Algemeen
Fotografie op reis
wat kost een fotografie cursus

Disciplines
Zo maak je de beste foto van je auto

Fotografie artikelen
Online foto workshops
Waarom Monschau in de Eifel op onze bucketlist staat
8 Onmisbare Fotografiel cursussen Ontdek de Beste
6 tips voor het fotograferen van auto’s 
Achtergrond productfoto's
AI in de fotografie: hulpmiddelen ontwikkelingen en advies
Histogram informatie
Camera lenzen
Dynamische compositie
Culinaire fotografie: tips voor de mooiste foodfotos
Een Meesterlijke Fotografie Cursus
Een Unieke Fotografiecursus die je Verbeelding Prikkelt
Evalueren van foto's
fotografie cursussen
Fotowedstrijd natuur
Tips fotowedstrijd
grappigste fotos 2022
Gratis fotograferen!
Haal het beste uit je iPhone met een iPhone fotografie cursus
Inzicht in cameraresolutie en megapixels handleiding
Herfst foto tips
Kleur en kleurenleer
Landschapsfotografie stijlen soorten en smaken
Dieptewerking
Live View in fotografie een uitgebreide gids
Mislukte fotos
Ontdek de Magie van Fotografie met een Professionele Fotografie Cursus
Ontdek de Top Fotografie Cursussen
Poster printen
Professionele fotograaf worden in stappen
prachtige-smartphone -fotos-maken-doe-je-zo
Macrofotografie - spiegelreflex
Stilleven fotograferen
Op reis met de fotograaf
Tips voor het fotograferen van kunst
type camera's
Verbeter uw huisdierenfotografie met het perspectief van een hond
Verbeter uw huisdierenfotografie met het perspectief van een hond
Wat is een Elopement fotograaf
Wordt smartphone-fotografie de nieuwe standaard
World Press Photo

Evenementen
Foto festival Naarden
Foto tentoonstelling
Fotografiereis
Fotomuseum en wit
Photokina foto beurs
PIXperience 2013
PiXperience evenement

Verder kijken
basisprincipes om te overwegen bij het kopen van een digitale camera
Foto's van Cactussen
Foto forum
Fotograferen index
Fotograaf
Fotograaf gezocht
fotografie
Functies van digitale camera's die u moet begrijpen
Handboek digitale fotografie
2012 - New Horizons
Promotiefilm

Top 10 beroemde fotografen
Urban fotografie

AI in de fotografie: hulpmiddelen, ontwikkelingen en advies

Het grensverleggende potentieel van kunstmatige intelligentie houdt mensen al lange tijd bezig. De recente opkomst van ChatGPT heeft echter een golf van opwinding en speculatie teweeggebracht, en heeft ook de nodige angst aangewakkerd.

Terwijl technologiebedrijven haastig hun bedrijfsmodellen herconfigureren, worstelen docenten met nieuwe plagiaatproblemen en vraagt iedereen zich af wat de volgende stap zal zijn, is het begrijpelijk dat fotografen zich afvragen wat dit alles voor hen betekent.

Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen in deze vroege dagen van de AI-revolutie, is dit een goed moment om eens nader te kijken naar de aanzienlijke veranderingen die AI al teweegbrengt in de wereld van de fotografie.

Wat is AI? Definitie van kunstmatige intelligentie

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te begrijpen wat AI eigenlijk is.

'Kunstmatige intelligentie' is een brede term die verwijst naar een vakgebied binnen de informatica dat zich richt op het mogelijk maken van computersystemen om menselijke intelligentie na te bootsen. Wanneer een computer taken uitvoert zoals visuele perceptie, spraakherkenning, besluitvorming of vertaling tussen talen, maakt het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Het proces waarmee computersystemen dergelijke taken leren uitvoeren, wordt 'machine learning' genoemd. Met behulp van machine learning-algoritmen kunnen systemen gegevens verwerken en nieuwe informatie 'leren', waardoor hun prestaties verbeteren door het identificeren van patronen.

Enkele alledaagse voorbeelden van AI waar we allemaal bekend mee zijn, zijn onder andere autocorrectie en voorspellende tekst, kaarten en navigatie, zoek- en aanbevelingsalgoritmen, en klantenservice-chatbots, om er maar een paar te noemen.

Definitie van kunstmatige intelligentie

AI-fotografie-apps

AI heeft zijn weg gevonden naar de wereld van fotografie, zelfs als je alleen maar een iPhone-camera gebruikt. Gezichtsherkenning in de autofocusmodus? Portretmodus die het onderwerp herkent en de achtergrond vervaagt? Deze functies en meer hebben we te danken aan AI. En er zijn al talloze AI-apps die met elkaar wedijveren om je te helpen de camera-opnamen van je smartphone te verbeteren.

Een van de meest prominente apps is waarschijnlijk Photoshop Camera. Het is een intelligente camera-app die in realtime de beste "lenzen" en filters voorstelt voor je foto's. Adobe beweert elke week nieuwe "looks" toe te voegen, dus er is altijd iets nieuws om uit te proberen.

Halide is meer gericht op ervaren fotografen en stelt je in staat om in RAW-formaat te fotograferen. Het maakt gebruik van machine learning om je RAW-bestanden beter belicht te maken, voor maximale details en minimale ruis. De AI-gestuurde automatische modus wordt aangevuld met een handmatige modus die je op je telefoon kunt bedienen.

Een andere vermeldenswaardige app is Focos, die AI gebruikt om automatisch de scherptediepte te berekenen. Je kunt het ook gebruiken om de focus aan te passen, het diafragma te wijzigen of zelfs meerdere "lichtpunten" toe te voegen nadat je de foto hebt genomen.

Afbeelding door DeepMind via Unsplash

Afbeelding door DeepMind 

AI-tools in de camera

Het zijn niet alleen iPhones die AI-tools gebruiken. De Olympus E-M1X, bijvoorbeeld, maakt gebruik van Intelligent Subject Detection-autofocustechnologie, waardoor de camera kan scherpstellen op specifieke onderwerpen en ze optimaal kan volgen.

Een recente toevoeging is Arsenal 2, een zogenaamde "intelligente camera-assistent". Je bevestigt deze unit aan je camera en bedient deze vervolgens op afstand via een mobiele app. Arsenal stelt vervolgens instellingen voor op basis van je onderwerp en omgeving. Hoe? Door gebruik te maken van een geavanceerd neuraal netwerk dat identificeert wat je fotografeert en dit vergelijkt met een database van duizenden professionele foto's.

Met andere woorden, het vertelt je hoe je je foto meer kunt laten lijken op de best vergelijkbare afbeeldingen in de database. Hoewel je mogelijk wat originaliteit, creatieve expressie en artistieke prestatie opoffert, win je aan efficiëntie.

AI-tools in de camera

AI-tools voor postproductie

Net zoals deze apps suggereren, begint AI ook een grotere rol te spelen in het postproductiewerk. Adobe Sensei is bijvoorbeeld een krachtige AI-tool binnen Lightroom. Het stelt je in staat om textuur toe te voegen of aan te passen, de helderheid te verbeteren, de scherpte te verhogen en nog veel meer.

Google biedt daarentegen SR3 (Super-Resolution via Repeated Refinement) en CDM (Class-Conditional Diffusion Model) aan. Met behulp van deze tools kun je de grootte van een afbeelding vergroten zonder de resolutie in gevaar te brengen.

Een andere tool waar je misschien al bekend mee bent, is de Neural Filters-functie in Photoshop. Aangedreven door de eerder genoemde Sensei machine-learning engine, maakt het gebruik van neurale filters om nieuwe pixels in je foto's te genereren. Hierdoor kun je niet-destructieve bewerkingen uitvoeren terwijl je je originele afbeelding intact houdt.

Naast Adobe is er ook Luminar Neo. Dit is een AI-foto-editor met meer dan 20 effecten en functies. Hiermee kun je landschappen snel en eenvoudig verbeteren, portretten retoucheren, en nog veel meer.

Je kunt ook Topaz Photo AI proberen, waarmee je foto's snel en gemakkelijk kunt verscherpen, ruis kunt verwijderen en de resolutie kunt verhogen.

AI-tools voor postproductie

Natuurlijk kunt u uw eigen kenmerkende persoonlijke stijl hebben die uw werk uniek maakt, waardoor u mogelijk terughoudend bent om deze geautomatiseerde tools op uw afbeeldingen toe te passen.

Maar Imagen heeft daar al aan gedacht en een manier gevonden om dit te omzeilen. Deze AI-aangedreven foto-editor analyseert tot 3.000 van uw vorige fotobewerkingen om uw persoonlijke AI-profiel te creëren. Vervolgens kunt u dit profiel toepassen op een van uw afbeeldingen in Lightroom en deze in een fractie van een seconde transformeren naar uw kenmerkende stijl.

Imagen beweert dat het je bewerkingsworkflow met maar liefst 96% kan verminderen, "zodat je meer tijd hebt om je te concentreren op waar je van houdt" (hoewel misschien niet zo goed als je graag handmatig je foto's bewerkt!).

Een andere tijdbesparende AI-tool waar moeilijk tegenin te gaan is, is AfterShoot, die voornamelijk gericht lijkt te zijn op trouwfotografen. De belangrijkste functie van AfterShoot is het automatisch verwijderen van ongewenste afbeeldingen door knipperen, vervaging, inferieure duplicaten, enzovoort te identificeren. Als je een huwelijksfotograaf bent die huiverig is om honderden en honderden foto's door te spitten om de foto's te vinden die het bewaren waard zijn, dan is deze AI-tool misschien iets voor jou.

AI-AfterShoot

Generatieve AI en beeldende kunst

Tot nu toe hebben we gekeken naar AI-tools die beweren u te helpen bij het verbeteren van uw foto's. Maar de olifant in de kamer is natuurlijk generatieve AI - AI die volledig nieuwe afbeeldingen produceert op basis van prompts.

Van DALL.E2 tot Midjourney, Stable Diffusion en andere, deze beeldcreatie-engines veroorzaken al onrust in de wereld van de beeldende kunst. Een opvallend voorbeeld is Jason M. Allen, die de eerste prijs won in de categorie digitale kunst op de Colorado State Fair-kunstwedstrijd met een afbeelding gemaakt door Midjourney als reactie op zijn instructies.

De resulterende tegenreacties en het felle debat zijn bewijs dat we nog maar net beginnen te worstelen met de gevolgen van generatieve AI.

Wat betekent AI voor professionele fotografie?

Dit brengt ons terug bij de initiële vraag: wat betekent dit allemaal voor de fotografie?

Een interessant geval is Booth AI, dat zich specifiek richt op de markt voor productfotografie. Ze beweren dat zodra je enkele voorbeeldproductafbeeldingen hebt geüpload en prompts hebt ingevoerd, de AI snel lifestyle-foto's kan genereren om het product te presenteren. Bijvoorbeeld, je kunt een afbeelding van een jas uploaden en de prompt 'Lachende vrouw met jas in een Londens park' invoeren. Zijn de resultaten overtuigend? Dat is aan jou om te beoordelen.

Een ander interessant voorbeeld komt van fotograaf Antti Karppinen. Nadat hij een reeks portretten had gemaakt voor een commerciële klant, gebruikte hij die portretten vervolgens als een dataset voor AI. Hierdoor kan hij in de toekomst nieuwe beelden van dezelfde onderwerpen genereren.

Voor degenen die zijn aanpak in twijfel trekken, heeft Karppinen gereageerd dat hij, gezien de ontwrichtende aard van AI, ervoor kiest om de mogelijkheden die het biedt te verkennen.

De waarde van 'emotionele impact'

Eén aspect dat generatieve AI nooit zal kunnen evenaren, is wat onderzoeker Chris Mellor de 'emotionele impact' van fotografie noemt. In een gesprek met een amateurfotograaf merkte Mellor op dat "fotografie vaak wordt gezien als een moment waarop iemand met een camera ergens aanwezig was en iets vastlegde dat gebeurde, zelfs als het een stil moment was, zelfs als het ogenschijnlijk niets bijzonders was, er is altijd een soort van emotionele gebeurtenis in een foto, terwijl generatieve AI-motoren eigenlijk 'gebeurtenisloze' fotografie produceren."

Hij vervolgde dat hoewel AI ongetwijfeld de beeldende kunst beïnvloedt (evenals vele andere aspecten van het moderne leven), "we nog steeds menselijke creativiteit, fotografie en andere kunstvormen nodig hebben vanwege de betekenis en schoonheid die ze bieden." Zoals altijd is het de combinatie van menselijke technieken en technologieën waar we de essentie vinden."

Welke veranderingen zal AI in de toekomst in de fotografie teweegbrengen? Dat moet nog blijken. Maar er is geen twijfel mogelijk dat er al aanzienlijke veranderingen plaatsvinden, en fotografen zullen meer expertise en creativiteit dan ooit nodig hebben om zich te onderscheiden. Volg een fotografie cursus over AI.