Wat is brandpuntafstand?

De brandpuntafstand is de afstand in millimeters tussen de CCD sensor van een digitale camera en het midden van de lens. Een lange brandpuntafstand levert een tele-effect op en een korte brandpuntafstand levert een groothoek op.

fotografie-cursus-brandpuntafstand

 

Er zijn twee verschillende soorten objectieven die twee verschillende soorten brandpuntafstanden hebben, namelijk:

1. Objectieven met een vaste brandpuntafstand
(bijvoorbeeld 60mm). 
2. Objectieven met een variabele brandpuntafstand
(bijvoorbeeld 28-105mm).

 

Vast brandpuntafstand

1. Objectieven met een vaste brandpuntafstand kunnen niet in of uit zoomen. Dit houdt in dat wanneer het onderwerp beter in beeld gebracht moet worden, de fotograaf een stap verder of dichterbij moet doen. Het voordeel van dit soort lenzen is dat ze ten eerste goedkoper zijn dan de zoomlenzen en dat ze meestal een hogere licht opbrengst hebben (minder licht nodig om toch in donkerder weer een scherpe foto te maken).

Variabele brandpuntafstand

2. Objectieven met een variabele brandpuntafstand kan je mee in en uit zoomen. Het voordeel is dat de fotograaf op zijn plaats kan blijven staan en meer naar het onderwerp toe kan zoomen of juist uit zoomen. Het nadeel is dat deze lenzen een stuk duurder zijn en meestal een lage licht opbrengst hebben, waardoor je met weinig licht moeilijk een scherpe foto kan krijgen.

Cropfactor

Er speelt nog een factor mee als het om het brandpuntafstand gaat en dat is de cropfactor. De cropfactor betekent dat de camera niet full frame is (beeld 1 op 1 wordt geprojecteerd op de beeldchip). Dat betekent dat het beeld met een factor (cropfactor) bijvoorbeeld bij een Canon camera 1.6 verkleind wordt geprojecteerd op de beeldchip (bij Nikon is dit bijvoorbeeld 1.5).
Om je brandpuntafstand uit te rekenen moet je de waarde die op je lens staat vermeld vermenigvuldigen met 1.6 (bij een Canon camera) om op de juiste brandpuntafstand te komen. Camera's die wel full frame zijn daar wordt het beeld 1 op 1 op de beeldchip geprojecteerd. Hier heb je dus geen factor verkleining (cropfactor).

Hieronder een afbeelding ter verduidelijking:

De Brandpuntafstand bepaald hoeveel je op je foto kan krijgen, hoe korter de brandpuntafstand, hoe meer je op je foto krijgt. 

 

fotografie-cursus-brandpuntafstand-telelens

 

hoe langer het brandpunt, hoe meer TELE je hebt. Dus een lang brandpuntafstand is een telelens, en een korte brandpuntafstand is bijvoorbeeld een groothoeklens.

 

Zo heb je bijvoorbeeld een Telezoom lens Canon EF 70-200 mm F/ 2.6 L II , een standaard zoomlens  SONY FE  24-105 mm F/4 G Oss, een vaste brandpunt objectief Canon EF 85 mm F1/8 , een groothoek lens LAOWA 12 mm F/ 2.8, en dan heb je nog een macrolens Canon EF 100 mm  F/2,8.

 

 

Meer over dit onderwerp

B bestandsnamen -> bracketing
Bracketing | Brandpuntsafstand | Beeldgrootte | Beeldverhouding

Objectieven - lenzen
Objectieven - lenzen: overzicht soorten camera objectieven

O objectief -> oogstart
Optische zoom - onderbelichting - oogstartfunctie - onderwerpprogramma's

Zoomlenzen
Zoomlenzen - zoomobjectieven digitale camera kopen

Camera lenzen
Camera lenzen - tips voor een objectief bij uw camera

Zo maak je de beste foto van je auto
Zo maak je de beste foto van je auto