Uitleg camera begrippen - E

EMD (Elektromagnetisch diafragma)
Elke EF-lens is ontworpen voor gebruik met de digitale gegevensoverdracht van het EOS-systeem die mogelijk wordt gemaakt door de volledig elektronische bevestiging en bevat een EMD dat de diameter van de opening elektronisch regelt.

Het EMD is een besturingsactuator voor het diafragma die bestaat uit een stappenmotor en een diafragmabladeenheid.

 

Enkele kenmerken zijn: Aangezien het systeem digitaal wordt geregeld, is de nauwkeurigheid veel groter dan die van mechanische bevestigingssystemen. De kleine rotorbladen geven uitmuntende start-/stopreacties en -regeling. Het systeem is uiterst stil omdat er geen mechanische hendels zijn die schokken veroorzaken bij het bevestigen.

Het volledig elektronische bevestigingssysteem maakt het mogelijk om de opening te sluiten en de instelling en de scherptediepte te bevestigen met een druk op een knop. Het EMD-mechanisme is zeer duurzaam en betrouwbaar. De onderdelen die zorgen voor de regeling van het diafragma zijn geïntegreerd in een compacte eenheid. Bovendien geeft het elektronische regelsysteem veel vrijheid bij het ontwerp van de eenheid. 

EPS (Encapsulated PostScript)
Een standaard bestandsformaat voor tekeningen, afbeeldingen of volledig opgemaakte pagina's. Een EPS-bestand (meestal inclusief een schermvoorbeeld met lage resolutie) bevat alle gegevens die nodig zijn om het bestand op te nemen in een ander document of een andere applicatie.

EXIF (EXchangeable Image File)
Dit bestandsformaat is ontwikkeld door de Japan Electronic Industry Development Association en dient voor de opslag van extra informatie in een grafisch bestand. EXIF-informatie bestaat vooral uit camera- en opname-gegevens (zoals datum en tijdstip, maar ook de sluitertijd en het diafragma ten tijde van de opname). 

De informatie wordt opgeslagen in de 'header' van een JPEG-afbeelding en kan in de meeste programma's gelezen worden. Het veranderen van die gegevens (meestal alleen datum en tijd) kan in sommige programma's ook.

Opmerking: datum en tijd kunnen alleen kloppen als kalender en klok correct zijn ingesteld en dit wordt helaas vaak vergeten. Het ordenen van foto's wordt dan een stuk moeilijker, zeker als het om foto's van verschillende camera's gaat. Ook voor archivering is een betrouwbare datum (en soms tijdstip) natuurlijk van groot belang.  

Exposure Value (EV)
Dit betekent lichtwaarde. Berekening van belichting voor camera's waar diafragma en sluitertijd aan elkaar zijn gekoppeld.

Extern geheugen
Opslagmedium, bijvoorbeeld harde schijf of usb-stick (flashmemory). De ouderwetse diskette is nu vrijwel uitgestorven - daar kon maar 1,44 MB op. Onderaan deze pagina staan verwijzingen naar andere opslagmedia.

 

Meer over dit onderwerp

Foto opslag
Foto opslag of backup - opslag van digitale foto's

Foto opslag online
Foto opslag en online delen via NAS server

Diascanner test
Diascanner: test digitaliseren van dia's met dia scanner

Backup media
Foto opslag - maak tijdig een backup van uw foto's

Digitale foto's
Foto's digitale camera opslaan - tips opslag digitale foto's

Beheer van foto's
Tips over het beheer van foto's

Livesafer backup programma
Livesafer: backup programma voor uw bestanden en foto's

Smalfilm op DVD
8mm smalfilm op DVD - digitaliseren super 8mm film

M memory -> megapixel
Memory stick - megapixel - uitleg begrippen digitale camera

NIDF norm
NIDF norm - digitale fotografie richtlijnen

Data recovery
Verwijderde bestanden of foto`s terughalen - data recovery

G geheugen -> gif
Geheugen gif - uitleg fotografie termen

Geheugenkaart
Geheugen, compactflash of SD