Door een lager standpunt in te nemen wordt het plaatje mooier.
Deze ronde theepot draaien om van de hinderlijke reflecties af te komen helpt niet.
Met een groot diafragma wordt de achtergrond onscherp, maar toch blijft deze achtergrond onrustiger dan van een geïmproviseerd studiootje.
Met een extreem groot diafragma zijn creatieve foto’s te maken.
Productfotografie
Tips voor een goede productfoto
Potten, pannen, fietsen, speelgoed, betonklinkers; je kunt het zo gek niet bedenken of het is tweedehands via internet te krijgen. Overcomplete spulletjes vinden steeds vaker een plek op een website in plaats van in een kraampje op het kerkplein.
Marktplaats
Waarom naar de rommelmarkt doen als het op Marktplaats nog een tientje oplevert, zo redeneren veel mensen. Een plaatje bij de advertentie moet bezoekers verleiden tot de aanschaf. Een mooie productfoto speelt dan ook een grote rol.
Goede productfotografie
Een goede productfoto zegt meer dan duizend woorden. Dit geldt zeker bij het aan de man brengen van waar via internet. ’s Lands grootste, digitale rommelmarkt (Marktplaats.nl) biedt niet zonder reden een functie die alle advertenties zonder foto filtert.
Foto bij advertentie
Statistieken onderschrijven dat artikelen met een plaatje veel meer bekijks trekken dan zonder. Het ligt dan ook voor de hand om enige aandacht te besteden aan dit beeldmateriaal.
Toch is het gros van de foto’s op websites als Marktplaats.nl, Speurders.nl en eBay.nl lelijk. Ze zijn rommelig, onscherp en donker of hebben fletse flitsvlekken. Terwijl een goede foto de verkoop juist stimuleert. Daarnaast is het kieken van producten een leuke en leerzame oefening, omdat het aankomt op goede compositie en belichting.
Studio productfoto's
Voor goede productfotografie is een professionele studio geen vereiste. In huis zijn vaak genoeg materialen te vinden om een gelegenheidsstudio te maken; een gladgestreken tafelkleed, een fors stuk karton, zelfs een kastdeur kan dienstdoen als ondergrond of achterwand. Hoe groot dit moet zijn hangt natuurlijk af van het te fotograferen object. Zoek naar een effen stuk muur als achtergrond, zodat alleen de ondergrond nog verzorgd hoeft te worden.
Ondergrond
Misschien kan een lichte tafel of aanrechtblad fungeren als kant-en-klare ondergrond. Laat de achterwand en ondergrond goed op elkaar aansluiten. De naad -bijvoorbeeld tussen het horizontale tafelblad en het verticale karton- valt door de beperkte scherpte niet snel op.
Egale achtergrond
Het is vooral van belang dat een egale omgeving ontstaat, die de aandacht niet afleidt van het object dat erin staat. Een lichte achtergrond komt het meeste voor, maar een donkere studiobekleding geeft een zekere klasse aan het te kieken onderwerp. Kinderspeelgoed dat in de verkoop gaat, toont mooi in een felle, fleurige studioaankleding.
Flitser
De meeste koopwaar wordt binnen gekiekt. Staat de fotocamera in de automatische stand, dan begint deze al snel te flitsen. Het harde flitslicht zorgt echter voor scherpe schaduwen en lelijke, uitgebeten, witte plekken op reflecterende delen.
Daglicht gebruiken
Daglicht is een veel betere bron, hoewel direct zonlicht ook harde schaduwen geeft. Filteren met behulp van vitrage of rolgordijn kan afdoende helpen. Wordt de flitser uitgeschakeld -zoek naar een knopje met een bliksemschicht erop- dan kan de sluitertijd aardig oplopen.
Statief
Gebruik daarom een statief, om bewogen foto’s te voorkomen. Ook hier valt te improviseren; een stapel boeken op tafel of de rugleuning van een stoel kunnen in combinatie met de zelfontspanner afdoende zijn. Let wel op het standpunt bij productfotografie: te hoog levert een oninteressant overzichtsplaatje op, te laag maakt een mooier, maar minder informatief plaatje voor een potentiële koper.
Weerkaatsingen verminderen
Soms kan de flits niet uit en vormt het flitslicht toch de hoofdverlichting. Probeer dan door het object iets te draaien of te kantelen hinderlijke weerkaatsingen te verminderen. Houd ook eens een wit stukje keukenrol of overtrekpapier voor het flitslampje om de lichtbundel iets te verzachten.
Mengeling
Tussen wel of geen flitslicht kan de ervaren productfotograaf tal van gradaties aanbrengen. Een mengeling van daglicht en licht uit het fotodoosje levert vaak het mooiste resultaat. Het daglicht is zacht, maar valt door het raam vaak toch van een kant op het onderwerp, waardoor er alsnog wat (zachte) schaduwen ontstaan.
Invulflits
Een invulflitsje vanaf de camera poetst deze schaduwen weg. Kijk in de handleiding van de camera of de flitssterkte aangepast kan worden. Een minder felle flits voorkomt dat de witte gloed alsnog de overhand krijgt.
Trage synchronisatie
Flitsen met trage synchronisatie is ook een manier om kunst- en daglicht te mixen. De camera kiest een sluitertijd die hij ook zou gebruiken zonder flits, maar vuurt alsnog een licht flitsje af. Leuk en leerzaam om mee te experimenteren. Bezitters van een spiegelreflex met opzetflitser kunnen bij uitstek oefenen met flitsen via het plafond, door de flitskop omhoog te kantelen.
Onregelmatigheden bij productfotografie
Het gebruik van een groot diafragma -bijvoorbeeld f 2.8- helpt vouwen, naden en andere onregelmatigheden in het studiootje te verdoezelen. Gebruik op een camera zonder diafragmavoorkeuze de portretstand om tot zo weinig mogelijk scherptediepte te komen.
Echter, is het onderwerp groot en moet het geheel scherp zijn, dan is een kleiner diafragma -landschapsstand op de camera zonder voorkeuze- nodig.
Close-up
Marktplaats.nl biedt per advertentie ruimte voor drie foto’s. Naast een plaat van het hele object is er dus ook ruimte voor een close-up van een belangrijk kenmerk. Kijk of het toestel beschikt over een macrostand om dicht bij het onderwerp nog scherpe kiekjes te knippen.
Als in de advertentietekst geclaimd wordt dat een fototoestel een krasvrij schermpje heeft, laat dit dan ook zien met een extra dichtbij-opname. Fotografeer eventueel een typeplaatje met serienummer.
Rand om de foto
Om op de digitale snuffelmarkt tussen een rij advertenties met goede productfotografie toch op te vallen, kan een truc volstaan. Maak met een fotobewerkingsprogramma een felgekleurde rand om het plaatje, alvorens het naar de website te versturen.
Meer over dit onderwerp
360 graden rotatie
360 graden rotatie - maak je eigen productrotatieFotostudio softbox
Fotostudio softbox - productfotografie in fototent of minisoftboxStilleven fotograferen
Stilleven fotograferen: tips en ideeënFotostudio apparatuur
Fotostudio apparatuur - wat heb ik nodig voor een fotostudio?Detailfoto
Tips van een fotograaf voor mooie detailfoto's360 graden productfotografie
360 graden productfotografie - productfoto's voor webshope-book productfotografie
Een introductie in de productfotografie: less is moreProductfoto voor webshop
Productfoto voor webshop - 7 tips voor productfotografie