De Nikon D3100 waarmee we begonnen
Nikon D70
Nikkor AF-D 50mm
Nikon D70 Set
Nikon F3 (bron: Wikipedia)
Gratis Fotograferen!
Inleiding
Stel, je hebt interesse in fotografie gekregen en bent eens rond gaan kijken bij de lokale fotowinkel. Hoewel de keuze tegenwoordig beperkter is dan een paar jaar geleden (omdat de smartphones een groot deel van de markt hebben overgenomen), staan er toch nog aardig wat modellen op de plank.
Naast de superzoom camera's staan de systeemcamera's. Je weet dat deze camera's de meeste flexibiliteit bieden, omdat je de vrijheid hebt om de lenzen zelf uit te kiezen. Mooi. Je kijkt naar de prijskaartjes van de camerabody's en de bijpassende lenzen, en je schrikt. Dit is niet te betalen!
Even een rekenvoorbeeldje. We gaan uit van een relatief goedkoop instapsysteem.
- Nikon D3400 body: 349 euro
- Nikon AF-S 18-105mm VR lens: 200 euro
- Nikon AF-S 55-200mm VR lens: 200 euro
- Nikon AF-S 35mm F1.8 lens: 230 euro
Je telt op: bij de kassa wordt dat 979 euro. Misschien dat je nog wat korting krijgt, dan wordt het misschien 900 euro. Dat is best veel geld. En o ja, je wilt ook nog een tas...
Vervolgens komt er iemand bij je staan die in zijn tas ongeveer dezelfde spullen heeft zitten als je net op je lijstje had staan; met als enige verschil een D7000 in plaats van een D3400. En hij zegt: Dit heb ik gratis gekregen. En ik kan jou vertellen wat de manier is waarop jij dat ook gratis kan krijgen!
Wat doe je dan? Dan lees je verder in dit artikel, want dit is precies een praktijkgeval dat we hier uit de doeken gaan doen!
Treed binnen in de wereld van...
Marktplaats
Via Marktplaats worden tweedehands spullen verkocht, en er is een speciale afdeling voor digitale fotografie. Door slim in te kopen en slim te verkopen, kan je je verzameling zó uitbreiden dat je uiteindelijk een mooie set overhoudt.
Van niks naar een reflex: het dagboek
Vervolgens werd er een set met een D3200, 18-55 en een Tamron 70-300 lens aangeboden voor 250 euro. Na een poosje de camera te hebben gebruikt, is hij weer verkocht; maar nu in twee gedeeltes: de 70-300 ging voor 90 euro weg, en de camera met 18-55 voor 225. Dat is 65 euro winst; 105 totaal.
Intussen krijgen we de smaak te pakken, en zien we een goedkoop aangeboden oude Nikon D40 met een 18-135 lens. Prijs: 130 euro. Wanneer we die ophalen, blijkt de man er ook nog een 18-55 lens bij te hebben waarvan hij zegt dat hij niet meer focust. Thuis blijkt de lens nog prima te focussen. We verkopen de D40 voor 90 euro, de 18-135 lens ook. Winst: 50 euro. De teller staat op 155 euro.
We kopen een Nikon D5100 met een 18-105VR en een 55-200VR voor 350 euro. Thuis blijkt helaas de 55-200VR een slechte koop, de VR is stuk. We verkopen de lens voor een magere 50 euro.
Dan zien we dat er een Nikon D5200 wordt aangeboden met 18-55 lens, voor een lage prijs - 210 euro. We kopen de D5200, halen de 18-55 lens eraf en verkopen de D5100 met deze lens voor 200 euro. Voor 10 euro een upgrade is niet gek, tenslotte. Maar dan blijkt dat de tas die we kado kregen bij de D5200 een dure Billingham tas te zijn; voor 85 euro raken we die kwijt aan een geïnteresseerde. We hebben niet alleen een nieuwer model camera, maar zijn ook 75 euro rijker. De teller staat op 230 euro.
Vlak voor we op vakantie gaan, schaffen we een Nikkor 18-140 lens aan voor 195 euro. Gewoon om eens te proberen, of het beter is dan de 18-105. Na de vakantie concluderen dat hij zijn prijs niet waard is, en doen hem weg voor 250 euro. Dat is 55 euro winst en de teller staat op 285.
Een mevrouw heeft een uitgebreide set met een Nikon D40x, 18-55 en 18-135 lens. We nemen de set over voor 139 euro. Gelukkig vinden we al snel een geïnteresseerde koper die de set weer wil overnemen voor 170 euro. Dat is 30 euro winst, totaal 315. De flitser, filterset en de draagtas die erbij zaten houden we natuurlijk zelf.
Voor 50 euro kopen we een 28mm prime uit de jaren '80, gewoon om te proberen. Echt geweldig is het niet, dus we verkopen hem weer - voor 70 euro, de teller staat op 335.
Gelukkig is er een geïntereseerde voor de D70 met 28-80, die we voor 75 euro verkopen. Dat is 17 euro winst, totaal 342.
De 70-300 beschouwen we als hobby project. We maken de lens open, repareren het diafragma en poetsen de lens elementen schoon. Echt trots op het eindresultaat zijn we niet, maar de lens lijkt wel weer verkoopbaar. Iemand biedt 100 euro, maar dat is te gek - we willen er niet meer dan 30 euro voor. Dat krijgen we, en dan staat de teller op 372 euro.
Van dat geld kopen we een tweedehands Nikkor 35mm 1.8, voor 132 euro (als nieuw verpakt in de originele doos). En een Nikkor 55-200 VR telelens voor 82. Totaal 214, we houden nog 151 euro over. We zijn iets meer dan een jaar verder, en onze eerste uitgave betrof 170 euro. Voor net geen 20 euro hebben we dus een prachtige camera-uitzet.
Alleen succes?
Dat klinkt natuurlijk heel mooi, een vette camera met goede lenzen voor bijna nop. Ging het precies zoals hierboven beschreven? Niet helemaal. Er waren namelijk ook tegenvallers, en hier en daar hebben we een verlies moeten nemen. Ook hebben we wat extra materiaal uit China moeten laten overvliegen om de spullen beter verkoopbaar te maken (lensdoppen bijvoorbeeld). Toch komt het eindresultaat wel in de buurt van het verhaal; want naast die tegenvallers waren er ook andere kleinere meevallers die we niet mee hebben genomen. En, het is ook niet onbelangrijk om te vermelden dat we gedurende het jaar steeds goede apparatuur hadden die we ook konden gebruiken. In feite huurden we apparatuur tegen een negatieve rente.
Het wordt wel anders als je de geïnvesteerde tijd meeneemt. Een uur of vijf schroeven aan een lens om hem vervolgens voor 30 euro te verkopen levert geen bijzonder hoog uurloon op. Via Marktplaats je brood verdienen met tweedehands camera's is een hele klus.
Wat ging er mis?
Wanneer je spullen op Marktplaats koopt, doe je heel veel op basis van vertrouwen. Je gaat er vanuit dat de spullen ook daadwerkelijk worden opgestuurd, bijvoorbeeld. De regel is dat je van te voren betaalt als koper, en dat plaatst je in een zwakke positie.
De kwaliteit van de spullen is een ander punt. Het betreft tweedehandsjes die een onbekende geschiedenis achter de rug hebben. Meestal is er niets aan de hand, maar vooral lenzen kunnen rare problemen hebben. We hebben een keer een D40 kit gehad met drie lenzen die alledrie hetzelfde soort rare probleem hadden waardoor ze vaak niet goed focusten. Misschien een keer waterschade opgelopen? Je ziet dat niet aan de buitenkant, je merkt het niet gelijk als je test en dan zit je met de gebakken peren omdat je investering waardeloos is geworden.
Onze waardering voor het merk Nikon is wel toegenomen, overigens. Oude beestjes van 10+ jaar die gewoon vrolijk bleven werken zonder enig probleem, dat is toch wel verbazingwekkend. Of lenzen uit 1980 waaraan niets mankeert.
Hoe doe je het?
Het begin
Allereerst de vraag: wil je het? Misschien had je bij het lezen van ons "dagboek" aan het begin wel het idee van een wildwaterbaan. Zo voelt het ook wel een beetje. Natuurlijk deden we er een jaar over om zover te komen, maar toch is handelen op Marktplaats een spannend avontuur. En regelmatig zéér frustrerend. We komen daar nog op. Daarom moet je het ook leuk vinden om met camera's om te gaan, en moet je er in geïnteresseerd zijn.
Als je gaat beginnen, zorg voor een klein startkapitaal. Je moet vrij kunnen beschikken over een paar honderd euro.
Verder is een degelijke administratie belangrijk. Alleen op die manier heb je een helder beeld van hoe het gaat. Hiervoor kan je een Excel sheet gebruiken; wat we zelf hebben gedaan is simpelweg een lijst van alle aan- en verkopen met de bedragen erbij. Door zowel de uitgaven en de inkomsten automatisch te totaliseren weet je op elk moment of je meer of juist minder hebt uitgegeven dan er is binnengekomen. Verder hielden we een soort inventaris bij met daarbij een geschatte waarde van alle apparatuur die we in huis hadden.
Focus
Zeker in het begin kan de hoeveelheid aan verschillende modellen camera's, lenzen en toebehoren overweldigend zijn. Om die reden hebben we ons gefocust op slechts één merk.
Binnen het ene merk kan je ervoor kiezen om te beginnen in het goedkoopste segment, dat is de consumentenlijn. Dat heeft twee voordelen: de bedragen die ermee gemoeid zijn, zijn lager; en er is veel meer aanbod (en vraag). Hoe professioneler de camera's, hoe beter de kopers en verkopers ook op de hoogte zijn van de waarde van de apparatuur. De beste koopjes heb je bij mensen die een keer in een opwelling een DSLR hebben aangeschaft, maar erachter kwamen dat ze liever met hun telefoon foto's maken. Een professionele camera wordt niet in een opwelling gekocht.
Kennis
Zorg ervoor dat je weet wat je koopt. Verdiep je in de modellijnen van een bepaald merk. Hoe overweldigend dat ook mag lijken in eerste opzicht, het wordt al snel overzichtelijk voor je. Je zult merken dat de verschillen tussen opéénvolgende modellen in een bepaalde serie lang niet altijd even groot zijn. En soms juist weer wel, als je het niet zou verwachten. Dat maakt bepaalde modellen interessanter dan andere.
Een voorbeeld uit de goedkoopste Nikonlijn, die begon bij de D40 (6 megapixel). Vrij snel daarna kwam de D40x, die 10 megapixel was. Die éne letter maakt de D40x voor vandaag de dag een veel aantrekkelijker camera dan de D40. 10 megapixel is nu ook al niet veel meer, maar het is nog te doen. 6 is echt heel weinig. Na de D40 kwam de D60 en daarna de D3000. Hoewel de modelnummers heel verschillend zijn, zijn ze beide 10 megapixel en verder niet echt heel verschillend van de D40x. Dat maakt vooral de D3000 een zeer onaantrekkelijke camera. Vervolgens kwam de D3100 die een 14 megapixel sensor had, plus een Full-HD video modus. Deze camera is ook nu nog prima te gebruiken, en daardoor zeer áántrekkelijk.
Tips voor verkopen
Heb je een bepaalde camera of lens die je kwijt wil, houd dan het volgende in de gaten.
De juiste combinaties
Zorg ervoor dat je de juiste dingen combineert. Niet een heel dure lens bij een oude camera, bijvoorbeeld. De lage waarde van de camera werkt door in wat de mensen over hebben voor het geheel; en dus krijg je minder voor de dure lens dan wanneer je die los zou hebben verkocht.
Een oudere, goedkope camera raak je alleen kwijt met een eenvoudige lens. Mensen die voor een prikje met een reflex aan de slag willen, hebben geen zin om zelf iets samen te stellen. Wat ze kopen moet direct werken. Een klein geheugenkaartje erbij werkt als smeerolie. Een simpel tasje ook.
Dat kan betekenen dat je soms eerst een extra lens moet kopen voordat je je camera kwijt kan.
De juiste prijs
Wat is nou een goede prijs om te vragen? Hiervoor is het zinnig om vergelijkbare advertenties na te gaan, en te zien wat mensen ervoor vragen en wat er voor wordt geboden. Dat geeft een indicatie van wat je zelf kan vragen.
Vraag altijd iets meer dan je er voor wilt hebben. Ga gerust een paar tientjes erboven zitten.
De juiste foto's
In het weekend wordt er het meest op Marktplaats gekeken. Dit betekent dat, wanneer je op maandag je advertentie plaatst, deze advertentie in het weekend ergens op pagina zoveel is terechtgekomen en er heel veel concurrerende advertenties op hogere plaatsen zijn terechtgekomen. Het loont om je advertentie regelmatig te vervangen door een nieuwe, en vooral om dit op vrijdag te doen.
De juiste verwachtingen
Heb niet gelijk het idee dat het eerste goede bod 'raak' is. Meestal ben je een paar kandidaten verder voordat je echt een deal hebt. Het komt heel vaak voor dat mensen niet meer reageren na hun aanvankelijke bod, of dat ze ineens geen interesse meer hebben. Het komt soms ook voor dat mensen na hun aanvankelijke bod nog willen onderhandelen als je bij jou thuis zijn.
Eén keer hebben we meegemaakt dat een man door zijn vrouw werd teruggefloten en zijn bod moest intrekken...
Probeer geen haast te hebben met je verkoop; je hoeft tenslotte maar één koper te hebben, en is die er niet deze week, dan misschien over twee weken.
Tips voor kopen
Kopen is iets totaal anders als verkopen. Dat ligt misschien voor de hand, maar echt álles is anders, ook de frustraties. Een voorbeeld.
Iemand biedt een Nikon F3 aan met een paar lenzen omdat hij het huis van zijn vader moet leeghalen. Vraagprijs: 20 euro. Even nazoeken leert ons dat een F3 een dure camera was die nog steeds erg gewild is. De set zou evt. 300 euro op kunnen leveren. Snel handelen is geboden. We hebben een afspraak voor diezelfde dag, 's avonds. Fijn. Na een paar uur wordt er gebeld: De camera is inmiddels verkocht. Blijkbaar is er iemand tussendoor gekomen met een bod dat hij niet kon weigeren, ook al had hij met ons afgesproken.
Toch is dit een uitzondering. Op Marktplaats kan de koper zich meer permitteren dan de verkoper. Als koper ben je ook niet gebonden aan het bod dat je doet; er is niemand die je kan dwingen het artikel ook daadwerkelijk te kopen.
Waar moet je op letten? In algemene zin moet je de advertenties zien te vinden die precies het tegenovergestelde zijn van hoe je zelf je advertenties opstelt. Hoe slechter de advertentie is opgesteld, des te minder mensen zullen er op reageren, en daardoor wordt de prijs niet opgedreven. De volgende soorten advertenties zijn kansrijk:
- Een algemeen geformuleerde titel. Bijvoorbeeld: "Digitale camera". Aan de foto's kan je zien dat het een mooie reflex betreft, of dit staat in de omschrijving. Veel mensen zoeken alleen op de titel, en als ze dan een specifiek model zoeken, komen ze niet bij deze advertentie.
- Foutieve informatie in de titel. Onlangs stond er een Nikon D70 op Marktplaats als "F70" aangeprezen. De F serie was de analoge lijn, en daardoor minder waard.
- Een heel grote set met een middelmatige camera, gecombineerd met dure lenzen.
- Een lage vraagprijs. Aarzel niet om direct de vraagprijs neer te leggen als dit een mooie prijs is; anders is iemand je misschien voor. Soms kan je brutaal zijn en korting bedingen ook al is de vraagprijs al heel laag, maar je loopt het risico dat je dan buiten de boot valt (dat is ons wel eens overkomen).
Als je begint, is het niet aan te raden om dingen "blind" te kopen en te laten opsturen. Het is beter om de spullen eerst te bekijken om er een beter gevoel bij te krijgen.
Apparatuur in doos heeft meer waarde dan zonder doos; het mooiste zijn de advertenties die geen afbeeldingen hebben van de doos, maar waar in de omschrijving wordt gezegd dat alle doosjes en boekjes aanwezig zijn.
Betaling
Tenzij je afspreekt om het artikel zelf op te halen, of het op te laten halen bij jou, zal de betaling via een bankoverschrijving gebeuren. Het is de gewoonte op Marktplaats dat de koper het bedrag eerst volledig overmaakt alvorens de verkoper iets verstuurt. Zeker in het begin is dat wel even spannend. Je kunt er ook voor kiezen om PayPal te gebruiken, die staat bekend om zijn sterke kopersbescherming. Marktplaats zelf heeft onlangs ook een systeem ingevoerd dat (optioneel) gebruikt kan worden om kopers te beschermen (het "gelijk oversteken" principe, waarbij het geld eerst op een derde rekening wordt gestort).
Gebruik je een reguliere bankoverschrijving, dan is de tip om zoveel als mogelijk dezelfde bank te gebruiken. Doe je dat, dan staat de overschrijving direct bij de ander. Zijn de banken verschillend, dan kan het een dag - of zelfs meerdere dagen in het weekend - duren voor het geld is overgemaakt. Dat maakt het wachten alleen maar vervelender. Marktplaats biedt tegenwoordig de opie om via iDeal te laten betalen, maar een dergelijke overschrijving gaat dan niet direct naar de andere rekening, maar eerst naar de rekening van het bedrijf dat het systeem aanbiedt (en er ook iets aan verdient). De verkoper heeft het geld dus niet sneller op zijn rekening staan; sterker nog, als hij dezelfde bank gebruikt als de koper is het sneller om het buiten iDeal om te doen.
Komt iemand bij jou het artikel ophalen, zorg er dan voor dat je direct wisselgeld bij de hand hebt zodat je niet in je huis hoeft te zoeken en je spullen onbeheerd hoeft achter te laten. We hebben het één keer meegemaakt dat we op die manier zijn opgelicht (overigens voor een beperkt bedrag en toen we de koper ermee confronteerden heeft die het rechtgezet).
Verzending
Zoals al eerder gezegd, is het aan te raden om in het begin de spullen altijd zelf op te halen, zodat je weet wat je koopt. Op een gegeven moment voelden we ons "zeker" genoeg om ook spullen op te laten sturen, en nu wordt de meerderheid van de ver- en aankopen op die manier afgehandeld.
Wat heel belangrijk is bij foto-apparatuur is een degelijke verpakking. Let erop dat bij lenzen altijd de doppen worden meegeleverd. Eén keer kregen we een lens opgestuurd die was ingewikkeld in keukenpapier zonder doppen, en vervolgens in een hagelslagdoosje was gedaan. Het was gelukkig geen dure lens...
Voor wat betreft de verzending zelf zijn er een aantal aanbieders, waarvan PostNL op dit moment het bekendste is. Of je nu aangetekend verstuurt of niet (scheelt een paar euro), in beide gevallen krijg je een tracking nummer. Het is belangrijk om dit direct met je koper te delen, zodat hij weet waar hij aan toe is. Als je zelf je pakketzegel print, krijg je een kleine korting. Aangetekend versturen heeft niet zo heel veel meerwaarde als je geen heel dure dingen verzendt, maar als het meer dan tweehonderd euro wordt kan het zin hebben.
Meer over dit onderwerp
Nikon D3200
Nikon D3200 digitale cameraNikon D5500
Nikon D5500 digitale camera reviewNikon D7000
Nikon D7000 digitale camera reviewNikon D750
Nikon D750 digitale camera reviewNikon D7100
Nikon D7100 digitale camera reviewNikon D5100
Nikon D5100 met full hd film mogelijkheid - Nikon D5100 reviewObjectieven - lenzen
Objectieven - lenzen: overzicht soorten camera objectievenObjectieven kiezen
Objectieven: camera objectieven kiezen - gratis tipsStandaard objectieven
Standaard objectieven / lenzen voor digitale cameraLenzen
Camera lenzen: kies de juiste lens voor natuurfotografie en vogelfotografieLenzen kopen
Lenzen fotografieCamera lenzen
Camera lenzen - tips voor een objectief bij uw cameraGroothoek
Groothoeklens / groothoek objectieven voor fototoestelTeleobjectieven
Teleobjectieven - o.a. Canon, Nikon, Minolta, Olympus, Sigma, Tamron, Raynox.Zoomlenzen
Zoomlenzen - zoomobjectieven digitale camera kopenTamron lenzen
Tamron - overzicht Tamron lenzen - oa macro lensGroothoeklens
GroothoeklensCamera vergelijken
Camera lenzen vergelijken - kooptips voor digitale camera'sSigma objectieven
Sigma objectieven - ruime keuze Sigma objectievenVintage lenzen op Nikon DSLRs
Vintage lenzen op Nikon DSLRs digitale camera