Uitleg fotografie termen - G

Geheugen
Populaire aanduiding voor het interne geheugen of werkgeheugen. Dit bevat de gegevens (programma's, documenten) waarmee de pc aan het werk is.

Gepolariseerd licht
Aangezien licht een soort elektromagnetische golf is, kan het worden gezien als uniform trillend in alle richtingen in een vlak dat loodrecht staat op de voortplantingsrichting. Dit soort licht wordt natuurlijk licht of natuurlijk gepolariseerd licht genoemd.

Als de trillingsrichting van natuurlijk licht om de een of andere reden gepolariseerd wordt, wordt het licht gepolariseerd licht genoemd. Wanneer natuurlijk licht bijvoorbeeld wordt gereflecteerd door het oppervlak van een glas water, trilt het gereflecteerde licht in slechts één richting en is het volledig gepolariseerd.

Zo wordt op een zonnige dag het licht van het gedeelte van de lucht dat zich onder een hoek van 90º van de zon bevindt, gepolariseerd als gevolg van het effect van luchtmoleculen en deeltjes in de atmosfeer. De halfspiegels die worden gebruikt in automatisch scherpstellende spiegelreflexcamera's kunnen ook lichtpolarisatie veroorzaken.

Met een polarisatiefilter kan licht gefilterd worden. Onderaan deze pagina staan verwijzingen naar artikelen over filters.

Gezichtingsherkenning
In steeds meer camera's (maar ook in progamma's zoals Picasa en op Picasaweb) gaat gezichtsherkenning een rol spelen, bijvoorbeeld voor de automatische belichting en scherpstelling.
Lees meer hierover in het artikel Gezichtsherkenning in de Picasa-handleiding op deze website.

Onderaan deze pagina staan enkele digitale camera's met de functie gezichtsherkenning.

Gezichtsvermogen
De mogelijkheid van het oog om details van de vorm van een object te onderscheiden. Gezichtsvermogen wordt uitgedrukt als een numerieke waarde die het omgekeerde aangeeft van de minimale gezichtshoek waaronder het oog twee punten of lijnen nog duidelijk kan onderscheiden, dat wil zeggen de resolutie van het oog in vergelijking met een resolutie van 1'. (Verhouding met een resolutie van 1' wordt gezien als 1.)

GIF (Grafics Interlaced File)
GIF is een bestandsformaat voor afbeeldingen. De kwaliteit is eigenlijk te laag voor fotografie. GIF afbeeldingen worden wel veelvuldig gebruikt in websites - net als JPEG files. GIF files kunnen echter, in tegenstelling tot JPEG files, ook transparant zijn en zelfs bewegen als een kort tekenfilmpje (zg. animated-gifs).

Meer over dit onderwerp

E EPS -> exposure
Extern geheugen - begrippen digitale camera

Fotocamera kopen
Camera kopen - tips beste digitale camera

Camera filters
Een filter op uw camera - wat heb je daar aan?

Filter
Lichtfilter voorkomt overbelichte foto's

Foto opslag
Foto opslag of backup - opslag van digitale foto's

Canon
Canon digitale camera's - overzicht van camera's van Canon

Samsung NX 10
Samsung NX 10 digitale camera - Review Samsung NX 10

Canon EOS 500 D
Canon EOS 500 D digitale camera - Review Canon EOS 500 D

X xga -> xd picture card
Xga picture card - Fujifulm en Olympus

Geheugenkaart
Geheugen, compactflash of SD