Uitleg camera begrippen - B

Beeldgrootte
Niet te verwarren met Bestandsgrootte (zie verder). Een foto-bestand heeft geen afmetingen, maar alleen pixels – bijvoorbeeld 640x480. 
Als dit bestand 1:1 op een beeldscherm met 1280x1024 pixels wordt afgebeeld, beslaat het ongeveer ¼ van de oppervlakte van dat scherm. Maar aangezien je grote en kleine schermen hebt, zegt dat dus niets over de werkelijke maten van die foto.

 

In de meeste (foto)programma’s kun je zo’n bestand op elke gewenste grootte afbeelden en afdrukken. Maar het is natuurlijk duidelijk dat als je een bestand met relatief weinig pixels (zoals 640x480) vrij groot afbeeldt of afdrukt, dat de kwaliteit dan slecht wordt omdat de resolutie dan te laag is (zie Resolutie en DPI).
Opmerking: om de maximale maat in centimeters voor een prima afdruk te weten, moet je het aantal pixels delen door 100 (dat getal correspondeert met een resolutie van ongeveer 250 dpi). 

Beeldhoek
Zie Brandpuntsafstand.

Beeldpunten
De beeldpunten horizontaal en verticaal leveren vermenigvuldigd een totaal aantal punten of pixels op. Bestaat het totale beeld uit een miljoen pixels, dan spreken we van megapixels. Er zijn al camera's op de markt van 8 megapixels. Hoe groter het aantal pixels, hoe groter je kunt afdrukken (zie Beeldgrootte). 
Opmerking: een 3,4 megapixel SuperCCD kan een 6,1 megapixel afbeelding met 3040 x 2016 pixels genereren.

Beeldverhouding (aspectratio)
De verhouding van breedte en hoogte in centimeters, inches of pixels van een afdruk, beeldscherm of camera-sensor. Gebruikelijke verhoudingen zijn 3:2, 4:3, 5:4 en 16:9 (of 16:10). 
Bij compactcamera’s meestal 4:3 en bij spiegelreflexcamera's meestal 3:2. Vaak instelbaar.
In het artikel over Beeldverhouding lees je er meer over, want het is een belangrijk onderwerp.

Belichtingsreeks
Reeks dezelfde opnamen die onderling verschillen in belichting. Meestal zijn de intervallen 1/3 of ½ meer of minder stops dan de gemeten belichtingstijd. Hierdoor wordt de kans op een perfect belichte opname groter, en kan men kleurintensiteit, belichtingsspeelruimte etc. van de film testen.

Belichtingsspeelruimte
De speelruimte die een film heeft om schaduwdetaillering te behouden zonder dat dat detail in de hoge lichten verloren gaat.

Belichtingsspeelruimte (latitude)
De hoeveelheid over- en onderbelichting die bij een bepaalde film nog een acceptabel beeld produceert. Diafilms hebben meestal een werkbereik van maximaal +1 tot –1 stops. Kleurenfilms hebben een groter bereik van +3 tot –1 stops.

Belichtingstrap
De methode om naast een opname op de aangegeven belichtingswaarde één of meer extra opnamen te maken, die boven of onder de gemeten waarde liggen.

Belichtingswaarde
De belichtingstijd diafragma combinatie die een correcte belichting oplevert. Zo'n combinatie wordt in het engels Exposure Value (EV) genoemd.

Bestandsgrootte
De bestandsgrootte in kilobytes (KB) of megabytes (MB) van een digitale foto is van diverse factoren afhankelijk. De belangrijkste daarvan zijn: Het aantal pixels in de foto, kleurdiepte (meestal 3x8=24 bits), het aantal kleurlagen (1 bij zwart-wit en meestal 3 bij kleurenfoto's), de eventueel gebruikte compressietechniek, de mate van compressie en eventuele samen met de foto opgeslagen informatie die geen onderdeel van het beeld zijn.

Meer over dit onderwerp

Beeldverhouding
Beeldverhouding en bijsnijden digitale foto's

Afdrukken foto's
Foto's afdrukken - resolutie bij fotocentrale zoals foto.com

Belichting
Belichting - tips voor goede belichting van digitale foto's

Belichten
Belichten - tips belichting foto voor gevorderden

Belichting bewerken
Belichting: tips om de belichting van een foto te bewerken

Backup media
Foto opslag - maak tijdig een backup van uw foto's

Resolutie van foto's
Resolutie van foto's - DPI - wat is de beste resolutie?

DPI
DPI en foto“s - Is DPI iets moeilijks?

JPEG
Uitleg JPEG in Picasa