Prachtige foto’s maken met je smartphone doe je zo!

Heb jij een moderne smartphone? Grote kans dat je hier dan mooie, scherpe plaatjes mee kan schieten. Telefoons hebben namelijk de afgelopen jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt op het gebied van fotografie. Nu vind je vaak niet meer één, maar zelfs twee, drie of vier lenzen op de achterkant van een toestel. Daarbij kan je spelen met de instellingen om een foto nóg mooier te krijgen. Hoe? Wij zetten handige tips en tricks voor je op een rijtje.

 

Tip 1. Vind uit welke camera instellingen je smartphone heeft

Per smartphonemerk verschilt het welke aanpassingen je kan doen via de instellingen. Scrol dus eens een keertje door alle instellingen heen, om te kijken welke opties op jouw telefoon te vinden zijn. Zo kan je bijvoorbeeld vaak spelen met de belichting, een filter toevoegen, kiezen uit verschillende cameramodi, een raster toevoegen of de focus verleggen. In het artikel over smartphone fotografie van hollandsnieuwe vind je per merk welke opties je smartphone allemaal heeft.

 

Tip 2. Maak gebruik van verschillende cameramodi

Het leuke aan fotograferen met je smartphone, is dat je makkelijk kan switchen tussen verschillende modi. Je kan bijvoorbeeld vaak kiezen uit de portretmodus, nachtmodus of de optie om een panorama te maken. Op veel smartphones van bijvoorbeeld Samsung kan je bijvoorbeeld ook gaan voor de beauty modus, waarmee je oneffenheden op je gezicht wegwerkt. Maak dezelfde opname in verschillende modi, om te kijken en vergelijken welke je de mooiste vindt.

 

Tip 3. Zorg voor een goede belichting

Nieuwere smartphones kunnen steeds mooiere shots maken met weinig (dag)licht. Zo zit er bijvoorbeeld vaak een nachtmodus op, waarmee je zelfs de nachtelijke uurtjes met veel detail kan vastleggen. Toch worden foto’s natuurlijk altijd nóg mooier wanneer er voldoende (dag)licht aanwezig is. Fotografeer daarom in ruimtes waar de belichting goed is. Zorg er ook niet voor dat er té veel licht is, waardoor je beeld juist overbelicht is.

 

Tip 4. Inzoomen? Doe dit alleen met optische zoom

Met alle smartphones kan je inzoomen, alleen op welke manier dit gebeurt bepaalt hoe scherp je foto uiteindelijk wordt. Als je namelijk geen telelens op je smartphone hebt, zoom je digitaal in. Je shot wordt dan heel korrelig. Zoom dus nooit digitaal in.

Veel luxere smartphones hebben tegenwoordig een telelens, waarmee je optisch kan inzoomen. Dit gaat niet ten koste van de scherpte van je foto. Heb je zo’n telelens? Dan kan je gerust je onderwerp wat dichterbij halen.

 

Tip 5. Bewerk je kiekjes makkelijk na

Wat ook handig is aan fotograferen met je smartphone, is dat je hierna direct het kiekje kan bewerken. Is de foto iets onderbelicht? Voeg dan wat licht toe. Ook kan je bijvoorbeeld de helderheid, kleuren en het contrast veranderen om een prachtig beeld te krijgen. Maar ook bijsnijden, croppen of draaien behoort tot de mogelijkheden.

 

Tip 6. Deel je foto’s met al je vrienden en familie

3, 2, 1, klik! Binnen enkele seconden schietje je met je smartphone een prachtig plaatje. Hierna deel je hem binnen no-time op social media, om je omgeving te laten zien wat op dat moment bij je speelt. Om dit te doen heb je natuurlijk wel een goede internetverbinding nodig, bijvoorbeeld via je wifi thuis. Ook buitenshuis op internet? Dan heb je een 4G of 5G verbinding nodig. Sluit bijvoorbeeld een Sim Only af, om altijd verbonden te zijn.