Uitleg begrippen digitale camera - S

Spraakherkenning (Voice Recognition)
Software die het mogelijk maakt om de menselijke stem te herkennen en erop te reageren. Er zijn hierbij 2 mogelijkheden. Het herkennen van commando's gekoppeld aan een persoon en het algemeen herkennen van commando's. Het algemeen herkennen van commando's vergt erg veel software en is erg moeilijk. Het persoonsgebonden herkennen van spraak is veel eenvoudiger, maar hiervoor moet je het de computer wel eerst leren (teach in).Spotmeting
Lichtmeting van een klein oppervlak, waarbij de omringende lichte- en donkere partijen niet worden meegenomen in de meting. Dat gedeelte is dan correct belicht, terwijl de omgeving meestal onderbelicht is, bijvoorbeeld bij het fotograferen van een gebrandschilderd raam in een relatief donkere kerk of op een station zoals hieronder: 

Normale meting integraalmeting    spotmeting Spotmeting

sRGB
Een Colour Management System (ontwikkeld door Hewlett-Packard en Microsoft) voor het optimaliseren van het gebruik van kleurenafbeeldingen in het volledige creatieve proces. sRGB biedt een gemeenschappelijk formaat voor het uitwisselen van kleurgegevens tussen verschillende apparaten. Het resultaat is dat uw afdruk exact gelijk is aan de afbeelding die u op het scherm hebt bewerkt.

Spiegelreflexcamera
Dit is een camera met een verstelbaar objectief. Bij het objectief van bv. 38-120 mm kan de camera ingesteld worden op 38 mm of op 120 mm. Dit zijn de uiterste standen: 38 mm is een groothoek stand, 120mm is een telestand. Op 38 mm krijgt men veel op de foto, deze stand wordt bv. gebruikt in huiskamers wanneer er op korte afstand veel mensen op de foto moeten. Op de telestand kunt u onderwerpen dichterbij halen. Alle standen tussen 38 en 120 kunnen ook gebruikt worden bv. 90 mm of 110 mm.

Statief
Standaard waarop een camera geplaatst kan worden. Lees op deze website alles over statieven en hun eigenschappen. Hier worden bijvoorbeeld ook Manfrotto statieven besproken.

Stopwaarden
Dit is een belichtingseenheid.

Subject Tracking AF
Dit scherpstelsysteem stelt de beweging van het onderwerp binnen het AF-meetgebied vast en zorgt ervoor dat de verschillende AF-kaders het onderwerp volgen en scherp houden.

SuperCCD
Techniek door Fuji ontwikkelt, waarmee meer pixels geteld kunnen worden omdat het geheel in diamantvorm is opgezet. Met deze vorm van interpolatie kunnen nog meer megapixels worden bereikt.

Systeemeisen
Digitale camera's en de bijbehorende software stellen altijd bepaalde eisen aan uw computersysteem, zoals de hoeveelheid vrije ruimte op de harde schijf, het geheugen en natuurlijk het besturingssysteem.

Meer over dit onderwerp

Tegenlicht tips
Tegenlicht tips: over tegenlicht bij fotograferen

Highkey en lowkey
Histogram: De fotograaf als componist

Landschap
Landschap: sfeer is belangrijk bij landschapsfotografie!

Macrofotografie - spiegelreflex
Spiegelreflex camera: fotowedstrijd tips

Compactcamera
Compactcamera of spiegelreflex camera kopen?

Landschappen
Landschappen - tips voor landschap foto's

Natuur landschap
Natuur en landschap fotografie - tips landschappen fotograferen

Inspiratie van MODe in Knokke
Inspiratie van MODe in Knokke