Wat is sluitertijd?

Elke camera heeft een sluiter. De sluiter is een scherm tussen de lens en de beeldsensor die bepaald hoe lang er licht op de beeldsensor valt. De tijd die ingesteld wordt voor het doorlaten van het licht wordt de sluitertijd genoemd.

Sluitertijd wordt uitgedrukt in delen van een seconde. Bijvoorbeeld 1/50 seconde, voor 1 vijftigste van een seconde dat er licht valt op de beeldsensor.

 

Zou kan het ook zijn dat er korter licht hoeft te vallen op de beeldsensor en dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor 1/1000 seconde. Wil je juist lang licht laten vallen op de beeldsensor? Kies dan voor 1.5 seconde.

Welke sluitertijd?

Wanneer kies je nou voor welke sluitertijd? Als je bijvoorbeeld een sport evenement aan het fotograferen bent waar veel beweging, is het van belang om goed op de sluitertijd te letten.

Wil je bijvoorbeeld bij hardlopen dat de hardloper scherp in beeld is terwijl hij rent en niet dat je een soort van vaagheden ziet in zijn benen en armen. Je kiest dan voor een snelle (korte) sluitertijd van bijvoorbeeld 1/500 of 1/1000 van een seconde. Zodat de foto razendsnel wordt gemaakt.

Nachtfotografie

Als je bezig bent met nachtfotografie waar weinig licht is, maar de onderwerpen niet bewegen en je toch een strakke foto wilt hebben, dan kan je gerust voor een sluitertijd van 2 a 3 seconden kiezen. Op die manier komt er toch veel licht op de beeldsensor en heb je evengoed een strakke (donkere) foto.

Enkele voorbeelden

Hiernaast een tweetal foto's.
De eerste foto is een foto van een vliegtuig met een korte sluitertijd van 1/500 van een seconde.

De tweede foto is een foto van een buiten optreden in de avond (toen het al bijna donker was) met een sluitertijd van 1/2 seconden.

Meer over dit onderwerp

Diafragma
Diafragma en sluitertijd: rekenen in stops

S scanner -> sluitertijd
Scanner scherptediepte sluitertijd - uitleg begrippen

ISO waarde
ISO waarden - hoe stel ik de juiste ISO-waarde in?

Nachtfotografie
Nachtfotografie - tips belichting en sluitertijd voor nachtfoto's

Belichten
Belichten - tips belichting foto voor gevorderden

Statief tips
Statief camera - tips voor het kopen van een camera statief

Zonnekap voor camera
Zonnekap voor de camera

Nachtfotografie
Nachtfotografie: tips voor foto's in het donker