) kleding en stevige schoenen, en eventueel schone kleding
- volledig opgeladen mobiele telefoon
- eerste-hulp kit
- zaklamp
- voldoende eten en drinken
- wc papier
- afstandsbediening of draadontspanner

Op de urban locatie 

Als je eenmaal op de locatie bent aangekomen, is het van belang om erg voorzichtig te zijn. Sommige gebouwen staan al enkele decennia leeg, hetgeen de veiligheid niet ten goede komt! Zo kunnen vloeren rot zijn of doorgeroest en ook daken kunnen veel van hun stabiliteit verloren hebben. Houd hier rekening mee, en neem dan ook geen onnodig risico. Verder bestaat de kans dat wat een verlaten locatie lijkt, toch niet verlaten is.

Zo kunnen er bijvoorbeeld zwervers of jeugd rondhangen. De kans hierop is vooral bij grotere locaties redelijk aanwezig. Als je op de locatie aankomt en je ziet geen mogelijkheid om binnen te komen is het verstandig om de teleurstelling te accepteren en te vertrekken. Inbreken is absoluut niet acceptabel: je bent een fotograaf en geen inbreker!

Urban locaties

Als je op het internet gaat zoeken naar urban locaties, dan zul je zien dat er zeer veel locaties te vinden zijn. Althans, je zult veel foto's vinden. Voor de exacte plaats zul je toch je Sherlock Holmes pet op moeten zetten, want van veel locaties (op enkele wat meer bekende na) zul je de plaats niet op het internet vinden.

De reden hiervoor is simpel: hoe meer mensen er van af weten, des te eerder zal een plaats volkomen gestript worden door mensen die andere intenties hebben dan fotografen. Daarom houden we een locatie liever "geheim" en zullen beginnende urban fotografen eerst hun toevlucht moeten zoeken tot de toegankelijkere locaties.

Meer over dit onderwerp

Urban fotografie
Urban exploring - urban fotografie - tips en suggesties

Interieurfotografie
Interieurfotografie - tips voor mooie interieur foto's

Straatfotografie
Straatfotografie levert mooie en bijzondere foto's op!