Type Camera

Het is mogelijk een soort hoofdindeling te maken van digitale camera's in vier verschillende groepen. Dit is gebaseerd op het zoekersysteem. de vier groepen zijn de compactcamera, de spiegel refelexcamera en de bridgecamera en de systeemcamera. Het verschil zit in de bouw van de camera.

De compactcamera

Bij de compactcamera projecteert de lens het beeld continu op de sensor. Op het moment dat u de sluiter bedient, wordt het beeld van de sensor opgeslagen,  U hebt met deze camera altijd een beeld op het scherm achter op de camera, de zogenaamde live view. lenzen wisselen is niet mogelijk

De spiegelreflexcamera (DSLR)

Bij de reflexcamera zit er een spiegel tussen de lens en de sensor. U kijkt in de zoeker naar het beeld en als u de sluiter bedient, klapt de spiegel weg en wordt het beeld op de sensor geprojecteerd. Vervolgens wordt het beeld opgeslagen. De lens is wisselbaar en er is een groot aantal accessoires mogelijk. Live view is een optie die niet standaard op een reflexcamera's aanwezig is.

De bridgecamera

Bridgecamera’s zitten halverwege tussen een compactcamera en een spiegelreflex camera. Ze bieden meer geavanceerde functies (zoals handmatige bediening om ISO, sluitertijd en diafragma te wijzigen) dan je krijgt van een standaard compactcamera, maar zijn meestal niet zo geavanceerd of duur als spiegelreflex en systeemcamera’s.

De systeemcamera

De systeemcamera is een camera die een tussenvorm is tussen beide vorige camera's. Bij deze camera wordt net als bij de compactcamera het beeld altijd op de sensor geprojecteerd, maar ook de lenzen zijn verwisselbaar. Voor deze camera worden dan ook nieuwe lenzen en accessoires ontwikkeld, maar met een eenvoudige adaptor zijn veel lenzen en accessoires van de refelxcamera op deze camera te monteren. U herkent de systeemcamera sneller aan de lensontgrendelknop naast de lens.

Het voordeel van de compactcamera is dat hij eenvoudiger is en daardoor vaak goedkoper. Het nadeel is dat de camera vaak een kleinere sensor heeft en minder mogelijkheden.

Het voordeel van de reflexcamera is dat er veel meer mogelijkheden mee zijn. Er kunnen allerlei accessoires op gemonteerd worden en doordat de sensor vaak groter is, kunnen er betere foto's mee gemaakt worden. De camera is over het algemeen duurder dan de compactcamera, en is ook vaak moeilijker in gebruik. De reflexcamera's zijn, hoewel niet per defenitie, meer bedoeld voor professioneel gebruik, maar ook de serieuze amateurfotograaf heeft veel plezier aan deze camera.

De systeemcamera combineert mogelijkheden van de reflexcamera en de compactcamera en zal dan ook in de verdere vergelijking van de cameratypen niet meer aan de orde komen, tenzij daar aanleiding toe is.

Lenzen

Omdat het beeld dat we gaan vastleggen wordt gevormd door de fotografische lens, is de lens (of eigenlijk een objectief) een van de belangrijkste onderdelen van een camera. Niet alleen de kwaliteit van een foto wordt vooral door de lens bepaald, ook de beeldhoek en de lichtsterkte zijn eigenschappen van de lens. De beeldhoek geeft aan hoeveel er op een foto komt en de lichtsterkte bepaalt hoeveel licht er tegelijk binnengelaten kan worden in de camera. Het zijn vooral deze twee belangrijke aspecten die besproken zullen worden.

Vast brandpunt