Digitale camera met zoeker

Z

Zelfontspanner
Deze term geeft aan dat een opname gemaakt kan worden met een tijdsinterval van ongeveer 10 seconden; na het instellen op de self-timer en de ontspanknop ingedrukt te hebben, wordt de opname na ongeveer 10 seconden gemaakt. Een goede mogelijkheid om een foto van jezelf of van een groep te nemen tijdens de vakantie.Zoeker
Digitale camera’s hebben altijd een beeldscherm (LCD) als zoeker. Sommige camera's bieden daarnaast een optische zoeker. Digitale spiegelreflexcamera's bieden altijd een optische zoeker (die u werkelijk, via een prisma en een spiegel, door het objectief van de camera laat kijken) en een beeldscherm.

Zoomlens
Een bepaald type cameralens met een variabele, instelbare brandpuntsafstand. Hiermee kan de fotograaf 'inzoomen' op een voorwerp op afstand. In software voor digitale beeldbewerking wordt zoomen gebruikt om delen van een afbeelding in close-up te bekijken.

Zwart-wit
In feite een foute benaming van een foto (of afdruk van een foto) die alleen grijstinten bevat tussen zwart en wit. 
Sommige camera's kunnen worden ingesteld dat ze meteen zwart-wit foto's produceren, maar meestal maakt men achteraf van een gewone kleurenfoto een zwart-witversie in een beeldverwerkingsprogramma. Soms kunnen die mooier zijn dan in kleur, maar meestal gaat het toch om de ouderwetse uitstraling.

Meer over dit onderwerp

Zwartwit met Photoshop
Zwart wit foto maken met kanaalmixer van Photoshop

Zoomlenzen
Zoomlenzen - zoomobjectieven digitale camera kopen

Tamron lenzen
Tamron - overzicht Tamron lenzen - oa macro lens

Objectieven kiezen
Objectieven: camera objectieven kiezen - gratis tips

Objectieven - lenzen
Objectieven - lenzen: overzicht soorten camera objectieven