Algemeen
fotografie cursus toetsten

Wat eerst
Fotografie cursus
Basiscursus
Belichting
Compositie
Stilleven
Natuur landschap
Digitale camera instellen
Afdrukken foto's
Foto opslag
Fotoshoot kinderen
Portretfoto fotoshoot
Vacatures / vacaturebank
Digitale foto's

Materiaal
Wie gaat er betalen voor een kapotte camera?

Techniek
Hoe sla je verstandig foto's op als fotograaf?

Foto producten
Wereldkaart bestellen

Foto tips
Fotoshoot tips
Portretten fotograferen
Fotowedstrijd 10 tips
Baby foto tips
Beeldvullend - uitsnede
Dierentuin tips
Groepsfoto familieportret
Foto bestellen
Scherpe foto's
Fotoalbum maken
Kleurrijke foto's
fotoshoot must have accesoires
Fotocollage tips
Nachtfotografie
Portretfotografie tips
Sneeuw foto tips
Tegenlicht tips
Vakantiefoto tips
Detailfoto
Foto vanuit vliegtuig
Witbalans
Zwart wit fotografie

Fotografie artikelen
fotografie nieuwste trends en technieken
Foto's van huis maken

Opleidingen
Opleiding fotograaf
Fotovakschool
1. Basisopleiding
2. MBO+studiefinanciering
3. MBO deeltijd
4. HBO Fotografie
Kunstacademie
Fotoacademie
Opleidingen fotografie
De Creatieve School
Seminar fotografie

Verder kijken
Beginnende fotografie compositie
Diafragma en sluitertijd quiz
ebook cursus- fotografie
Essentiële fotografie kennistest! Trivia-quiz
Fotografie MCAS Quiz
fotografiequiz camera instellingen
Fotografiequiz camerabediening en belichting
Fotografiequiz: camerabediening en belichting
Links over fotografie
Toets je kennis
Vragen over fotografiequiz

Contact
Link aanvragen
Artikel schrijven
Colofon
Contact
Cookies
Copyright

 


 

 

fotografie-nachtfoto-bijbel

noorderlicht-nacht-fotografie

Nachtfotografie

Tips voor mooie foto's in het donker

Nachtfotografie, wat komt daar bij kijken? Waar let je op bij het maken van foto's in het donker? Welke attributen heb je nodig om mooie foto's in de nacht of bij weinig licht te maken?

Zoals het woord nachtfotografie al zegt, probeer ik in dit artikel uit te leggen hoe je het beste nacht foto's kan maken. 

 

Statief

Om te beginnen heb je voor je camera een statief (tripod) nodig. Zodat je de camera op een vaste ondergrond neer kan zetten. Heb je geen Tripod statief dan kan je de camera bijvoorbeeld op de grond of een ander voorwerp neerzetten. Hierdoor zorg je ervoor dat je camera een vaste ondergrond heeft.

Remote

Het is hierbij van belang dat je een remote of een timer op de camera gebruikt. Dit omdat als je geen remote of timer zou gebruiken, je hand bij het indrukken van de ontspanknop al een lichte beweging maakt en je daardoor dus geen scherpe foto krijgt.

Objectief

De lens keuze is niet zo heel erg belangrijk. Wil je alles om je heen op de foto, dan neem je een groothoek. Wil je juist wat verder inzoomen dan neem je een telelens.

ISO waarde

Er zijn een aantal basis instellingen / richtlijnen bij nachtfotografie. Als ISO waarde zou ik kiezen voor maximaal 100 ISO. Hierdoor heb je de minste ruis op de foto. Bij nachtfotografie (omdat er veel zwart in voorkomt) zie je al snel ruis als je voor hogere ISO waarden kiest. Omdat je toch wel een groot gedeelte van de foto scherp wilt hebben zou ik voor een diafragma gaan van minimaal F11 of hoger.

Mocht je de Av stand gebruiken op je camera dan zal automatisch de beste sluitertijd hierbij gekozen worden, maar over het algemeen kom je toch op een sluitertijd van minimaal 10 seconden tot wel een minuut.

UV Filter

Wat ook niet erg onbelangrijk is, is dat veel fotografen een UV Filter gebruiken op hun lens. Haal deze eraf bij nachtfotografie! Dit omdat je hiermee voorkomt dat je flares van omgevingsverlichting krijgt (als deze aanwezig is).

Sluitertijd

Zoals eerder aangegeven, als je de Av stand gebruikt, berekend de camera zelf welke sluiterijd je moet gebruiken bij de gekozen diafragma. Als je alles zelf wilt instellen en je een diafragma gaat gebruiken van minimaal F11 dan zit je toch wel minimaal op een sluitertijd van 10 seconden. Als je dit niet doet resulteert dit in een te donkere foto.

Let wel op dat de foto altijd lichter lijkt op je LCD scherm! Neem daarom voor de zekerheid altijd een paar extra foto's met ieder een wat langere sluitertijd. Je zult dan zien op je pc dat er zeker weten een perfecte belichte foto bij zit

Nachtfotografie: zes tips voor prachtige foto’s in het donker

Fotograferen is altijd leuk, maar niet altijd even makkelijk. Een van de grootste uitdagingen van digitale fotografie is het schieten van foto’s in het donker. Is het niet ontzettend frustrerend wanneer een foto in potentie geweldig kan zijn, maar de lichtomstandigheden roet in het eten gooien?  

We willen allemaal verbluffende foto’s maken en ze delen op onze blog, Facebook of natuurlijk Instagram, maar wat doe je wanneer er weinig licht is en je wilt een foto maken? Daarom geeft Daan Vazquez, trainer bij Nikon Nederland, je een aantal simpele tips over nachtfotografie die je meteen kan toepassen tijdens het laatste weekend van het Amsterdam Light Festival. Want gelukkig zijn er, wanneer je jouw camera beter leert kennen, verschillende opties die helpen om nog mooiere foto’s in het donker te maken. Het is verbazingwekkend wat de camera wel kan zien en wat jezelf niet ziet in het donker. Oefening baart kunst, maar er is zeker geen reden om bang te zijn in het donker!

  1. Gebruik een statief

Omdat je te maken krijgt met lange sluitertijden heb je een stevig statief nodig om een scherpe foto te kunnen maken of moet je je camera laten rusten op een muurtje of ergens anders op zetten. 

  1. Gebruik de timerfunctie of een afstandsbediening

Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk de camera beweegt op het moment dat je de ontspanknop indrukt, gebruik je de timerfunctie van je camera of een afstandsbediening zoals de ML-L3.

  1. Stel handmatig scherp

Scherpstellen bij weinig licht is soms lastig in de Auto Focus stand, aangezien de camera lastig contrast kan vinden. Gebruik daarom de LiveView optie op de camera, zoom in op het onderwerp dat je scherp wilt hebben, zet je objectief op MF (Manual Focus) en stel handmatig scherp. Je kunt nu ontspannen zonder dat de camera opnieuw probeert te focussen.

  1. Diafragma instellingen

 Kies de diafragma voorkeuze stand, bij Nikon is dit de A stand (Op de PSAM keuzeknop), dan zoekt je camera hierbij de juiste sluitertijd. Een instelling van F8 of hoger is een mooi uitgangspunt voor een goede scherpe foto.

  1. Gebruik een lage ISO waarde

Een ISO waarde van ISO 200 of lager is een mooi uitgangspunt voor een mooie ruisvrije foto. Schrik niet als de foto een aantal seconden belicht wordt, dit kan soms tot maximaal 30 seconden duren, dus wees geduldig.

  1. Experimenteer met verschillende instellingen

Soms ontkom je er niet aan om juist andere instellingen te gebruiken omdat het onderwerp beweegt of de mooi gekleurde lichtjes wit worden op de foto. In dat geval gebruik je een hoge ISO zodat de sluitertijd flink verkort wordt.  Experimenteer met verschillende instellingen!

Nikon Spots

Sta je bij een lichtsculptuur en kom je er alsnog niet uit? Als trotse sponsor van het Amsterdam Light Festival heeft  Nikon Nederland speciaal voor dit evenement de “Water Colors” toegevoegd aan de Nikon Spots app. Hierin geven Nikon professionals tips over standpunt, compositie en camera-instellingen bij ieder object waarmee je als bezoeker van het festival het maximale uit je camera kunt halen. Tijdens het Amsterdam Light Festival is de historische binnenstad van Amsterdam  ruim vijftig dagen het sfeervolle decor van de derde editie van dit winterse lichtfeest.

Meer over dit onderwerp

Praktijkboek fotografie weer
Praktijkboek fotografie weer - review Birdpix fotoboek

Nachtfotografie
Nachtfotografie - tips belichting en sluitertijd voor nachtfoto's

Sluitertijd
Sluitertijd - Wat is de sluitertijd van een camera?

ISO waarde
ISO waarden - hoe stel ik de juiste ISO-waarde in?

N nachtmodus -> nicd
Nachtmodus - uitleg begrippen digitale camera

Fototips zonsondergang
Tips voor goede foto's van zonsopgang en zonsondergang!