Uitleg fotografie begrippen - C

Camcorder
Een videocamera, eigenlijk een videocamerarecorder, in het dagelijks taalgebruik ook wel camcorder genoemd. De kwaliteit van camrecorders is zo groot, dat zij ook (semi)professioneel worden toegepast, bijv. bij reportages en oorlogsverslaggeving. Er zijn digitale videocamera’s, waarin beeld en geluid geregistreerd worden op een DV-cassette (Digital Video).

Deze cassettes hebben de afmetingen 6,5 bij 4,8 bij 1,2 cm en kunnen een uur video of ca 15 GB aan informatie bevatten. Het digitale signal, dat matig (1:5) gecomprimeerd is, kan vrij eenvoudig overgebracht worden naar een computer voor verdere bewerking en montage van beeld en geluid. Voor professionele toepassingen wordt vaak een wat grotere cassette gebruikt.

8 mm film
Vroeger werd er veel met 8mm film gewerkt. Heb je dergelijk materiaal en wil je deze
8 mm film digitaliseren? Kijk dan eens bij het artikel over film digitaliseren op deze site.

Canvas linnen
Bij diverse bedrijven kun je je favoriete afbeelding of foto afdrukken op linnen. Sommigen noemen het linnen, een ander noemt het canvas. Uiteindelijk gaat het om hetzelfde materiaal.

CCD (Charged Coupled Device)
Waar bij analoge camera's de film zit, zit bij een digitale camera een CCD. De lichtgevoelige cellen op de CCD registreren het beeld. De kwaliteit (en prijs) van een digitale camera is in hoge mate afhankelijk van de kwaliteit van de CCD en van de hoeveelheid cellen waaruit deze bestaat (meestal tussen de twee en drie miljoen).

Cd-rom
Afkorting van Compact Disc - Read Only Memory.

CF (CompactFlash)
Veel gebruikt opslagmedium voor digitale foto's. Het zijn kleine kaartjes, die gemakkelijk te verwisselen zijn. De CompactFlash-kaart is compatibel met de PC-kaart (vaak nog PCMCIA-kaart genoemd), maar wel een stuk kleiner. Er zijn adapters beschikbaar waarmee een CF-kaartje kan worden gelezen in een PC-kaartslot, zodat de foto's gemakkelijk op de PC kunnen worden ingelezen.

Een CompactFlash-kaartje bezit een eigen controller en is steviger dan een SmartMedia-kaart, de belangrijkste concurrerende technologie. Er bestaan twee versies: het plattere Type I en het iets dikkere Type II. De oudere type I kaarten kunnen wel in type II slots geplaatst worden, andersom niet. De kaart is goed bestand tegen temperatuurschommelingen. Hij is ook minder gevoelig voor beschadiging dan de SmartMedia kaart. Type I kan 8 tot 640 Mb opslaan, type II wel tot 4 Gb.

Close Up lens
Met deze camera's kan ook vanaf dichtbij (bv. 35 cm) gefotografeerd worden. Dit wordt ook wel macro-instelling genoemd.

CMYK (Cyan, Magenta, Yellow and Black)
Afkorting van cyaan, magenta, geel en zwart, de standaardkleuren die worden gebruikt bij vierkleurendruk. Door deze kleuren in verschillende maten met elkaar te mengen, kan het brede scala aan kleuren worden afgedrukt dat nodig is voor het reproduceren van fotografische afbeeldingen. CMYK is een subtractief kleurmodel.

Colour management system
Bij het hele proces van vastleggen, manipuleren en afdrukken van een afbeelding kunnen verschillende apparaten betrokken zijn (bijvoorbeeld een digitale camera of scanner, een computer/monitor en een printer). Voor het beheren van de kleur van de afbeelding in al deze stadia worden verschillende processen gebruikt. Een Colour Management System (zoals sRGB) is bedoeld om de kleuren in al deze stadia zo consistent mogelijk te houden.

Kijk ook eens bij het artikel over kleurenleer op deze site.

Compact camera
Dit is het meest verkochte type kleinbeeld camera met een vaste lens. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen, van zeer eenvoudig en goedkoop, tot zeer uitgebreid met allerlei (veelal automatische) voorzieningen en daardoor kostbaarder.

Compressie
Compressie wordt toegepast om digitale bestanden kleiner in omvang te maken. Er bestaan enorm veel verschillende compressietechnieken, met elk hun eigen toepassingsgebied en eigen sterke en zwakke punten. Ook in de digitale fotografie speelt compressie een belangrijke rol. Goede compressietechnieken leveren resultaten die niet of nauwelijks van het origineel te onderscheiden zijn. 
Te veel compressie (zoals bij GIF- en sterk gecomprimeerde JPEG-bestanden) levert echter een aanzienlijk kwaliteitsverlies op, maar hierdoor worden de bestanden wel zeer klein en daarmee gemakkelijk en snel te verwerken, bijvoorbeeld voor internettoepassingen. 
In de praktijk moet dus altijd een compromis worden gesloten tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte.
Kijk ook eens naar het artikel over JPEG in de Picasa handleiding op deze website.

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor)
Een type beeldsensor in digitale camera’s. Is eenvoudiger en goedkoper te maken dan een CCD-sensor, maar heeft meer last van ruis.

Contrast
De verhouding tussen de lichtste en donkerste details van een beeld. Op een zonnige dag zijn de contrasten erg hoog en die kunnen door geen enkele camera goed worden weergegeven, al gaat dat in RAW-bestanden beter dan in JPG-bestanden. Vandaar dat op foto's de lucht vaak lelijk uitgebleekt (dus overbelicht) is.

Meer over dit onderwerp

Smalfilm op DVD
8mm smalfilm op DVD - digitaliseren super 8mm film

Nikon D5100
Nikon D5100 met full hd film mogelijkheid - Nikon D5100 review

Flip camera - video
Flip camera - mini HD video camera - Flip mino HD kopen

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Kalender of canvas
Kalender of canvas met eigen foto printen

Sigma objectieven
Sigma objectieven - ruime keuze Sigma objectieven

Kleur en kleurenleer
Kleur en kleurenleer: hoe zit het precies met kleuren?

Fotocamera kopen
Camera kopen - tips beste digitale camera

Foto op canvas
Foto op canvas bestellen - canvas vergelijken

A AA -> AVI
Auto-focus | Alkaline-batterij | Automatische flitser

B bestandsnamen -> bracketing
Bracketing | Brandpuntsafstand | Beeldgrootte | Beeldverhouding

Foto op canvas of hout
Foto op canvas - hout - plexiglas - aluminium afdrukken

Geheugenkaart
Geheugen, compactflash of SD

Zo maak je de beste foto van je auto
Zo maak je de beste foto van je auto