Fotobehang tips

Waar let je op bij foto’s voor fotobehang?

Fotobehang is ontzettend populair. Het geeft een ruimte een speciaal karakter. Er zijn veel bedrijven waar je fotobehang kunt bestellen. Je hebt een ruime keuze uit foto’s. Misschien zit er wel een foto bij die past bij jouw stijl en de stijl van jouw woning.

Maar zou het niet veel leuker zijn om zelf mooie foto’s te leren maken en om die op behang af te laten drukken? Ook dat is mogelijk. Je moet dan wel rekening houden met een aantal aandachtspunten. Lees hier onze tips voor foto’s maken voor fotobehang.

Welk formaat foto heb ik nodig?

Voor fotobehang is het essentieel dat je een foto maakt in een zo groot mogelijk digitaal formaat. Gebruik bij voorkeur foto’s van een digitale camera met 12 megapixels of meer. Er bestaan zelfs camera’s die foto’s kunnen maken met 16 of 18 megapixels; dit is helemaal ideaal voor fotobehang.

Hoe meer pixels een camera gebruikt om een foto op te bouwen, hoe gedetailleerder de foto wordt. Dit betekent ook dat de foto groter weergegeven kan worden zonder ‘blokkerig’ te worden.

Zijn foto’s gemaakt met mijn smartphone geschikt?

Foto’s die worden gemaakt met een smartphone zijn, hoewel de technologie steeds beter wordt, eigenlijk nooit goed genoeg voor fotobehang. Dat geldt ook voor foto’s die gemaakt worden met webcams of met videocamera’s die snapshots kunnen nemen. Zij maken vaak gebruik van een te hoge compressie, waardoor de kwaliteit flink tegenvalt.

Ze gebruiken deze compressietechnieken om energie en geheugenruimte te besparen. Deze apparaten nemen daarom minder beeldgegevens op en verwerken de foto’s op een ruwere manier.

Kan ik een te kleine foto vergroten?

Je hebt een prachtfoto gemaakt, maar het formaat is te klein, wat nu? Helaas is het geen goed idee om zelf de foto te vergroten. De foto zal daardoor heel wazig worden en er niet mooi uitzien op fotobehang.

Bedrijven die fotobehang maken gebruiken geavanceerde software voor het vergroten van foto’s voor fotobehang, zodat de details mooi scherp blijven, maar dit werkt alleen als de foto’s in een groot formaat worden aangeleverd en niet op voorhand al een keer vergroot zijn.

Tips voor het maken van foto’s voor fotobehang

Naast het formaat zijn er nog diverseandere zaken waar je op moet letten bij het fotograferen. Lees hier onze tips voor het maken van nog betere foto’s voor jouw fotobehang:

 • Gebruik geen digitale zoom
  De meeste digitale camera’s zijn uitgerust met een digitale zoom. Laat je niet verleiden om deze functie te gebruiken, want je foto verliest hierdoor veel kwaliteit. Wil je inzoomen, gebruik dan de optische zoom om kwaliteitsverlies te voorkomen.
   
 • Fotografeer vanaf een statief
  Hiermee voorkom je bewegingsonscherpte in je foto. Zelfs de kleinste bewegingen kunnen al onscherpte in de foto veroorzaken. Zeker wanneer je je foto flink laat vergroten voor op fotobehang is dit nog duidelijker zichtbaar. Heb je geen statief? Plaats je camera dan op een muurtje of een kastje of druk je camera met je lichaam tegen een muur.
   
 • Let op de horizon
  Houd je camera altijd goed waterpas om een scheve horizon of scheve gebouwen te voorkomen. Dit geeft een heel storend beeld, zeker wanneer je foto straks levensgroot op de muur wordt geplakt!
   
 • Maak heel veel foto’s
  Dankzij de digitale technieken hoef je niet meer voorzichtig te zijn met het aantal foto’s dat je maakt, schiet er daarom op los. Zo heb je achteraf een uitgebreide keuze uit foto’s en is de kans groter dat de perfecte foto voor jouw fotobehang ertussen zit.

Er valt uiteraard nog veel meer te leren over fotografie. Heb je interesse in dit boeiende vakgebied? Zou je graag willen leren om het beste te halen uit je digitale fotocamera? Volg dan een cursus fotografie!

Selecteer je foto via een computerscherm

Een laatste belangrijke tip; selecteer je foto voor fotobehang nooit vanaf het LCD-scherm van je camera, maar via een computerscherm. De weergave van de foto’s op het LCD-scherm van je camera is nooit gedetailleerd genoeg om een goede keuze te maken. Imperfecties als een verkeerde scherpstelling of bewegingsonscherpte vallen op het LCD-scherm vaak niet op.

Meer over dit onderwerp

Fotobehang
Fotobehang - vergelijk fotobehang bedrijven

Formaat vergroten
Fotoformaat vergroten voor posters met Picasa

Foto afdrukken
Foto afdrukken maken voor fotoservice zoals foto.com

Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken bestellen via Picasa

Poster printen
Poster van foto online bestellen of poster printen via Picasa

Resolutie van foto's
Resolutie van foto's - DPI - wat is de beste resolutie?

Webprint fotoservice
Webprint fotoservice - smartphone case - puzzel met foto