Objectief (zoom & tele): Een objectief wordt ingedeeld naar z'n brandpuntsafstand.

Uitleg camera begrippen - O

Objectief (zoom & tele)
Een objectief wordt ingedeeld naar z'n brandpuntsafstand. Objectieven met een korte brandpuntsafstand (< 35 mm) worden groothoek genoemd: de opnamehoek is groot en het onderwerp lijkt verafgelegen. Een objectief met een lange brandpuntsafstand (> 75 mm) wordt teleobjectief genoemd: de beeldhoek is klein en het onderwerp lijkt dichterbij. Een objectief met een normale brandpuntsafstand (tussen 35 en 75 mm) heeft een normale beeldhoek (vergelijkbaar met het oog) en vertekent het beeld niet.Objectief met een vast brandpunt
Een objectief met een vaste brandpuntsafstand heeft een vaste beeldhoek, dit in tegenstelling tot een zoomobjectief. Objectieven met een vaste brandpuntsafstand genieten de voorkeur van sommige fotografen vanwege de grotere lichtsterkte. De beelden zijn vaak contrastrijker en scherper.

Onderbelichting
Op een onderbelichte foto zijn details lastig te zien doordat bij de opname te weinig licht is gebruikt. Onderbelichting is het tegenovergestelde van overbelichting.

Onderwerpprogramma’s
Het Automatische Onderwerp Programma Selectie analyseert de omgevingsfactoren en herkent en selecteert het beste Digitale Onderwerp Programma: portret, sport & actie, landschappen, zonsondergang of nacht portret. Op het LCD scherm wordt aangegeven voor welke programmastand is gekozen. In minder specifieke situaties kiest de spiegelreflexcamera voor een geprogrammeerde automatische belichting die past bij de omgeving. Door deze functie is het niet meer nodig om zelf handmatig een programmastand te kiezen. De camera garandeert automatisch het best mogelijke resultaat.

Oogstartfunctie
Zodra de camera voor het oog wordt genomen, activeren sensoren in de handgreep en sensoren onder het zoekeroculair de automatische scherpstelling en belichting. Daardoor is de uw camera altijd direct klaar voor opname. Omdat via de oogstart functie het AF-systeem actief blijft zolang u door de zoeker kijkt, en dus zonder dat steeds de ontspanknop hoeft te worden geactiveerd, is er sprake van een vrijwel constante automatische scherpstelling, waarbij bewegende onderwerpen voortdurend scherp in beeld worden gehouden. Een belangrijk voordeel bij het vastleggen van onverwachte acties. De oogstartfunctie kan met een duidelijke schakelaar op elk gewenst moment worden in- of uitgeschakeld.

Optische zoom
Zoomen is het veranderen van de brandpuntsafstand van een objectief. Je zoomt van groothoek naar telelens en terug. Je kunt voorwerpen dichterbij halen door maximaal in te zoomen. Bij optische zoom wordt dit gedaan door een zoomobjectief van een camera. Er treedt geen kwaliteitsverlies op.

Overbelichting
Een foto is 'overbelicht' wanneer deze te bleek is en te weinig details vertoont. Dit gebeurt als er te veel licht door de lens wordt doorgelaten. Overbelichting kan ook met opzet worden toegepast om een bepaald effect te bereiken. Een niet al te sterk onderbelichte foto kun je met een beeldbewerkingsprogramma nog redelijk goed krijgen, maar een overbelichte foto is nooit meer goed te krijgen. Als je met RAW-bestanden kunt werken, heb je een groter bereik (en dus betere bewerkingsmogelijkheden) dan met gewone JPEG-bestanden.

Meer over dit onderwerp

Objectieven - lenzen
Objectieven - lenzen: overzicht soorten camera objectieven

Standaard objectieven
Standaard objectieven / lenzen voor digitale camera

Sigma objectieven
Sigma objectieven - ruime keuze Sigma objectieven

Objectieven kiezen
Objectieven: camera objectieven kiezen - gratis tips

Objectieven kopen
Objectieven kopen - overzicht van objectieven

Groothoek
Groothoeklens / groothoek objectieven voor fototoestel

Camera lenzen
Camera lenzen - tips voor een objectief bij uw camera

Belichting
Belichting - tips voor goede belichting van digitale foto's

Belichting bewerken
Belichting: tips om de belichting van een foto te bewerken

Belichten
Belichten - tips belichting foto voor gevorderden

Flitser
Flitser gebruiken: al uw natuurfoto's met de juiste belichting!

Brandpuntafstand
Brandpuntafstand uitleg

H HAD -> histogram
HAD CCD (Hole-Accumulation Diode), Histogram HDR

Lenzen kopen
Lenzen fotografie