Selectie horizons 1 januari - 1 april

Canon EOS 5D mark II (body)

'Huisdier' fotografeert Noordzeehorizon

Panorama horizon fotografie

Na eerdere projecten rondom het thema 'eenheid in verscheidenheid' richt Haags fotograaf Bruno van den Elshout zijn camera een jaar lang op de Noordzeehorizon. Met ingang van Paaszaterdag wordt ieder uur automatisch een actuele afbeelding van de horizon op de projectwebsite bijgeplaatst, samen met plaatselijke weergegevens en trending Twitter-topics op Twitter.
 

target

 

2012 - New Horizons

2012 - New Horizons is gestart op 1 januari maar vergde toen nog veel aandacht. Door de frequente bezoeken aan de foto-installatie ben ik deze als een soort huisdier gaan beschouwen. Na Pasen hoef ik 'm alleen nog eens per week water te geven', legt Van den Elshout uit.

Canon EOS 5D

Om 2012 - New Horizons tot uitvoering te brengen, heeft Van den Elshout samen met collegafotograaf Roelof de Vries een door Kamera Express ter beschikking gestelde Canon EOS 5D spiegelreflexcamera op het dak van het NH Atlantic in Kijkduin geïnstalleerd. Een speciale omkasting met ruitenwisser en verwarming zorgen voor bescherming tegen de zilte zeelucht. Samen met een weerstation van Weerhuisje.nl vormen zij samen een zelfstandig opererende machine, die tot doel heeft de horizon nog tot en met 31 december 2012 ieder uur te blijven fotograferen.

Veranderende horizon

Het idee om een jaar lang de horizon te portretteren komt voort uit de hectiek en onzekerheid die Van den Elshout voor het jaar 2012 voorzag en voorziet: 'Ook de horizon verandert steeds, maar blijft daarbij rust en stabiliteit uitstralen. Heel anders dan de schreeuwende krantenkoppen die ons in de waan van alle dag willen doen verdrinken. De horizon verbindt ogenschijnlijke uitersten en nodigt uit tot zelfreflectie. Ieder uur van iedere dag: bij zon en bij regen, bij nacht en ontij, bij zonsopkomst en zonsondergang.'

Foto's te koop

Foto's van het project worden op kamerbreed formaat (200x133cm) in unieke oplage aangeboden voor verkoop. Overige toepassingen zullen op aanvraag worden ontwikkeld met geinteresseerde partners. Vormgeving van de website wordt in april ingebracht als 'Medialab'-opdracht in de opleiding Media Technology van Hogeschool Rotterdam.

Twitter en Facebook

2012-New Horizons is behalve via de website http://www.2012-newhorizons.com ook te volgen op Twitter (@2012newhorizons) en Facebook (2012newhorizons). Gedurende 2012 worden diverse lezingen over het project georganiseerd. De eerstvolgende daarvan vindt plaats tijdens de Pecha Kucha-avond in het Theater aan het Spui (Den Haag) op dinsdag 17 april 2012.

Over Bruno van den Elshout

Bruno van den Elshout (1979, Den Haag - NL) is fotograaf en ontwikkelaar van marketingconcepten, bekend van eerdere projecten 'Crossroad Europe' over verschillen en overeenkomsten tussen jonge Europeanen, en 'Poldermotieven' over de inpassing van snelwegen in het Nederlands landschap. In beide projecten staat de relatie tussen landschap en volksaard centraal. Websites: http://www.ready2amaze.com en http://www.poldermotieven.nl

Over Roelof de Vries

Roelof de Vries (1980, 't Haantje - NL) is conceptueel fotograaf en werkt aan uiteenlopende multimediaprojecten, waaronder panoramafotografie en luchtfotografie. De Vries is bekend van het project Het dak van Rotterdam, een op unieke wijze gevisualiseerde weergave van 360-graden foto's vanaf wolkenkrabbers in Rotterdam. Websites: http://www.littleplanet.nl en http://www.dakvanrotterdam.nl

Over Impulse

Onder de naam Impulse verlenen vijf tweedejaars studenten van Hogeschool Leiden assistentie bij het voorbereiden en uitvoeren van communicatie rondom 2012-New Horizons. Impulse bestaat uit Melanie van den Berg, Celine Cammeraat, Christel Bekker, Sanne Bredeveld en Lester Engelsman. Website: http://www.creative-impulse.nl

Over de Projectpartners

2012-New Horizons is een uniek samenwerkingsproject waaraan diverse partners voor eigen risico en rekening hun eigen unieke expertise bijdragen:
Kamera Express / camera
Weerhuisje.nl / weerstation
NH Atlantic Hotel Den Haag / locatie en faciliteiten
Interactive Pixels.es / server-side scripting
Breeze Systems / timelapse software
Impulse, Hogeschool Leiden / communicatie
Medialab, Hogeschool Rotterdam / web en interaction design (forthcoming)
MP Kluswerken / mechanische assistentie
Tone / voorbereidende assistentie

Meer over dit onderwerp

Natuur landschap
Natuur en landschap fotografie - tips landschappen fotograferen

Fototips zonsondergang
Tips voor goede foto's van zonsopgang en zonsondergang!

Canon
Canon digitale camera's - overzicht van camera's van Canon

Canon EOS 500 D
Canon EOS 500 D digitale camera - Review Canon EOS 500 D

Fotograaf
Fotograaf - professionele fotografen in uw regio - fotostudio

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Luchtfotografie drone
Luchtfotografie met drone - tips

Drone tips
Tips bij het maken van fotos met je drone