Onderwatercamera

Waterdichte camera

Er zijn speciale camera's die waterdicht zijn en zo onder water gebruikt kunnen worden. Een voorbeeld is de Canon Powershot D10. Als je al een digitale camera hebt, is het wellicht niet handig om een extra camera aan te schaffen. Je camera waterdicht maken is dan een optie.

Maak je camera waterdicht

Met een speciale behuizing voor je digitale camera kun je de camera onder water gebruiken. Door de onderwaterbehuizing wordt je camera een onderwatercamera.

 

Eigen merk

Voor camera's van de merken Olympus, Canon, Sony etc. zijn vaak onderwaterhuizen van het eigen merk beschikbaar. Je weet dan zeker dat de behuizing optimaal aansluit op de camera.

Standaard behuizing

Maar er zijn ook andere fabrikanten van onderwaterhuizen voor deze merken. Ze maken dan min of meer standaard onderwaterbehuizingen. Een voorbeeld is het populaire Amerikaanse merk Ikelite of de high-end behuizingen van het merk Nauticam. Zeker bij spiegelreflex-camera's bieden zij vaak de geschikte onderwaterhuizen en poorten.

Er zijn ook wegwerp onderwatercamera's te koop. Of een wegwerp waterdichte behuizing. Kijk daarvoor op de site's die op deze pagina vermeld staan.

Enkele voorbeelden van onderwatercamera's

Onderwatercamera: Panasonic TZ35 + DMW-MCTZ35 behuizing

De Panasonic DMC TZ35 is de perfecte reisgenoot voor de duiker die ook bovenwater prachtige foto's wil maken. Met 16,1 megapixels, de 24mm Leica DC groothoeklens en de Full HD videofunctie kun je prachtige onderwaterfoto's en video's maken. De 20x optische zoom van de camera is ideaal voor bovenwater. Camera is nagenoeg gelijk aan de TZ40.

Onderwatercamera: Olympus OM-D E-M1 + Nauticam behuizing

Onderwatercamera: Olympus OM-D E-M1 + Nauticam behuizing. High-end systeem camera met state of the art aluminium onderwaterhuis van Nauticam. Presteert beter dan menig D-SLR-camera!

Onderwatercamera: Olympus OM-D E-M1 + PT-EP11 behuizing

Olympus OM-D E-M1 met PT-EP11 onderwaterhuis: High-end systeem camera met perfecte afmetingen. Presteert beter dan menig DSLR-camera! Waterdicht tot 45 meter.

Onderwatercamera: Canon Powershot S120 + WP-DC51 behuizing

Ultra compacte onderwatercamera met professionele instelmogelijkheden. De Canon Powershot S120 met WP-DC51 behuizing is de opvolger van de populaire S110 en heeft een lichtsterk f/1.8 objectief, HS System en snelle continu-opnamen tot 9,4 fps*. Superieure prestaties op zakformaat.

Nikon belicht donkere onderwaterwereld

De kunst van onderwaterfotografie

Eind mei vond in Zeeland het WK onderwaterfotografie plaats en is Kroaat Damir Zurub gekroond tot wereldkampioen. 86 deelnemers uit 20 landen doken tijdens het wereldkampioenschap in de Zeeuwse wateren. Nederlands succes werd geboekt door Marco Heesbeen, die goud won in de catagorie Close Up met als thema: Kreeft.

Voor iedereen die ook mooie beelden onderwater wil maken deelt Marco Heesbeen zijn tips & tricks voor beginners en gevorderden om de beste onderwater foto’s te maken. Laat je inspireren!

 • Fotografeer van dichtbij. Het licht wordt door de deeltjes in het water verstrooid en geabsorbeerd. Hoe meer water er tussen jou en je onderwerp in zit, des te minder licht, scherpte, contrast en kleur er in de foto zal overblijven.
   
 • Gebruik een (ultra) groothoeklens als je een groot onderwerp wilt fotograferen. Door de grote hoek is het mogelijk om het onderwerp volledig in beeld te krijgen zonder veel afstand te hoeven houden.
   
 • Al vanaf enkele meters diepte neemt de intensiteit van verschillende kleuren af waarbij rood als eerste verdwijnt. Om toch kleurrijke opnamen te verkrijgen kun je gebruik maken van een kleurcorrectiefilter, witbalans correctie of een krachtige onderwaterflitser. Een flitser zorgt voor heldere kleuren en mooie contrasten in alle omstandigheden. Zelfs bij duiken waarbij weinig licht is zoals wrak- en nachtduiken.
   
 • De compositie van een foto is onderwater net zo belangrijk als boven water. Vergeet dus niet te zoeken naar interessante patronen, hou vast aan de regel van derden of vul het frame op met je onderwerp.
   
 • Concentreer je bij slecht zicht op macrofotografie. Er zijn talloze fotogenieke onderwerpen te vinden die slechts enkele centimeters of zelfs slechts enkele millimeters groot zijn. Zorg dus dat een goede macro lens niet in je assortiment ontbreekt.
   
 • Op onderwaterfoto’s is de schaal niet altijd duidelijk. Door een andere duiker in je foto mee te nemen, kun je bijvoorbeeld laten zien hoe groot een vis is.
   
 • Fotografeer onderwaterdieren wanneer dat kan op of onder ooghoogte. Zo komen de mensen die de foto’s bekijken oog in oog te staan met het leven onderwater en krijgt de foto nog meer impact.

Met Nikon wordt het maken van beelden onderwater extra makkelijk. De Nikon COOLPIX AW130 is de enige compactcamera die tot 30 meter onderwater kan, wat overeenkomt met het Advanced Open Water-duikcertificaat, zonder dat een waterdichte behuizing nodig is. Met de handige NFC(1)-ondersteuning en ingebouwde Wi-Fi(2) kunnen foto’s eenvoudig via smartapparaat worden gedeeld met vrienden. De camera kan ook goed tegen kou én tegen een stootje, dus het is de perfecte buddy niet alleen tijdens het duiken maar ook voor ieder ander avontuur.

Ben jij ook geïnspireerd om onderwater foto’s te maken? Bekijk de onderstaande video van het WK en deel jouw eigen onderwaterfoto’s met #IAMWaterproof.

Noten

1. Near Field Communication (NFC) werkt met compatibele smartphones en tablets met AndroidTM (Android 4.0 of hoger). Hiervoor moet van tevoren de Nikon-toepassing Wireless Mobile Utility worden geïnstalleerd en de beeldoverdracht worden ingesteld.

2. Hiervoor moet de Nikon-toepassing Wireless Mobile Utility (compatibel met iOS en AndroidTM) op het smartapparaat worden geïnstalleerd.

Meer over dit onderwerp

Fotocamera kopen
Camera kopen - tips beste digitale camera

Fototas
Fototas: uw camera veilig meenemen in een fototas

Digitale camera
Digitale camera kopen - overzicht begrippen fotocamera

Camera vergelijken
Camera lenzen vergelijken - kooptips voor digitale camera's

Vakantiefoto tips
Vakantie fotografie: handige tips voor vakantie foto's

Reisfotografie
Reisfotografie - tips voor de juiste uitrusting voor reisfotografie

GSM camera met Android
GSM camera met Android - Coolpix S800c en HTC One X

Fotowinkels
Fotowinkel - overzicht van foto winkels in Nederland

Checklist camera diefstal
Checklist camera diefstal: Waar moet u rekening mee houden?

Foto's van huis maken
Maak de mooiste foto's van je huis of vakantiewoning