Probeer standaard paddenstoelkiekjes te voorkomen. Zoek een laag standpunt en maak eens een uitsnede.
Mist abstraheert met een beperkt blikveld. Enkel eenvoudige beeldelementen zijn vaak al genoeg voor een compositie.
Lichtvlekken en zonnestralen in de namiddag maken elk landschap bijzonder. Fors onderbelichten geeft de foto dramatiek.
Herfstfoto tips
Kleuren en lichtval
Bijzondere kleuren en lichtval maken de herfst een fotogeniek jaargetijde. Prachtige luchten gecombineerd met de felgekleurde bomen leveren unieke foto's op. In dit artikel worden tips voor mooie herfstfoto's gegeven.
Dichte mist
Het is volop herfst. De ANWB waarschuwt het verkeer voor dichte mist. De NS smeert gel om gladde rails weer stroef te maken. De zomerjas gaat definitief de kast in. De fotocamera hoeft echter nog lang niet naar de winterstalling. De herfst is het perfecte jaargetijde voor landschaps- en natuurfotografie.
Kleurschakeringen
Het felle licht van de zomerzon maakt plaats voor een breed spectrum aan zachtgele tinten. De lage stand zorgt voor lange schaduwen en geeft zo het landschap meer reliëf en diepte. Niet alleen het zonlicht verkleurt; een bladerdak dat in de zomer nog egaal groen was, transformeert in de herfst tot allerlei schakeringen van geel, rood en bruin.
Een tapijt van prachtige bladeren verhult de loop van fiets- en wandelpaden. Eekhoorns zijn te druk met hun herfstschatten om zich aan fotografen te storen. De fotogenieke onderwerpen liggen de fotohobbyist vaak letterlijk voor de voeten, dat maakt herfstfotografie zo intens leuk om te doen.
Belichting herfstfoto
Het schieten van een goed belichte herfstplaat vergt wel wat extra aandacht. Beelden van een camera in automatische stand ademen vaak niet de herfstsfeer zoals de fotograaf die proefde. De vele schaduwpartijen vormen een groot contrast met de zonovergoten delen. Ook een camera met een groot dynamisch bereik maakt de lichte delen -met de kenmerkende herfsttinten- vaak te flets.
Donkere kleuren
De kleuren van het najaarspalet zijn donker van aard; bruin, diepgeel, donkerrood. De lichtmeter in de camera heeft hier echter geen benul van en streeft naar een hogere helderheid. Standaard een halve tot tweederde stop onderbelichten biedt soelaas en levert een betere herfstfoto op.
Tegenlicht
Tegenlicht geeft in de zomer al snel lichtvlekken, overstraalde en kleurloze foto's. In de herfst is de zonkracht echter veel minder. Gebruik tegenlicht nu om de structuur van een blad te benadrukken. Het licht van achteren laat nerven en bladstructuur prachtig
uitkomen. Belicht ietsje over om het tegenlicht te compenseren.
Wolken fotograferen
Komt het zwerk op de foto, besteed hier dan speciale aandacht aan. De hoge lichtintensiteit geeft op een zomerse vakantiekiek niet zelden een uitgebeten, overstraalde wolkenhemel. In de herfst komt de doortekening echter terug in de wolkpartij. In de morgen en avond staat de zon extra laag, waardoor hij de wolken als het ware van onder bestraalt. Een schilderachtige, geelgetinte lucht is het gevolg. Maak er gebruik van in de compositie.
Kleurtemperatuur
De kleurenpracht in het najaar tergt de automatische witbalans tot het uiterste. Veel camera's kiezen bij zonnig herfstweer een koele kleurtemperatuur. De witbalans instellen op "bewolkt" geeft vaak een te geel resultaat. Dit benadrukt de herfstkleuren, maar geeft blauwe luchten een onnatuurlijke uitstraling. Daarnaast bestaat het gevaar dat door een te hoge kleurverzadiging het detail in gele en rode delen verdwijnt.
Herfstkleuren
Het gereedschap “automatische niveaus” in fotobewerkingssoftware weet ook niet goed raad met de aparte herfstkleuren. In een poging het rood en geel te onderdrukken, voorziet de programmatuur het beeld veelal van teveel groen of cyaan. De ervaren fotograaf past met de hand de kleurbalans aan, maar dit vergt veel gevoel voor kleuren en
natuur fotografie.
Witbalans instellen
Een betere remedie is het meenemen van een vel papier. Stel hiermee ter plekke handmatig de witbalans in. Een andere mogelijkheid is om in een reeks kiekjes met dezelfde lichtomstandigheid het witte vel in het zonlicht te houden en mee te fotograferen. Eenmaal thuis dient deze foto als referentie. Geef in de fotosoftware aan dat wat echt wit is en de rest van de foto kleurt naar gelang bij.
Wisselvallig
De herfst is het seizoen van de veranderingen. Zonnige nazomerdagen wisselen druilerige af. De ene ochtend is mistig en windstil, de andere helder en met een stevige bries. Allemaal met hun eigen, specifieke fotokansen. Wind lijkt de grote vijand van de herfstfotograaf. Maar een regen van vallende blaadjes maakt een foto speelser en dynamischer. Geeft de wind niet thuis, dan kan fotograaf of assistent altijd zelf een paar handen met blad de lucht in gooien.
Kleuraccenten
Nadat de eerste lichting bladeren op de grond ligt, is de fotokoek zeker niet op. Hoe meer blad er valt, hoe meer vormen en structuren de overhand nemen. De nog aanwezige kleuraccenten krijgen onverdeelde aandacht. Een koude, heldere nacht zorgt soms voor mistbanken in de ochtend. Dit geeft door het beperkte blikveld een geweldige abstractie. Juist in een wat kaler bos zorgt mist -samen met de eerste zonnestralen- voor een schitterend schouwspel.
Paddenstoelen fotograferen
Een serie
herfstfoto's is niet compleet zonder een mooie paddenstoelplaat. Door hun sterk verschillende vormen en kleuren zijn het dankbare en daarom veelgekiekte onderwerpen. Probeer standaardbeelden te voorkomen en zoek naar een creatieve insteek. Fotografeer zeker niet vanuit de hoogte, maar daal af tot kabouterniveau.
Laag standpunt bij herfstfoto's
Compacts en spiegelreflexen met liveview zijn hier in het voordeel. Wie het echt laag bij de grond zoekt, doet er goed aan een vuilniszak mee te nemen om op te liggen. Stop ook een stukje aluminiumfolie in de tas wat als reflectieschermpje kan dienen. Richt dit op de onderkant van de paddenstoel, zodat de sporen beter uitkomen. Wilt u toch een online
fotografie cursus volgens dan kan dat natuurlijk ook.
Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen
Meer over dit onderwerp
Wenskaarten
Wenskaarten natuurfotografie en vogelfotografieKleur en kleurenleer
Kleur en kleurenleer: hoe zit het precies met kleuren?Kleur en kleurgebruik
Kleur en kleurgebruik bij natuurfotografieKleurrijke foto's
Kleuren - tips voor kleur bij foto'sLandschappen
Landschappen - tips voor landschap foto'sNatuur landschap
Natuur en landschap fotografie - tips landschappen fotograferenWitbalans
Witbalans - tips goede kleuren van de foto door juiste witbalansW witbalans -> webcam
Warme kleuren, Webcam Witbalans WitpuntInspiratie van MOØDe in Knokke
Inspiratie van MOØDe in Knokke