Autofocus

Wat houdt autofocus (AF) in?

Autofocus is een automatische scherpstel functie van het objectief. Dit regelt automatisch de juiste afstand van het objectief tot aan het onderwerp. Dit gebeurt door bijvoorbeeld een passieve contrastmeting via de CCD of een actieve infrarood straal. Hierdoor wordt het object scherp gefotografeerd. 

Tegenwoordig hebben de wat betere digitale camera's meerdere AF punten waarmee je 1 of meerdere punten kan scherpstellen met de autofocus (Bekijk af selectie foto). Dit betekent dat je bijvoorbeeld 1 of meerdere objecten scherp op de foto kan krijgen en evengoed nog een onscherpe achtergrond kan creeren.

Je hebt drie verschillende AF mogelijkheden namelijk:

1. One-Shot AF
2. Al Focus AF
3. Al Servo AF

One-shot AF

1. One-Shot AF is ideaal voor niet bewegende onderwerpen. Als je de ontspan knop half indrukt stelt de autofocus scherp. Het handige hiervan is dat als u de ontspan knop half ingedrukt blijft houden en u een ander onderwerp kiest, de camera nog steeds scherp gesteld staat op het oude onderwerp. U kunt dus de autofocus vergrendelen.

Al Focus AF

2. Al Focus AF kunt u het beste gebruiken bij onderwerpen die plotseling kunnen bewegen (denk bijvoorbeeld aan een kat of konijn). Als u de ontspan knop half indrukt zal de camera scherpstellen (net als bij One-shot AF). Wanneer het onderwerp begint te bewegen schakelt de autofocus over op Al Servo AF. Dit betekent dat de camera continu zal blijven scherpstellen.

autofocus

l Servo AF

3. Al Servo AF is geschikt voor bewegende onderwerpen zoals sportfotografie. Als u de ontspan knop half indrukt word de scherpstelling en belichting continu aangepast.

Opleidingen fotografie

Wil je meer met je interesse in fotografie? Dan is wellicht een fotografie opleiding iets voor je. Belangrijke onderdelen in de digitale wereld zijn fotografie en film. Wanneer je een creatief persoon bent, denk je vaker in beelden dan in woorden. Tegenwoordig kun je veel studies en opleidingen voor film en fotografie doen.

Je leert jezelf te ontwikkelen op het vlak van fotografie en zo kun je jezelf van anderen onderscheiden. Er zijn allerlei mogelijkheden op verschillende niveaus, dus ook jij kunt voor dit creatieve en mooie vak kiezen!

Kleur en kleurgebruik

Een ander belangrijk onderdeel van fotografie is kleur en kleurgebruik. Kleuren hebben meer impact op ons gemoed dan sommigen zouden denken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij 60-70 % van de aankopen die mensen doen, de kleur een invloed heeft. Kleur is vaak de laatste reden om een product te kopen, maar het is wel het eerste wat een consument opvalt. Ook bij fotografie speelt kleur en kleurgebruik een belangrijke rol.

Meer over dit onderwerp

A AA -> AVI
Auto-focus | Alkaline-batterij | Automatische flitser

Scherpe foto's
Tips voor scherpe foto's - voorkom een onscherpe foto

Scherpstellen
Goed scherpstellen zorgt voor haarscherpe foto's!

Macrofotografie
Macro - Tips voor macrofotografie

Tips telewerk
Telelenzen: Tips voor mooi foto's met telelens.

S scanner -> sluitertijd
Scanner scherptediepte sluitertijd - uitleg begrippen

Focusproblemen
Focusproblemen met Digitale Spiegelreflexcamera’s

Focusproblemen
Focusproblemen met Digitale Spiegelreflexcamera’s