Fotografie begrippen - H

HAD CCD (Hole-Accumulation Diode)
Techniek ontwikkeld door Sony. Heeft een verhoogde lichtgevoeligheid en kan meer licht per pixel opnemen. Met deze sensor kan een hogere resolutie bereikt worden, van 5 megapixel. Sony heeft ook de nóg sterkere Super HAD CCD ontwikkeld.

HDR
HDR betekent High Dynamic Range en het is een techniek waarbij er snel achter elkaar meerdere foto's worden gemaakt. De beelden worden later samengevoegd tot één foto met een groot dynamisch bereik.
Zie voor meer uitleg de pagina over HDR en Photoshop.
 
 
 
Histogram
Een histogram is een staafdiagram waarmee wordt aangegeven hoeveel pixels van elke licht- of toonwaarde in een opname aanwezig zijn. Op de x-as worden de toonwaarden in 256 stappen weergegeven, op de y-as het aantal pixels met een bepaalde toonwaarde.

Met een dergelijke grafiek kunt u snel zien of de lichtverdeling in de opname in orde is. Bepaalde digitale camera's beschikken over een ingebouwd histogram, dat via een display bekeken kan worden voordat de opname wordt gemaakt.

HSM (Hyper Sonic Motor)
HSM staat voor Hyper Sonic Motor en het betekent het objectief een zeer snelle Autofocus heeft. Het HSM-systeem wordt gebruikt in de objectieven van Sigma.

Hyperbrandpuntsafstand
Met het principe van scherptediepte bereikt u tijdens het scherpstellen op steeds verder gelegen objecten een punt waarop de verste grens van de scherptediepte gelijk is aan oneindig ver.

Het opnamebereik op dit punt, dat wil zeggen het dichtstbijzijnde opnamebereik waarop oneindig ver binnen de scherptediepte valt, wordt de hyperbrandpuntsafstand genoemd. De hyperbrandpuntsafstand kan als volgt worden berekend:

Hyperbrandpuntsafstand = f² / (d ∙ F)

f: brandpuntsafstand
F: F getal
d: minimale diameter van de verstrooiingscirkel

Als u de lens instelt op de hyperbrandpuntsafstand, reikt de scherptediepte van een afstand die gelijk is aan de helft van de hyperbrandpuntsafstand tot oneindig ver. Deze methode is handig voor het instellen van een grote scherptediepte en het maken van momentopnamen zonder aanpassing van de scherpstelling van de lens, vooral bij gebruik van een groothoeklens. (Als de EF 24 mm wordt ingesteld op f/11 en het opnamebereik wordt ingesteld op de hyperbrandpuntsafstand van ongeveer 1,5 m, zijn alle objecten binnen een bereik van ongeveer 70 cm van de camera tot oneindig ver scherp.)

Meer over dit onderwerp

B bestandsnamen -> bracketing
Bracketing | Brandpuntsafstand | Beeldgrootte | Beeldverhouding

Histogram informatie
Histogram tips: het histogram geeft veel informatie over uw foto

Highkey en lowkey
Histogram: De fotograaf als componist

Teleobjectieven
Teleobjectieven - o.a. Canon, Nikon, Minolta, Olympus, Sigma, Tamron, Raynox.

Objectieven - lenzen
Objectieven - lenzen: overzicht soorten camera objectieven

O objectief -> oogstart
Optische zoom - onderbelichting - oogstartfunctie - onderwerpprogramma's

HDR fotografie
HDR software - foto's combineren met Adobe Photoshop

Zo maak je de beste foto van je auto
Zo maak je de beste foto van je auto