Algemeen
Fotografie op reis
wat kost een fotografie cursus

Disciplines
Zo maak je de beste foto van je auto

Fotografie artikelen
Online foto workshops
Waarom Monschau in de Eifel op onze bucketlist staat
8 Onmisbare Fotografiel cursussen Ontdek de Beste
10 Tips voor Beginners in de Fotografie
6 tips voor het fotograferen van auto’s 
Achtergrond productfoto's
AI in de fotografie: hulpmiddelen ontwikkelingen en advies
Histogram informatie
Camera lenzen
Dynamische compositie
Culinaire fotografie: tips voor de mooiste foodfotos
De top AI-fotobewerkingsprogramma's van 2024
Een Meesterlijke Fotografie Cursus
Een Unieke Fotografiecursus die je Verbeelding Prikkelt
Evalueren van foto's
fotografie cursussen
Fotografie in het tijdperk van Kunstmatige Intelligentie
Fotografiecursus bij het Ontwikkelen van Jouw Talent
Fotowedstrijd natuur
Tips fotowedstrijd
grappigste fotos 2022
Gratis fotograferen!
Haal het beste uit je iPhone met een iPhone fotografie cursus
Het Belang van Nabewerking in Fotografie
Interviews met Professionele Fotografen
Inzicht in cameraresolutie en megapixels handleiding
Herfst foto tips
Kleur en kleurenleer
Landschapsfotografie stijlen soorten en smaken
Dieptewerking
Live View in fotografie een uitgebreide gids
Mislukte fotos
Ontdek de Kunst van Fotografie in Deventer
Ontdek de Magie van Fotografie met een Professionele Fotografie Cursus
Ontdek de Top Fotografie Cursussen
Poster printen
Professionele fotograaf worden in stappen
prachtige-smartphone -fotos-maken-doe-je-zo
Macrofotografie - spiegelreflex
Stilleven fotograferen
Op reis met de fotograaf
Tips voor het fotograferen van kunst
type camera's
Verbeter uw huisdierenfotografie met het perspectief van een hond
Verbeter uw huisdierenfotografie met het perspectief van een hond
Waarom Een Fotografiecursus Volgen Essentieel Is
Wat is een Elopement fotograaf
Wordt smartphone-fotografie de nieuwe standaard
World Press Photo

Evenementen
Foto festival Naarden
Foto tentoonstelling
Fotografiereis
Fotomuseum en wit
Photokina foto beurs
PIXperience 2013
PiXperience evenement

Verder kijken
basisprincipes om te overwegen bij het kopen van een digitale camera
Foto's van Cactussen
Foto forum
Fotograferen index
Fotograaf
Fotograaf gezocht
fotografie
Functies van digitale camera's die u moet begrijpen
Handboek digitale fotografie
2012 - New Horizons
Promotiefilm

Top 10 beroemde fotografen
Urban fotografie

De buitenmuren van centrum De Kamers in Vathorst doen dienst als expositieruimte voor een serie portretten van moeders met kinderen.


Het ruim van hotelschip Vita Nova herbergt een serie foto's van de handen van het personeel

Het internationale fotofestival GRID doet deze keer ook Amersfoort aan. De stad luistert het geheel zelf op met 58 extra tentoonstellingen.

Een tentoongesteld object meenemen is bij de meeste exposities uiterst illegaal. Bij de weggeeftentoonstelling is het juist de bedoeling.

You Lookin’ at Me? – door Nicola Munro / no. 1 winnaar Wildlife in the garden / gemaakt in Aberdeenshire, Scotland, UK

Foto tentoonstelling

Stadse fotospeurtocht in Amersfoort

De zomer is het seizoen om zelf plaatjes te schieten. Amersfoort draait de rollen om en laat fotoliefhebbers genieten van andermans werk.

Amsterdam Photo

Om het jaar organiseert stichting Amsterdam Photo de Fotografie Biënnale GRID. Tot en met 1 juli vindt de vijfde editie van dit internationaal getinte fotofestival plaats. Maar liefst zeven Nederlandse steden en gemeenten huisvesten elk een deel van de omvangrijke collectie.
 
 
De jongste versie van het fotofeest krijgt het thema ”Urban reality check” mee. Volgens de curatoren verandert een maatschappij voortdurend, met alle economische en sociale gevolgen van dien. Ruim honderd fotografen uit alle hoeken van de wereld maken de bezoeker deelgenoot van de huidige staat van samenlevingen wereldwijd.

GRID

Amsterdam, de thuishaven van de GRID-organisators, is de belangrijkste expositiestad. Amersfoort haakt dit jaar voor het eerst aan. Drie locaties in de stad herbergen een deel van het beeldmateriaal. Maar dat gaat Amersfoort bij lange na niet ver genoeg. Onder de noemer ”Amersfoort Fotostad” vijzelt men het geheel met 58 extra exposities flink op. De tentoonstellingen GRID en Amersfoort Fotostad vullen elkaar goed aan; bij GRID is het alles internationaal wat de klok slaat.

Amersfoort fotostad

Amersfoort Fotostad biedt vooral een podium aan fotografisch talent van eigen bodem. Samen met de sfeervolle entourage van de historische stad ingrediënten voor een leuk fotodagje uit. Print vooraf wel een programma (via 033fotostad.com), want de openingstijden kunnen per locatie verschillen. Een plattegrondje is ook geen overbodige luxe; niet alle exposities laten zich makkelijk vinden.

Joriskerk

De gastvrouw van de Joriskerk is even eerlijk als toeschietelijk. „Het is wel een beetje een troep, her en der hangen groepjes foto’s”, zo introduceert ze de aanwezige fototentoonstellingen. „Maar er zit vast een systeem in”, relativeert ze haar uitspraak direct. Ze heeft duidelijk meer met het gebouw dan met de platen. Toch hangt er indrukwekkend werk van het GRID-festival. Confronterende fotoseries tonen de vreemde spagaat waarin Jakarta zit door het streven naar westerse welvaart. Met de omvang van de winkelcentra groeit de kinderarbeid mee. Iemand moet alle aangeschafte koopwaar toch sjouwen, zo lijken de platen te zeggen. 

Luchtige expositie 

Enkele meters verderop een wat luchtiger expositie. Een met tape vastgeplakt bordje meldt: „Vindt u een foto leuk? Scheur m af! Neem m mee!” De weggeeftentoonstelling doet aan als een rij scheurkalenders op schildersezels. Een van de fotoblokken toont een zuinig lachende Balkenende in een bolide. „Supermooie foto’s”, schrijft een oudere dame in het gastenboek dat erbij ligt.

Agnes van Noorloos

Verderop in de kerk –waar de protestantse gemeente elke zondag twee diensten houdt– een bijzonder project van Agnes van Noorloos. In de serie ”Bestemming bereikt” maakt haar TomTom de dienst uit. Stuk voor stuk toetste ze Amersfoortse hoogtepunten in, waarna het apparaatje haar door de stad loodste. Zodra de TomTom vond dat de attractie bereikt was, knipte Van Noorloos een foto. Soms tonen de kiekjes inderdaad het bedoelde ”point of interest”, maar vaker blijkt het een misser. Een grappige opzet, maar de serie lijkt vooral te zeggen dat je aanwijzigen van navigatiesysteem niet te letterlijk moet nemen.

Expositieruimte

De Onze-Lieve-Vrouwetoren markeert het geografisch middelpunt van Nederland. Tijdens Amersfoort Fotostad fungeert het bouwwerk ook als expositieruimte. Op de portretten van Peete van Spankeren verbeelden oma’s met hun kleinkinderen de tegenstelling tussen jong en oud. Voor de reeks zocht Van Spankeren inspiratie bij 17e-eeuwse Russische iconen. De platen ogen wat iel in de kloeke toren, maar het kerkachtige interieur versterkt de sfeer die de foto’s ademen zeker.

Hotelboot Vita Nova

In de Eemhaven, net buiten de stadskern, ligt de monumentale hotelboot Vita Nova voor anker. Vervoerde het schip decennialang enkel vracht, nu vormt het ruim een slaapplek voor logés. Het verzorgend personeel bestaat uit jongeren met een beperking. Begeleider Ger Verzijde: „Hier werken mensen met een lichte verstandelijke handicap. We willen hun hier een veilige leerwerkplek bieden, beschut werk heet dat.”

Fotolocatie

De authentieke, drijvende herberg doet tijdelijk ook dienst als fotolocatie. „De jongens gaan niet zo graag op de foto”, weet Verzijde, „daarom zijn alleen hun handen gefotografeerd, allemaal hier aan boord.” Een prachtige serie is het resultaat: werkende handen, rustende handen, poetsende handen, zich afdrogende handen. Ook een plaat met de handen van Verzijde en zijn vrouw hangt in het ruim; na intensieve jaren nog altijd innig verbonden.

Vinexcultuur

Vinexwijk Vathorst kan niet bogen op een rijke historie. Om de nieuwbouwwijk cultureel meer te profileren, schakelde Amersfoort Fotostad een grote naam in. De organisatie vroeg Mattia Insolera, winnaar van de World Press Photo 2009, om het leven in de Vinexlocatie te portretteren. De Spaans-Italiaanse fotograaf ontdekte in Vathorst „complexe sociale structuren” en trachtte ze in beeld te vangen. Het resultaat is opgehangen in wijkcentrum Icoon.
 
De platen ogen meer huiselijk en gezellig dan ingewikkeld; een man tuurt naar zijn ASUS-laptop, verderop zitten een moeder en zoon aan de avonddis, in een ander huis ruimt iemand de vaatwasser in. Insolera koos een onconventioneel standpunt; in plaats van de huizen binnen te gaan, fotografeerde hij van buiten de woonkamers in. Samen met goed geplaatst flitslicht gunt de fotograaf bezoekers een boeiende blik in het alledaagse leven van Vathorstse gezinnen.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen

Natuurfotografie tentoonstelling in de Hortus

’s Werelds mooiste foto’s van de natuur komen naar Nederland

In 2016 is de Hortus gastlocatie voor de befaamde IGPOTY tentoonstelling. De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen en is 's wereld grootste op het gebied van tuin-, en plantfotografie.  De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van meer dan 30 winnaars en genomineerden uit de 2016 Competitie. De foto’s in de Hortus zijn te zien van 16 april - 19 september 2016.

IGPOTY

Fotografen van over de hele wereld doen mee aan IGPOTY, die elk jaar van februari tot oktober wordt gehouden. De thema’s zijn tuinen, natuur, bloemen planten en landschappen. Opgericht in 2007 werd IGPOTY heel snel  ’s werelds grootste tentoonstelling van tuin- en plantfotografie. IGPOTY heeft zijn basis in Engeland.  Ieder jaar in februari  worden de prijswinnaars bekend gemaakt.  De tentoonstelling staat dan in Kew Gardens in Londen. Daarna reist deze tentoonstelling de wereld rond; tuinen in Engeland, maar ook de Botanische Tuinen van Sydney, New York, Zweden en nu ook in de Hortus Amsterdam.

Workshops

De IGPOTYtentoonstelling bestaat uit beelden van winnaars en genomineerden. Deze  zijn geselecteerd in verschillende categorieën; van  indrukwekkende macro’s tot mistige bossen en adembenemende landschappen; allen geïnspireerd door de wonderlijke wereld van planten.

Tijdens de tentoonstellingsperiode van april tot september organiseert de Hortus diverse workshops, lezingen en andere activiteiten omtrent (tuin) fotografie. Meer hierover op de website www.dehortus.nl/igpoty en op facebook onder hortusamsterdam. Meer over IGPOTY is te vinden  op www.igpoty.com.

De Hortus Botanicus Amsterdam is het hele jaar dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Plantage Middenlaan 2a │ 1018 DD Amsterdam

Meer over dit onderwerp

Foto festival Naarden
Foto festival 2015 - fotografie evenement Naarden

Photokina foto beurs
Photokina foto beurs - fotografie event met belangrijke trends

PiXperience evenement
PiXperience - natuurfotografie evenement met workshops

World Press Photo
World Press Photo - wedstrijd voor fotografen

Fotograaf
Fotograaf - professionele fotografen in uw regio - fotostudio

Fotowedstrijd 10 tips
Fotowedstrijd - 10 tips voor een fotowedstrijd

Macrofotografie - spiegelreflex
Spiegelreflex camera: fotowedstrijd tips

Reportage fotografie
Reportage fotografie - tips voor thematisch fotograferen

Straatfotografie
Straatfotografie levert mooie en bijzondere foto's op!

Fotomuseum en wit
Wit - expositie in het Nederlands Fotomuseum