Joby Gorillapod Compact


Manfrotto Compact Monopod 680B

 Manfrotto Fig Rig

Velbon CX Mini F

Lastolite Stand Heavy Duty

Statieven - welk statief kies je?

Koop het beste camerastatief bij elke situatie

Overal op het internet is er informatie te vinden over verschillende soorten statieven. Zo kom je gemakkelijk te weten welk type het beste bij jou past. Daarentegen is het misschien ook leuk om kennis te maken met een aantal typische statieven die stuk voor stuk bedoeld zijn voor verschillende doeleinden. Wat is bijvoorbeeld een gorillastatief en wat kan je daarmee? En wanneer gebruik je eigenlijk een monopod statief in plaats van een tripod?

 

Macrofotografie is bijvoorbeeld een aparte vorm van fotografie die een bepaald soort statief vereist. Daarom kan je het beste een statief gebruiken zoals hieronder wordt beschreven. Lees verder om bekend te worden met alle ins en outs over de andere uiteenlopende soorten statieven die je tegenwoordig in de winkel vindt.

Joby Gorillapod Compact

Fotografeer je eigenlijk alleen met een compact camera? En wil je vanuit iedere hoek en op iedere locatie op creatieve wijze een mooie foto kunnen maken? Dan zijn de gorillastatieven van Joby waarschijnlijk de juiste oplossing voor jou.

Met de Gorillapod Compact kan je je camera werkelijk overal aan ophangen, omdat deze drie buigbare poten heeft die gemakkelijk om objecten heen te buigen zijn. Buiten in de natuur buig je deze tripod bijvoorbeeld snel om een tak of een hek, maar ook binnen laat deze zich aan een tafelpoot of koelkastdeur bevestigen. Een ander leuk detail is dat deze tripod statieven in vele verschillende kleuren verkrijgbaar zijn!

Manfrotto Compact Monopod 680B

Een monopod is ontzettend handig als je meer stabiliteit nodig hebt. Zo worden trillingen en schokken erg verminderd vergeleken met de reguliere handbediening. Bovendien heeft dit Manfrotto statief een draagvermogen van 10 kilogram, wat wil zeggen dat je niet alleen compact camera’s, maar ook zwaardere apparatuur erop kunt bevestigen.

Verder ben je ook erg wendbaar met een monopod statief en kan je bijvoorbeeld snel en feilloos foto’s schieten van momenten die snel aan je voorbij gaan. Hierbij kan je denken aan (sport)evenementen en andersoortige festiviteiten. Tevens geeft de lengte van een monopod je een extra groot bereik in de hoogte.

Manfrotto Fig Rig

Als de normale statieven geen uitkomst bieden (zoals reguliere tripods en monopods) dan zijn er nog altijd schouderstatieven en rigs. Deze zijn veelal uitermate geschikt voor gebruik in combinatie met videocamera’s. Ze bieden extra stabiliteit maar zijn bovendien erg mobiel, waardoor je er mooie bewegende beelden mee kan vastleggen. Dit specifieke statief heet de Manfrotto Fig Rig en is gemaakt om simpelweg met de hand te bedienen.

De voordelen hiervan zijn onder andere dat je erg mobiel bent, dat alle grote trillingen worden opgenomen door de ring en dat je al je additionele accessoires gemakkelijk aan de ring kunt bevestigen. Voor de creatieve filmer is dit een onmisbaar video statief met een schroefdraad voor zowel 1/4 als 3/8 inch camera’s.

Velbon CX Mini F

Product- of macrofotografie is een vak apart. Hiervoor heb je dan ook een stabiel statief nodig dat gemakkelijk in de lagere hoogte-regionen te verstellen is. Velbon heeft hiervoor een tripod ontwikkeld met een geintegreerde pan/tilt statiefkop, genaamd de CX Mini F. Perfect voor fotografie van dichtbij!

Je kunt deze uiteraard gemakkelijk in hoogte varieren tussen 22 en 64 centimeter, maar je fotocamera is tevens eenvoudig los te koppelen met behulp van de additionele snelkoppelingsplaat. Voor een kleine prijs heb je een volledige kit van degelijke kwaliteit, waarmee je je als beginner prima kunt verdiepen in macrofotografie.

Lastolite Stand Heavy Duty

Als je in een studio fotografeert dan maak je zeer waarschijnlijk gebruik van kunstmatige belichting. Deze lampen dienen opgehangen te worden aan speciaal daarvoor geschikte lamp statieven. De Lastolite Stand Heavy Duty is hier uitermate geschikt voor, zoals je al uit de naam kunt afleiden. Hij is gemaakt om lampen en bijvoorbeeld achtergrondsystemen, schermen en flitsers gemakkelijk te ondersteunen.

Bovendien is hij uitgerust met een luchtveer, die ervoor zorgt dat dit statief uw kostbare apparatuur beschermt tegen eventuele schade door grote trillingen en schokken. Doordat hij vervaardigd is van aluminium is hij licht van gewicht en derhalve eenvoudig te verplaatsen.

Gitzo GK1581OT Traveler Kit

Wanneer je vaak op vakantie gaat en je reis vast wilt leggen aan de hand van prachtige foto’s, dan is deze Gitzo tripod erg geschikt. Hij wordt geleverd inclusief een balhoofd en is bovendien van erg licht materiaal gemaakt. Dit materiaal heet koolstofvezel (ook wel bekend als carbon fiber) en zorgt naast een licht gewicht ook voor een reductie van de trillingen en schokken die aan je fotocamera worden doorgegeven.

Het feit dat dit tripod statief erg compact van formaat is - namelijk 43,5 centimeter in opgevouwen staat - maakt dat hij eenvoudig mee te nemen is in een koffer. Zijn gewicht van 1400 gram mag bovendien geen beperking vormen om deze mee te nemen in het vliegtuig of in de auto. Ook kan je deze tripod in de hand dragen en meenemen op locatie, omdat zijn gewicht je in deze gevallen geen beperkingen oplegt.

Statieven camera tips
 

Gitzo GK1581OT Traveler Kit

 
Dit artikel is geschreven door Eric Zwolle. Hij is een fervent hobbyfotograaf en doet vooral aan evenementfotografie voor StappenGroningen.nl. Daarnaast werkt hij ook bij Statief-expert.nl.

Op deze site staan ook tips voor het kopen van een statief.

Meer over dit onderwerp

Statief
Statief digitale camera: Gebruik statief voor scherpe foto's!

Manfrotto statief
Manfrotto statief - statieven fotocamera kiezen - waar let je op?

Statief tips
Statief camera - tips voor het kopen van een camera statief

Stilleven
Stilleven fotograferen: tips voor compositie, statief, belichting

ISO waarde
ISO waarden - hoe stel ik de juiste ISO-waarde in?

Tips telewerk
Telelenzen: Tips voor mooi foto's met telelens.

Nachtfotografie
Nachtfotografie - tips belichting en sluitertijd voor nachtfoto's

Macrofotografie
Macrofotografie: Met macro altijd scherpe natuurfoto's!

Digiscopie en verrekijker
Digiscopie: verrekijker op uw camera - verrekijker adapter

Camera vergelijken
Camera lenzen vergelijken - kooptips voor digitale camera's

Fotocamera kopen
Camera kopen - tips beste digitale camera

Camera houder
Veho MUVI X-Lapse 360 camera houder

Insecten fotograferen
Macrofotografie: Insecten fotograferen

Telewerk
Telewerk: fotograferen op afstand

Fotograferen met een statief
Fotograferen met een statief

Statief
Statief - welke soorten zijn er?