
Qua hanteerbaarheid en kwaliteit van het objectief is de L-serie EF 24-105mm f/4L IS USM een goede keuze.

Canon 90 - 300 mm zoomlens
Zoomobjectieven
Van zoomobjectieven kan de brandpuntsafstand door een eenvoudige handgreep continu binnen een zeker bereik worden veranderd. Het gebied tussen de kortste en de langste brandpuntsafstand wordt het (zoom)bereik genoemd.
Prijzig
Zoomobjectieven hebben doorgaans een stevige prijs. Het grote voordeel is echter is dat zoomlenzen, vergeleken met een reeks objectieven met vaste brandpuntsafstand, compact en licht zijn.
Verder hebben zoomlenzen in feite talrijke brandpunten. Wie net te ver of te dichtbij staat, kan letterlijk in een handomdraai de gewenste beelduitsnede instellen. Deze eigenschap is ook heel prettig bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen.
Sportfotografie
In de sportfotografie bijvoorbeeld, waarin de technische kwaliteit eigenlijk ondergeschikt is aan het vangen van het juiste moment, kunnen zoomlenzen goede diensten bewijzen. Verder kunnen met zoomobjectieven aardige effecten worden bereikt door tijdens de opname te zoomen.
Handmatig instellen
Op zoomlenzen moeten vanzelfsprekend de brandpuntsafstand en de voorwerpsafstand afzonderlijk worden ingesteld. Bij sommige objectieven kan er, wanneer er eenmaal is scherpgesteld, naar hartenlust worden gezoomd zonder dat de scherpte verloopt.
Bij andere objectieven gebeurt dat laatste wel: na iedere verandering van brandpuntsafstand moet er opnieuw worden scherpgesteld, ook al is de voorwerpsafstand niet gewijzigd.
Instelringen
Daarnaast kunnen er op het objectief verschillende instelringen voor het scherpstellen en het zoomen zijn, maar ook kunnen beide functies in één instelring zijn verenigd.
Het zoomen geschiedt dan door de heen en weer te bewegen en om scherp te stellen moet aan dezelfde ring worden gedraaid. Het probleem van scherpstelling doet zich meestal niet voor als het zoomobjectief met autofocus is uitgerust.
Constructie zoomobjectieven
De constructie van zoomobjectieven is hoogst ingewikkeld. Niet zelden bestaat het objectief uit vijftien of meer camera lenzen, die gewoonlijk (zie figuur 3.11) in vier groepen zijn geordend.
De tweede groep is verplaatsbaar en vormt de kern van het systeem: haar stand tussen de eerste en derde groep bepaalt de brandpuntsafstand. Er zijn echter ook andere constructies waarbij meer dan één groep beweegt.
Groothoeklenzen
Met name voor groothoekzoomlenzen, het terrein waarop de laatste jaren de meeste vernieuwen hebben plaatsgevonden, zijn er het twee- en het drie-elementensysteem, waarbij alleen de achterste drie of twee elementen het zoomen bepalen. Daarvan bewegen er twee (of een) over een korte afstand. Dank zij die kort afstand kunnen zulke zoomobjectieven heel compact worden gehouden.

Meer over dit onderwerp
Objectieven - lenzen
Objectieven - lenzen: overzicht soorten camera objectieven
Objectieven kiezen
Objectieven: camera objectieven kiezen - gratis tips
Objectieven kopen
Objectieven kopen - overzicht van objectieven
Groothoek
Groothoeklens / groothoek objectieven voor fototoestel
Mobile-scope lens
Mobile-scope lens - Mobiele telefoon lens
Sigma objectieven
Sigma objectieven - ruime keuze Sigma objectieven
Standaard objectieven
Standaard objectieven / lenzen voor digitale camera
Tamron lenzen
Tamron - overzicht Tamron lenzen - oa macro lens
Teleobjectieven
Teleobjectieven - o.a. Canon, Nikon, Minolta, Olympus, Sigma, Tamron, Raynox.
Lenzen
Camera lenzen: kies de juiste lens voor natuurfotografie en vogelfotografie
Camera lenzen
Camera lenzen - tips voor een objectief bij uw camera
D data -> diafragma
Data diafragma - uitleg digitale camera
Z zoeker -> zoomlens
Zoeker zoomlens - digitale camera met zoeker
Brandpuntafstand
Brandpuntafstand uitleg
Lenzen kopen
Lenzen fotografie
Nikon 50 mm objectieven
Drie 50mm Nikon objectieven vergeleken: Back to the fifties
Vintage lenzen op Nikon DSLRs
Vintage lenzen op Nikon DSLRs digitale camera
Gratis fotograferen!
Gratis Fotograferen!
Mirrorless vs DSLR
Mirrorless of DSLR?
Mirrorless vs DSLR - 2
Mirrorless of DSLR - deel 2
Mirrorless vs DSLR - praktijk
Mirrorless of DSLR - de praktijk