De EF 28-105mm f/4-5.6 USM is een compacte, lichtgewicht standaard zoomlens met een nieuw type micro USM ultrasonische motor.


Dit krachtige EF 70-200MM 1:4 L USM telezoomobjectief levert uitstekende prestaties voor alle algemene toepassingen. Het object is compact en licht in gewicht en is daardoor een ideale reisgenoot.

Objectieven kiezen

Lenzen kopen: waar let je op?

Het ene objectief is het andere niet. Tussen twee objectieven met dezelfde brandpuntsafstand, van dezelfde lichtsterkte en van hetzelfde merk kunnen aanzienlijke verschillen in kwaliteit bestaan. Als je weet waar je op moet letten, kun je soms met goedkope objectieven uit de voeten.

Normen lenzen

Aan het eind van de productielijn worden alle objectieven getest en als de fabrikant een hoge norm heeft gesteld, verlaat geen exemplaar van twijfelachtige kwaliteit de fabriek. Die hoge norm moet natuurlijk wel worden betaald, want niet alleen de afkeuren van objectieven kost geld, maar ook de research en het hele productieproces dat die norm mogelijk moet maken.

 

De veel gehoorde opmerking dat objectieven van bekende merken duur zijn omdat je ‘voor de naam betaalt’ is in zekere zin juist: die naam staat voor een hoge norm en vormt de garantie dat het product van goede kwaliteit is.

Kwaliteiten camera benutten

Dit betekent niet dat goedkope objectieven per definitie van inferieure kwaliteit zijn. Er zijn wel degelijk goedkope objectieven die in de praktijk uitstekend voldoen. Alleen is de kans groter dan bij producten van bekende merken dat het objectief in hinderlijke mate fouten vertoond.

Dezelfde kwaliteit

Velen kopen een dure camera en vervolgens een telelens van een minder goed merk. Dan bestaat de kans dat de kwaliteiten van de camera deels teniet worden gedaan door de minder goede kwaliteit van het objectief.

Standaardobjectief

Bij aankoop van een digitale camera ligt het voor de hand tevens het bijbehorende standaardobjectief te kopen. Een camera zonder objectief dient immers nergens toe en het standaardobjectief blijkt ook nog het goedkoopste te zijn.

Algemeen gebruik

Bovendien verzekeren fotohandelaren en de meeste boeken over fotografie u in koor dat het standaardobjectief heel geschikt is voor algemeen gebruik. Dat is ook zo, maar u moet zich wel afvragen of u belangstelling hebt voor dat algemene gebruik.

Eigen set objectieven

Men koopt meestal een standaardobjectief en daarnaast een teleobjectief en een groothoekobjectief. Met deze drie objectieven kunt u inderdaad in talrijke situaties uit de voeten. Maar misschien hebt u genoeg aan één zoomobjectief met een bereik van groothoek tot matige tele.

Lenzen moeten passen bij het doel

Wie vooral belangstelling voor landschappen of architectuur heeft, zal bij enige al dan niet verstelbare groothoeken van verschillende brandpuntsafstand baat hebben. De enthousiaste supporter van een voetbalvereniging die van zins is belangrijke spelmomenten te fotograferen, heeft niet meer nodig dan een zoomobjectief in het telebereik.

Juiste combinatie

Voor algemeen gebruik vormen ook een 35 mm groothoek, de matige en sterke 85 mm tele en het vrij sterke 200 mm teleobjectief een prettige combinatie. U kunt veel teleurstellingen en onnodige kosten voorkomen door u af te vragen wat u nu precies wilt fotograferen en welke objectieven daarvoor het meest geschikt zijn.

Meer over dit onderwerp

Objectieven - lenzen
Objectieven - lenzen: overzicht soorten camera objectieven

Objectieven kopen
Objectieven kopen - overzicht van objectieven

Groothoek
Groothoeklens / groothoek objectieven voor fototoestel

Mobile-scope lens
Mobile-scope lens - Mobiele telefoon lens

Sigma objectieven
Sigma objectieven - ruime keuze Sigma objectieven

Standaard objectieven
Standaard objectieven / lenzen voor digitale camera

Tamron lenzen
Tamron - overzicht Tamron lenzen - oa macro lens

Teleobjectieven
Teleobjectieven - o.a. Canon, Nikon, Minolta, Olympus, Sigma, Tamron, Raynox.

Zoomlenzen
Zoomlenzen - zoomobjectieven digitale camera kopen

Lenzen
Camera lenzen: kies de juiste lens voor natuurfotografie en vogelfotografie

Fotowinkels
Fotowinkel - overzicht van foto winkels in Nederland

Camera lenzen
Camera lenzen - tips voor een objectief bij uw camera

O objectief -> oogstart
Optische zoom - onderbelichting - oogstartfunctie - onderwerpprogramma's

Z zoeker -> zoomlens
Zoeker zoomlens - digitale camera met zoeker

Scherpstellen
Goed scherpstellen zorgt voor haarscherpe foto's!

Telewerk
Telewerk: fotograferen op afstand

Tips telewerk
Telelenzen: Tips voor mooi foto's met telelens.

Foto festival Naarden
Foto festival 2015 - fotografie evenement Naarden

Lenzen kopen
Lenzen fotografie

Nikon 50 mm objectieven
Drie 50mm Nikon objectieven vergeleken: Back to the fifties

Vintage lenzen op Nikon DSLRs
Vintage lenzen op Nikon DSLRs digitale camera

Gratis fotograferen!
Gratis Fotograferen!

Mirrorless vs DSLR
Mirrorless of DSLR?

Mirrorless vs DSLR - 2
Mirrorless of DSLR - deel 2

Mirrorless vs DSLR - praktijk
Mirrorless of DSLR - de praktijk