Culinaire fotografie: tips voor de mooiste foodfoto’s

Op Instagram en Pinterest zie je de meest prachtige foodfoto’s voorbij komen. Misschien is het niet te eten, maar het staat in ieder geval wel mooi op de plaat. Foodfotografie hoeft geen al te dure hobby te zijn, zeker niet als je al een goede camera hebt. Het is natuurlijk wel leuk als je een extra centje hebt om bijvoorbeeld mooi serviesgoed of een nieuwe lens te kopen. Vergelijk daarom eens verzekeringen en energieleveranciers en kijk wat je kunt besparen. Klaar om zelf foodfoto’s te maken? Pas dan deze vijf tips toe.

1. Kies een mooie ondergrond en passend bord

Maak die innerlijke foodstylist maar wakker en sla aan het experimenteren met verschillende ondergronden en borden (of planken). Wit past bij bijna alles, maar kan weer wat saai zijn bij eten met een of enkele kleuren, zoals brood of een kwarktaart. 

2. Let op het licht

Daglicht is perfect om een mooie foodfoto te maken. Plaats je bordje bijvoorbeeld naast het raam of ga naar buiten. Wil je meer controle hebben over het licht? Maak dan gebruik van een fotolamp en een witte paraplu. Gebruik trouwens nooit een flitser bij culinaire fotografie, want dan ziet het eten er ineens een stuk minder smakelijk uit.

3. Focus op wat belangrijk is

Pas scherptediepte toe om het oog van de kijker te trekken naar wat belangrijk is, namelijk dat lekkere eten dat op het bord ligt en niet die mooi gedekte tafel. Ook bij culinaire fotografie geldt over het algemeen: ‘less is more’. Naast het gerecht dat je wilt fotograferen kun je bijvoorbeeld wel wat takjes kruiden of een vrolijk gekleurd servet toevoegen, maar laat deze details de foto niet overnemen.

4. Trucjes om eten er nog lekkerder uit te laten zien

Olijfolie, een spuitflacon met water, peper en zout zijn enkele van de attributen die helpen om jouw foodfoto nog mooier te maken. Sprenkel bijvoorbeeld wat olijfolie over je salade of spuit wat water op fruit. Zo zien alle ingrediënten er lekker fris uit. Een brood of taart alvast aansnijden doet het ook altijd goed op een foto.

5. Experimenteer!

Naast experimenteren met verschillende ondergronden, kun je natuurlijk ook diverse invalshoeken en standen op je camera proberen. Ga je bijvoorbeeld een staand of een liggend beeld maken? En wil je jouw onderwerp van boven fotograferen, of juist van opzij? Probeer eens hoe je foto uitpakt als je expres gaat overbelichten. Foodfotografie leent zich ook uitstekend voor wat actie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een beetje poedersuiker dat de foto ingeblazen wordt? Of stroop die over een gerecht wordt uitgeschonken? Let op: bij actiefoto’s moet je wel een kortere sluitertijd hanteren en dit is weer van invloed op de belichting. Gebruik daarom een hogere ISO-waarde of extra lampen om dit te compenseren.

Meer over dit onderwerp

Foto bewerken Photoshop
Foto bewerken tutorial - Photoshop van Adobe

Zwartwit met Photoshop
Zwart wit foto maken met kanaalmixer van Photoshop

Fotoprogramma vergelijken
Fotobewerkingsprogramma vergelijken - Adobe Photoshop Elements

HDR fotografie
HDR software - foto's combineren met Adobe Photoshop

Foto effecten
Foto pimpen en effecten - Picasa of Photoshop

Digitaal fotoalbum
Digitaal fotoalbum met Gallery of Adobe Photoshop

Beheer van foto's
Tips over het beheer van foto's

Picasa van Google
Picasa: gratis foto bewerk programma van Google

Cursus Adobe Lightroom
Cursus Adobe Lightroom - online Photoshop cursus

Fotoboek in Lightroom
Fotoboek ontwerpen in Adobe Lightroom 4