Camera begrippen uitleg - I

IEEE 1394
De zgn. IEEE 1394 communicatiepoort is een FireWire aansluiting.

iLink
De iLink ingang/uitgang op videorecorders is in feite een FireWire aansluiting.

Infrarood
Meestal gebruikt voor de gegevensuitwisseling tussen een notebook en een bureaucomputer. Werkt net zo als een tv-afstandsbediening en maakt gebruik van onzichtbaar (infrarood) licht. Ook wel genoemd IrDA.Interface
Verbinding tussen de zelfstandige onderdelen van een computer of tussen afzonderlijke apparatuur. Het is soms een apart apparaat. Een interface wordt ook wel koppeling of aansluiting genoemd. De programma's die verschillende toepassingen met elkaar verbinden worden ook interfaces genoemd. In dat geval is er sprake van een programmatuurinterface. Een interface dient om verschillen tussen componenten op te vangen.

Interpolatie
Een functie die aanwezig is op de meeste digitale camera's en die zorgt voor het automatisch invullen van 'ontbrekende' kleur-gegevens. De informatie wordt afgeleid uit de kleursamenstelling van pixels in aangrenzende gebieden. Het effect is een afbeelding met een hogere resolutie dan in werkelijkheid het geval is. 
Ook bij scanners wordt interpolatie toegepast. De fysieke resolutie is bijvoorbeeld 600 dpi, maar in de scansoftware kan men toch lagere of zelfs hogere resoluties kiezen (1200 dpi kan dan nog een zinvolle keuze zijn, maar hoger veroorzaakt alleen maar grotere bestanden).
Zie het artikel over Dia's en foto's scannen in de Picasa-handleiding.

Invulflits, automatische invulflits
De flitser ontbrandt zelfs indien voldoende licht aanwezig is, dit om te donkere schaduwen te voorkomen, vooral bij portretopnamen en opnamen in de volle zon.

IPTC
Een gestandaardiseerde methode om nadere informatie over een opname aan de header van fotobestanden toe te voegen, bijvoorbeeld over de opnamelocatie, copyright etc. Vooral ontwikkeld voor persfotografen door de International Press & Telecommunication Commitee, maar toch ook van belang voor gewone amateurfotografen, vooral voor bij- of onderschriften en trefwoorden
Het is van belang dat het door jou gebruikte fotoprogramma zich aan die norm houdt, zodat die gegevens ook in andere programma's leesbaar zijn - ook in Windows-Vista (in XP nog niet).
Zie voor het juiste gebruik van Onderschriften en Trefwoorden de Picasa-handleiding.  

IR-poort
Ook: infrarood oog. Ingebouwde communicatiepoort in bijvoorbeeld een PDA, laptop of printer, waarmee via infraroodgegevens kunnen worden ontvangen en verstuurd.

ISO (International Standardisation Organisation)
De term ISO staat voor de filmgevoeligheid van negatief- en diafilms. Aangezien digitale camera’s niet met films werken, vervalt ook het begrip filmgevoeligheid. Om de gebruiker toch een goed idee te geven van de lichtgevoeligheid van de camera wordt het equivalent van filmgevoeligheid nog steeds in ISO waarden uitgedrukt. Zo kan een camera een vaste instelling op 200 ISO hebben, of de mogelijkheid bieden gevoeligheid naar keuze in te stellen. Ook de CCD in de digitale camera kan met een ISO-waarde worden aangeduid. 400 ISO is vier keer lichtgevoeliger dan 100 ISO.

Meer over dit onderwerp

Flitser
Flitser gebruiken op uw fototoestel - flitser tips voor fotografie

Belichting
Belichting - tips voor goede belichting van digitale foto's

Flitsen
Flitsen: moeilijk onderdeel binnen natuurfotografie

Flitser
Flitser gebruiken: al uw natuurfoto's met de juiste belichting!

Externe flitser
Externe flitser op spiegelreflex camera

Tegenlicht tips
Tegenlicht tips: over tegenlicht bij fotograferen

ISO waarde
ISO waarden - hoe stel ik de juiste ISO-waarde in?

Interieurfotografie
Interieurfotografie - tips voor mooie interieur foto's

Sensor van de camera
Sensor van de digitale camera: uitleg sensor

Nachtfotografie
Nachtfotografie - tips belichting en sluitertijd voor nachtfoto's

Statief tips
Statief camera - tips voor het kopen van een camera statief