Automatische flitser: De Canon Speedlite 430EX II is een volledig controleerbare flitser voor elke gelegenheid.

Uitleg fotografie begrippen A

AA, AAA
Deze afkortingen zeggen niets over de capaciteit, maar duiden op het formaat. AA is Mignon- of penlight-formaat, AAA is het iets kleinere potloodformaat.

AE (Auto Exposure-bracketing)
Dit zorgt voor exact de juiste belichting. De camera maakt een foto met 3 verschillende belichtingsmodes, waarna u de beste kunt kiezen.

 

ADI (Advanced Distance Integration)
Dit is een Minolta flitsmeetsysteem en biedt een goede nauwkeurigheid. Bij gebruik van de 3600HS en 5600HS flitsers calculeert de camera automatisch het richtgetal voor het besturen van de DDL lichtmeting. Dit richtgetal wordt berekend op basis van een aantal criteria als de afstand tot het onderwerp, het aanwezige omgevingslicht en de (via pre-flits vastgestelde) reflectie van het onderwerp en de achtergrond. Zo wordt de flitsmeting niet beïnvloed door de helderheid van de achtergrond of het reflectievermogen van het onderwerp.

AF (Auto Focus)
Betekent automatisch scherpstelling. Dat wil zeggen dat afstand instellen niet meer hoeft plaats te vinden; de spiegelreflex camera stelt zichzelf scherp (vanaf 1,5 meter) op het onderwerp dat zich midden in de zoeker bevindt. Een autofocus kan actief, passief en samengebundeld passief zijn. De precisie van de autofocus is afhankelijk van het aantal zones dat in de berekening wordt betrokken. Hoe meer zones, hoe gedetailleerder het beeld.

AF-lock
Auto Focus-lock. Een mogelijkheid van een camera om de automatische scherpstelling tijdelijk vast te zetten.

AIAF (Artificial Intelligent Auto Focus)
Betekent automatisch scherpstelling. Dat wil zeggen dat afstand instellen niet meer hoeft plaats te vinden; de camera stelt zichzelf scherp (vanaf 1,5 meter) op het onderwerp dat zich midden in de zoeker bevindt. Een autofocus kan actief, passief en samengebundeld passief zijn. De precisie van de autofocus is afhankelijk van het aantal zones dat in de berekening wordt betrokken. Hoe meer zones, hoe gedetailleerder het beeld.

AL
Asferische Lenzen. Lenzen met een niet standaard bolling. Afhankelijk van de beoogde correctie wordt de rand van de lens meer of minder afgevlakt. Zelfs bij een grote diafragma opening worden afbeeldingsfouten dan gereduceerd. Vroeger was de productie van deze lenzen zeer kostbaar omdat er veel meer slijpgangen aan te pas kwamen. Tegenwoordig worden asferische lenzen van hoogwaardige kunststof gegoten. Moderne objectieven bevatten vaak een asferisch lenselement.

Alkaline-batterij
Een veelverkocht, goedkoop type batterij dat niet kan worden opgeladen en in een grote verscheidenheid aan elektronische apparaten wordt gebruikt.

AREA-AF
AREA-AF is een scherpstel systeem dat automatisch het onderwerp herkent op basis van meer dan 3000 gegevens, onafhankelijk van afstand en vergroting. Dit punt wordt weergegeven middels een rode LED in de zoeker om u te verzekeren van het juiste scherpstelpunt.

ASA (American Standardisation Association)
Tegenwoordig wordt de term ASA nog veel gebruikt voor het aangeven van de filmgevoeligheid, hoewel deze officieel vervangen is door de term ISO. Ook bij digitale camera's wordt deze term nog wel gebruikt om een vergelijk te maken tussen filmgevoeligheid en de lichtgevoeligheid van de digitale camera.

Asferisch oppervlak
Een lensoppervlak dat meer dan één krommingsstraal heeft. De asferische elementen compenseren het grote aantal lensafwijkingen dat vaak voorkomt bij eenvoudige lensontwerpen.

Aspectratio (beeldverhouding)
De verhouding van breedte en hoogte in centimeters, inches of pixels van een afdruk, beeldscherm of camera-sensor. Gebruikelijke verhoudingen zijn 3:2, 4:3, 5:4 en 16:9 (of 16:10). 
Bij compactcamera’s meestal 4:3 en bij spiegelreflexcamera's meestal 3:2. Vaak instelbaar.
In het artikel over Beeldverhouding lees je er meer over, want het is een belangrijk onderwerp.

Automatische flitser
De spiegelreflex camera registreert zelf of de flitser gebruikt moet worden of niet, afhankelijk van de lichtomstandigheden. Is er te weinig licht, dan flitst de camera automatisch. Er zijn ook camera's met ingebouwde flitser die niet automatisch werken. Deze moet men voor een flitsopname eerst aanzetten.

AVI (audio/video interleave)
Een bestandsformaat voor videobestanden. AVI, MPEG, QuickTime en RealOnePlayer zijn de meest gebruikte videotechnologieën voor het afspelen van videobestanden op PC's. In AVI zijn de beelden en geluidsgegevens door elkaar heen opgeslagen (interleaved).
 
 

Meer over dit onderwerp

B bestandsnamen -> bracketing
Bracketing | Brandpuntsafstand | Beeldgrootte | Beeldverhouding

C camcorder -> contrast
Camcorder contrast canvas - uitleg begrippen camera

Flitser
Flitser gebruiken op uw fototoestel - flitser tips voor fotografie

Digitale camera
Digitale camera kopen - overzicht begrippen fotocamera

Beeldverhouding
Beeldverhouding en bijsnijden digitale foto's

Objectieven - lenzen
Objectieven - lenzen: overzicht soorten camera objectieven

Autofocus
Autofocus - uitleg van autofocus

F filter -> firewire
Filter camera - firewire - uitleg begrippen camera

N nachtmodus -> nicd
Nachtmodus - uitleg begrippen digitale camera

Zo maak je de beste foto van je auto
Zo maak je de beste foto van je auto