Algemeen
Fotografie op reis
wat kost een fotografie cursus

Disciplines
Zo maak je de beste foto van je auto

Fotografie artikelen
Online foto workshops
Waarom Monschau in de Eifel op onze bucketlist staat
8 Onmisbare Fotografiel cursussen Ontdek de Beste
10 Tips voor Beginners in de Fotografie
6 tips voor het fotograferen van auto’s 
Achtergrond productfoto's
AI in de fotografie: hulpmiddelen ontwikkelingen en advies
Histogram informatie
Camera lenzen
Dynamische compositie
CONCEPT ART MET MIDJOURNEY AI
Culinaire fotografie: tips voor de mooiste foodfotos
De top AI-fotobewerkingsprogramma's van 2024
Een Meesterlijke Fotografie Cursus
Een Unieke Fotografiecursus die je Verbeelding Prikkelt
Evalueren van foto's
fotografie cursussen
Fotografie in het tijdperk van Kunstmatige Intelligentie
Fotografiecursus bij het Ontwikkelen van Jouw Talent
Fotowedstrijd natuur
Tips fotowedstrijd
grappigste fotos 2022
Gratis fotograferen!
Haal het beste uit je iPhone met een iPhone fotografie cursus
Het Belang van Nabewerking in Fotografie
Interviews met Professionele Fotografen
Inzicht in cameraresolutie en megapixels handleiding
Herfst foto tips
Kleur en kleurenleer
Landschapsfotografie stijlen soorten en smaken
Dieptewerking
Live View in fotografie een uitgebreide gids
Mislukte fotos
Ontdek de Kunst van Fotografie in Deventer
Ontdek de Magie van Fotografie met een Professionele Fotografie Cursus
Ontdek de Top Fotografie Cursussen
Poster printen
Professionele fotograaf worden in stappen
prachtige-smartphone -fotos-maken-doe-je-zo
Macrofotografie - spiegelreflex
Stilleven fotograferen
Op reis met de fotograaf
Tips voor het fotograferen van kunst
type camera's
Verbeter uw huisdierenfotografie met het perspectief van een hond
Verbeter uw huisdierenfotografie met het perspectief van een hond
Waarom Een Fotografiecursus Volgen Essentieel Is
Wat is een Elopement fotograaf
Wordt smartphone-fotografie de nieuwe standaard
World Press Photo

Evenementen
Foto festival Naarden
Foto tentoonstelling
Fotografiereis
Fotomuseum en wit
Photokina foto beurs
PIXperience 2013
PiXperience evenement

Verder kijken
basisprincipes om te overwegen bij het kopen van een digitale camera
Foto's van Cactussen
Foto forum
Fotograferen index
Fotograaf
Fotograaf gezocht
fotografie
Functies van digitale camera's die u moet begrijpen
Handboek digitale fotografie
2012 - New Horizons
Promotiefilm

Top 10 beroemde fotografen
Urban fotografie

Door een lager standpunt in te nemen wordt het plaatje mooier.


Deze ronde theepot draaien om van de hinderlijke reflecties af te komen helpt niet.

Met een groot diafragma wordt de achtergrond onscherp, maar toch blijft deze achtergrond onrustiger dan van een geïmproviseerd studiootje.

Met een extreem groot diafragma zijn creatieve foto’s te maken.

Productfotografie

Tips voor een goede productfoto

Potten, pannen, fietsen, speelgoed, betonklinkers; je kunt het zo gek niet bedenken of het is tweedehands via internet te krijgen. Overcomplete spulletjes vinden steeds vaker een plek op een website in plaats van in een kraampje op het kerkplein.

Marktplaats

Waarom naar de rommelmarkt doen als het op Marktplaats nog een tientje oplevert, zo redeneren veel mensen. Een plaatje bij de advertentie moet bezoekers verleiden tot de aanschaf. Een mooie productfoto speelt dan ook een grote rol.

Goede productfotografie

Een goede productfoto zegt meer dan duizend woorden. Dit geldt zeker bij het aan de man brengen van waar via internet. ’s Lands grootste, digitale rommelmarkt (Marktplaats.nl) biedt niet zonder reden een functie die alle advertenties zonder foto filtert.

Foto bij advertentie

Statistieken onderschrijven dat artikelen met een plaatje veel meer bekijks trekken dan zonder. Het ligt dan ook voor de hand om enige aandacht te besteden aan dit beeldmateriaal.

Toch is het gros van de foto’s op websites als Marktplaats.nl, Speurders.nl en eBay.nl lelijk. Ze zijn rommelig, onscherp en donker of hebben fletse flitsvlekken. Terwijl een goede foto de verkoop juist stimuleert. Daarnaast is het kieken van producten een leuke en leerzame oefening, omdat het aankomt op goede compositie en belichting.

Studio productfoto's

Voor goede productfotografie is een professionele studio geen vereiste. In huis zijn vaak genoeg materialen te vinden om een gelegenheidsstudio te maken; een gladgestreken tafelkleed, een fors stuk karton, zelfs een kastdeur kan dienstdoen als ondergrond of achterwand. Hoe groot dit moet zijn hangt natuurlijk af van het te fotograferen object. Zoek naar een effen stuk muur als achtergrond, zodat alleen de ondergrond nog verzorgd hoeft te worden.

Ondergrond

Misschien kan een lichte tafel of aanrechtblad fungeren als kant-en-klare ondergrond. Laat de achterwand en ondergrond goed op elkaar aansluiten. De naad -bijvoorbeeld tussen het horizontale tafelblad en het verticale karton- valt door de beperkte scherpte niet snel op.

Egale achtergrond

Het is vooral van belang dat een egale omgeving ontstaat, die de aandacht niet afleidt van het object dat erin staat. Een lichte achtergrond komt het meeste voor, maar een donkere studiobekleding geeft een zekere klasse aan het te kieken onderwerp. Kinderspeelgoed dat in de verkoop gaat, toont mooi in een felle, fleurige studioaankleding.

Flitser

De meeste koopwaar wordt binnen gekiekt. Staat de fotocamera in de automatische stand, dan begint deze al snel te flitsen. Het harde flitslicht zorgt echter voor scherpe schaduwen en lelijke, uitgebeten, witte plekken op reflecterende delen.

Daglicht gebruiken

Daglicht is een veel betere bron, hoewel direct zonlicht ook harde schaduwen geeft. Filteren met behulp van vitrage of rolgordijn kan afdoende helpen. Wordt de flitser uitgeschakeld -zoek naar een knopje met een bliksemschicht erop- dan kan de sluitertijd aardig oplopen.

Statief

Gebruik daarom een statief, om bewogen foto’s te voorkomen. Ook hier valt te improviseren; een stapel boeken op tafel of de rugleuning van een stoel kunnen in combinatie met de zelfontspanner afdoende zijn. Let wel op het standpunt bij productfotografie: te hoog levert een oninteressant overzichtsplaatje op, te laag maakt een mooier, maar minder informatief plaatje voor een potentiële koper.

Weerkaatsingen verminderen

Soms kan de flits niet uit en vormt het flitslicht toch de hoofdverlichting. Probeer dan door het object iets te draaien of te kantelen hinderlijke weerkaatsingen te verminderen. Houd ook eens een wit stukje keukenrol of overtrekpapier voor het flitslampje om de lichtbundel iets te verzachten.

Mengeling

Tussen wel of geen flitslicht kan de ervaren productfotograaf tal van gradaties aanbrengen. Een mengeling van daglicht en licht uit het fotodoosje levert vaak het mooiste resultaat. Het daglicht is zacht, maar valt door het raam vaak toch van een kant op het onderwerp, waardoor er alsnog wat (zachte) schaduwen ontstaan.

Invulflits

Een invulflitsje vanaf de camera poetst deze schaduwen weg. Kijk in de handleiding van de camera of de flitssterkte aangepast kan worden. Een minder felle flits voorkomt dat de witte gloed alsnog de overhand krijgt.

Trage synchronisatie

Flitsen met trage synchronisatie is ook een manier om kunst- en daglicht te mixen. De camera kiest een sluitertijd die hij ook zou gebruiken zonder flits, maar vuurt alsnog een licht flitsje af. Leuk en leerzaam om mee te experimenteren. Bezitters van een spiegelreflex met opzetflitser kunnen bij uitstek oefenen met flitsen via het plafond, door de flitskop omhoog te kantelen.

Onregelmatigheden bij productfotografie

Het gebruik van een groot diafragma -bijvoorbeeld f 2.8- helpt vouwen, naden en andere onregelmatigheden in het studiootje te verdoezelen. Gebruik op een camera zonder diafragmavoorkeuze de portretstand om tot zo weinig mogelijk scherptediepte te komen.

Echter, is het onderwerp groot en moet het geheel scherp zijn, dan is een kleiner diafragma -landschapsstand op de camera zonder voorkeuze- nodig.

Close-up

Marktplaats.nl biedt per advertentie ruimte voor drie foto’s. Naast een plaat van het hele object is er dus ook ruimte voor een close-up van een belangrijk kenmerk. Kijk of het toestel beschikt over een macrostand om dicht bij het onderwerp nog scherpe kiekjes te knippen.

Als in de advertentietekst geclaimd wordt dat een fototoestel een krasvrij schermpje heeft, laat dit dan ook zien met een extra dichtbij-opname. Fotografeer eventueel een typeplaatje met serienummer.

Rand om de foto

Om op de digitale snuffelmarkt tussen een rij advertenties met goede productfotografie  toch op te vallen, kan een truc volstaan. Maak met een fotobewerkingsprogramma een felgekleurde rand om het plaatje, alvorens het naar de website te versturen.

Meer over dit onderwerp360 graden rotatie
360 graden rotatie - maak je eigen productrotatie

Fotostudio softbox
Fotostudio softbox - productfotografie in fototent of minisoftbox

Stilleven fotograferen
Stilleven fotograferen: tips en ideen

Fotostudio apparatuur
Fotostudio apparatuur - wat heb ik nodig voor een fotostudio?

Detailfoto
Tips van een fotograaf voor mooie detailfoto's

360 graden productfotografie
360 graden productfotografie - productfoto's voor webshop

e-book productfotografie
Een introductie in de productfotografie: less is more

Productfoto voor webshop
Productfoto voor webshop - 7 tips voor productfotografie