Kijk jij naar je mislukte foto's? Of gooi je ze direct weg?

Aan mislukte foto's heb je niet zoveel, die kun je dus gelijk weggooien. Alhoewel.. misschien valt er nog wel iets te leren van je mislukte foto's.

Meestal is het goed om ze even goed te bestuderen, en te kijken wat er nou allemaal mis is in de foto. Zo kan het natuurlijk allerlei oorzaken hebben. Misschien hebt je de scherptediepte niet goed, of is de foto niet goed belicht doordat je sluitertijd niet goed hebt staan, of je hebt het idee dat het plaatje in echt toch veel mooier was. 

Waarschijnlijk kijk je direct even, als je een foto gemaakt hebt naar het scherm. En vaak zie je dan, als de foto niet zo goed gelukt is, dat die dan meteen weggegooid wordt!  Maar je kunt deze foto natuurlijk ook even laten staan, en nadien bekijken en analiseren wat daar nu fout in is gegaan, want juist daarvan kun je ook weer veel uit leren.

Wat ook een verschil is dat je op dat kleine schermpje ook niet heel goed kan zien wat je gemaakt hebt, en dat kun je dan beter in de juiste omstandigheden bekijken.

Ook van fouten maken kun je veel leren, want je kunt bijvoorbeeld zien dat iets onscherp is, maar belangrijker is het om te weten waarom de foto onscherp geworden is, en welke factoren er allemaal een rol hebben gespeeld. En misschien kun je die factoren juist later weer gebruiken, om je gewenste resultaat te bereiken.

Ook kun je nadien veel meer naar de details kijken, zoals bijvoorbeeld, zijn er storende dingen in beeld, heb ik de juiste rust gecreerd in de chaos, of mis je juist weer iets, denk bijvoorbeeld aan de lijnen, lopen die in de goede richting, wordt je wel genoeg het beeld ingetrokken, dus het is een kwestie van goed evalueren.

Want als je weet wat je fout hebt gedaan, kun je ook daar juist verbeteringen in aan brengen, en wordt je als het ware sterker in je zwake punten. Het steeds afvragen waarom een foto niet bevalt, geeft je inzicht in wat je wilt bereiken met een foto, en zou je je de volgende keer er beter op kunnen voorbereiden om dat doel te bereiken, en je kunt daar dan ook rustig even dingen over opzoeken, 

We hebben het dan wel over fotos die je bewust gemaakt hebt, en niet omdat je per ongeluk een foto hebt gemaakt. Als je ruimte te kort hebt, schaf je  dan gerust een wat grotere geheugenkaart aan, want iets leren is dan toch wat belangrijker. Want jezelf blijven toetsen hoe het ervoor staat, geeft je inzicht in de verbeterpunten.

De meeste foto’s zijn ‘leermomenten’.  door heel veel foto's te maken en deze te analiseren, leer je beter kijken. Maar soms kun je je ook lelijk vergissen: het kan zijn dat er meer leven in een mislukte foto zit dan je op het eerste gezicht zou denken. Soms moet je even door de slechte staat heen kijken om de potentie te zien. denk bijvoorbeeld maar eens aan een vervallen huis, Een flinke opknapbeurt kan wonderen doen! 

De les die je al heel snel gaat leren is "dat je de tijd neemt om een foto te maken", en dat je niet snel naar iets toe rent als je iets moois ziet, om dan maar snel even een foto te maken, want dat gaat vaak dan toch niet helemaal goed. Ondanks dat het een mooi moment is, moet je er toch de nodige aandacht aan besteden, en je ook goed voorbereiden om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Maar ook het nadien bewerken van je foto van mislukt naar niet gek! kan je inzicht geven in wat je met een foto allemaal wel niet kan doen, en je wordt ook nog eens handiger met het programma, zoals lightroom. Aangezien je dan veel meer moet doen om het te corrigeren, dan dat je zou moeten doen bij een bijna perfecte foto. Je krijg hierdoor dus je veel meer vaardigheden. Je leerd bijvoorbeeld dat een foto er soms toch beter uit ziet in zwart wit, of dat je juist meer kleur in je foto kan brengen, en je foto er alsnog best aardig uit kan zien. En doordat je veel moet veranderen kom je erachter dat er veel meer fotos zijn die de moeite waard zijn om te bewaren,  dan dat je in eerste instantie zou denken.

Uiteraard kan een fotografie cursus je helpen om je goed voor te bereiden om de perfecte foto te maken.

Dus zie mislukte foto's als "leermomenten"