Aan het begin van de avond zijn zelfs drukke surfstranden bijna leeg. Maak gebruik van het moment en de prachtige kleuren.


Betrek de lokale bevolking in de reisreportage. Vraag -om problemen te voorkomen- vooraf wel even toestemming.

Denk goed na over de bestemming en pak dan de tas in. Een stad is het terrein van de groothoek. Laat het teleobjectief dus gerust thuis.

Het liefst zou de hobbyfotograaf alle apparatuur meeslepen. Nuttig is het echter zelden, vermoeiend des te meer.

Reisfotografie

Ik ga op reis en neem mee: de camera

Als het winter is, heb je de tijd om je fotoverzameling op orde te brengen. Toch kijken velen reikhalzend uit naar de zomer. Eindelijk tijd voor verre reizen en onbeperkt fotograferen.

Depressie

Een van de maandagen in het begrin van het jaar draagt de bijnaam “Blue Monday”. Volgens een formule van Britse psycholoog Cliff Arnall de dag waarop mensen zich het minst gelukkig voelen. 
 
Goede voornemens blijken te mislukken, de dagen zijn kort en grauw, de vakantie nog ver weg. Niet zonder reden gaf juist een reisorganisatie opdracht voor het opstellen van de depri-formule. Vakantiebedrijven zijn er in deze periode als de kippen bij om potentiële reizigers te overladen met versgedrukte catalogi en zonnige mailings.

Reisfotografie populair

Een hobbyfotograaf legt de familievakanties vanzelfsprekend van begin tot eind terdege vast. Reisfotografie lijkt dan ook een grote, open deur. Gewoon alle bezienswaardigheden en activiteiten knippen lijkt het devies. Toch zit bij het ene fotoavondje iedereen op het puntje van de stoel, terwijl bij een ander de zoutjes al na tien platen op zijn. Kiekjes van verre oorden hebben in eerste instantie een streepje voor. Hoe onbekender het onderwerp, des te boeiender voor de kijker. Bij een goede hobbyfotograaf gaat het in de nabeschouwing toch kriebelen; het kon zoveel mooier. Even teruggaan is in veel gevallen geen optie. Een goede voorbereiding kan voorkomen met een “halve” foto thuis te komen.

Fotografie uitrusting

De uitrusting samenstellen is het heikele punt. Onder het mom van “je weet maar nooit” slepen veel fotoamateurs kilo’s materiaal mee. Vaak levert het vooral pijnlijke schouders en een vermoeide rug op. Een eerlijke hobbyist durft zich allereerst af te vragen of hij wel de juiste camera heeft voor de op handen zijnde reis. De relatief nieuwe systeemcamera biedt in grote lijnen dezelfde functionaliteit als een flinke spiegelreflex, tegen een aanzienlijk lager gewicht en kleinere bouw.

Compactcamera

Ook in een compactcamera met flink zoombereik schuilt een praktisch, lichtgewicht fotomaatje. Wed in ieder geval niet op één geheugenkaartje voor de opslag. Zorg liever voor wat grote USB-sticks of extra SD-kaartjes om de kostbare platen al onderweg -met behulp van een computer- te back-uppen.

Spiegelreflexcamera objectieven

Veel consumenten kiezen voor een spiegelreflexcamera met een forse zoom, bijvoorbeeld 18-200mm. Ideaal voor op reis, omdat het de meest voorkomende opname situaties bestrijkt. Voor sprekende foto’s van een stedentrip is meer groothoek echter wenselijk. Wie daarentegen vooral grizzlyberen gaat fotograferen, heeft (hopelijk) een langere brandpuntsafstand nodig. Losse objectieven bieden hogere beeldkwaliteit en extremere beeldhoeken, maar kosten al snel zoveel als een kleine vouwwagen. Kamera Express (kamera-express.nl), Calumet (calumetphoto.nl) en Pixto-F (pixto-f.eu) verhuren objectieven die qua aanschaf de beurs van een gemiddelde amateur -zeker voor één reis- te boven gaan.

Goede voorbereiding

Het schieten van een goede foto vergt tijd. Een reisplaat vormt daarop geen uitzondering. Ook al is het vakantie, een reisplaat wordt vaak toch in haast geknipt. Een serieuze hobbyfotograaf steekt dus extra tijd in de voorbereiding; bedenk welke bezienswaardigheden absoluut niet mogen missen op de geheugenkaart. Professionals weten vaak al voor ze in het vliegtuig stappen welke beelden ze willen schieten. Bekijk via internetfora of Google Earth waar in een groot natuurpark de beste fotokansen liggen. Werp bij gebrek aan inspiratie een vluchtige blik op ansichtkaarten van de lokale kiosk of VVV. Ze tonen in een notendop wat de regio te bieden heeft.

Ochtend- en avondlicht

De mooiste reisplaten ontstaan ’s ochtends, in de namiddag en avond. Vroeg opstaan is niet populair, maar geeft wel veel fotografische voldoening. Een bos op de Veluwe doet overdag saai en eentonig aan. Maar kort na het krieken van de dageraad maken nevelsluiers en zacht, roomgeel zonlicht het tot een mystieke plek. Blijf nadat de meeste dagjesmensen het strand verlaten ook wat langer hangen. De kleuren worden dieper, de schaduwen geven beeldelementen meer reliëf.
 
De mooiste foto’s van bekende rotspartijen in het Bryce Canyon-park in Utah zijn net na zonsopgang of voor haar ondergang gemaakt. Overdag spreken de fletse, lichtroze rotsen veel minder aan. Houd hier rekening mee met het boeken van excursies. Een zelfgeplande rondreis biedt uitgelezen fotokansen; sla het kampement zo mogelijk op in de buurt van fotografische hoogtepunten. Heeft een avond niet het gewenste fotoresultaat gebracht, dan biedt de volgende ochtend een prachtige herkansing.

Fototas

Fijngevoelige fotoapparatuur vraagt om een degelijke fototas. Start de zoektocht op tijd, want het assortiment is omvangrijk. Probeer zelf uit of de tas groot genoeg is. De trots van de reisfotograaf (groothoekobjectief met zonnekap of lichtsterke telezoom) zijn vaak stukken groter dan de referentiemodellen van tassenmakers. Wees niet te voorzichtig qua formaat; een vakantie lang rondlopen met een net te krappe buidel frustreert behoorlijk.

Sling

Exemplaren van merken zoals Lowepro, Vanguard en Crumpler bieden veel bescherming en voldoende draagcomfort. De standaard schoudertas biedt snelle toegang tot apparatuur, maar slingert bij een stevige wandel- en klautertocht vervaarlijk heen en weer. Een fotorugtas kan dergelijk avontuur goed aan, maar is lastiger toegankelijk. De zogenaamde sling combineert het beste van twee werelden; een soort rugzak met maar één schouderband, die niet af hoeft om bij de spullen te kunnen.


Welke camera neem je nu  mee op reis ?

Dat is natuurlijk voor iedereen heel erg persoonlijk. Zoals ik aangaf ga ik zelf heel graag met een spiegelreflex camera op reis , om de simpele reden dat je er alles mee kan doen. je kunt de lensen verwisselen, je kan de camera helemaal uitbouwen, om alles te doen wat je graag zou willen. Uiteindelijk gaat het wel om de voorbereiding, dus wat wil je gaan fotograferen.  Het kan namelijk heel erg makkelijk zijn, om bijvoorbeeld ook een systeem camera mee te nemen. Een systeem camera is wat compacter dan een reflexcamera, en geeft ook heel veel mogelijkheden, bijna net zoveel als een reflexcamera,het is digitaal, en je kunt daardoor gelijk je beeld terugkijken, absoluut een voordeel van een systeemcamera Verder zijn er mogelijkheden om een bridge camera te nemen. Bridge camera is een camera waarbij je over het algemeen een heel groot zoombereik in je camera hebt zitten, wat inhoud dat je al heel veel bereik hebt in je lens, maar als nadeel dat die lens nooit verwisseld kan worden. Plus wat ik persoonlijk ook een nadeel vind, dat de lichtsterkte niet heel erg groot is, waardoor je toch wat meer beperkt wordt in je diafragma instellingen, of in je sluitertijd instelling, en dat vind ik persoonlijk toch een nadeel. Dan zijn er nog de compact camera's, de kleine makkelijke camera's die je altijd makkelijk in je binnenzak stopt, en ook altijd bij je hebt. Dus op het moment dat een moment zich voordoet, dan kun je de camera direct uit je zak halen en een foto maken, dus hij is gelijk paraat, en kun je een leuke foto maken. Dat integenstelling tot een spiegelreflex of een compactcamera die je eerst uit een tas moet halen en in moet stellen, waardoor je misschien wel het moment mist. Dus een compact camera is wat leuker om mee te nemen. Tegenwoordigetijd heeft iedereen een smartphone, een smartphone heeft natuurlijk als voordeel dat je overal een foto van kan maken, beetje vergelijkbaar met een compactcamera. Een groot nadeel van een smatphone is dat de kwaliteit bij het afdrukken toch wel een stukje minder is, als van bijvoorbeeld de compactcamera. Op de telefoon zien de plaatjes er fantastisch mooi uit, waarbij ik denk bij mijn spiegelreflexcamera, kan dat ding dat.ja dat kunnen ze maar als je dan de afdruk kwaliteit ziet dan valt dat toch tegen. Dus persoonlijk neem ik altijd een spiegelreflexcamera mee, dat houd natuurlijk in je moet wat meer sjouwen met spullen, maar uiteindelijk heb ik er dat voor over om die mooie foto te maken, met de insteling die ik persoonlijk wil instellen, en waar ik persoonlijk zelf het meeste mee kan.

 

Doe ook reachers naar de plek waar je naar toe gaat. 

Als je naar een erg arme streek gaat, een sloppewijk bijvoorbeeld, en je steld je als doel om mensen daar te fotograferen zoals ze echt leven. Dus dan zoek je uit wat is er mogelijk, waar kun je naartoe,zoals naar het armste deel zodat je daar een goed beeld krijgt van de echte omstandigheden daar. Heb toen zelf besloten om wat oude kleren aan te doen, en een shirtje van het land daar aan te doen, en had mezelf een week niet geschoren., waardoor ik niet als de  rijke westeling die kan op ging. En ik heb de camera in een oude tas gedaan, inplaats van een hiepe moderne rugzak. Hiermee voorkwam ik dat de mensen mij als rijke westeling aanzagen, want ik weet heel goed dat die mensen daar helemaal niets hebben, en dat ik voor hun heel erg veel heb. Dus als je er naar toe gaat dan getuigt het wel van respect, als je daar dan niet mee loopt te poggen wat je allemaal wel niet hebt.  En ga ook eerst voordat je gaat fotograferen eerst even een praatje maken met de mensen,  en vragen stelllen hoe leef je daar, hoe kijken ze tegen het land aan, etc. En pas nadie pak je je camera en dan kun je echt de mooiste foto maken van hoe de mensen daar in het echt leven. Hoe wonen ze daar, de één heeft een heel mooi huis, heel mooi klein en knus, en de anderen gewoon stappel planken met wat golfplaten erboven op. Maar dat soort verschillen kom je dan tegen, en het leek er zelf op dat die mensen wel gelukkig waren, we dat ze heel goed wisten wat er aan de hand was. Je moet dus proberen het verhaal in te duiken, dus kijken wat kom er op je pad en begin dat te fotograferen, Hierdoor kun je veel meer sfeer vast leggen, als dat je er gewoon zonder voorbereiding erheen had gegaan. 

 

Compositie tijdens je reisfotografie

Compositie is juist datgene waar je ontzettend veel mee kunt spelen tijdens het reisfotografie. En daarmee creeer je ook een heel andere beeld als veel andere mensen die  daar ook foto's aan het maken zijn , met een telefoon etc. Wat ik zelf erg belangrijk vind is om te doen, ga gewoon is lekker op je buik liggen en ga eens uit een ander hoek fotograferen. Ga gewoon eens op een markplein liggen en fotografeer dan eens schuin naar boven, en dat maakt de foto al een stuk dynamische. 

Heb hiervoor een diafragma van f/5.6 - 1/4s- ISO 400- 23mm gebruikt, en zo kun je dus van verschillende invalshoeken iets fotograferen zo dus ook van boven bijvoorbeeld. Maak daar gebruik van, durf ergens op te gaan staan of ergens achter, ga op je buik liggen, of op je rug en fotografeer naar boven. doe de gekste dingen, om juist dat beeld te maken wat zo leuk is, en misschien wat anders is. 

 

Kijk gewoon vanuit een heel ander perspectief. Ga niet gewoon standaarde de eiffeltoren fotograferen, want die hebben we al een miljoen keer gezien. Ga schuin staan, ga eens onder staan en maak dan eens een foto omhoog. Kijk naar beeld lijnen, probeer daar heel bewust mee bezig te zijn,

Op die manier kun je je beeld veel spannende maken, als je in eerste instanties zou denken.Iets wat je voor die tijd niet kunt voorbereiden, je moet gewoon op de plek zelf, zoals ik al eeerder aangaf beleef de plek eerst even, ga naar de verschillende hoeken toe, en probeer in de voorgrond net iets mee te nemen, van wat je eigenlijk wilt fotograferen, daardoor wordt het net wat spannender.

Handige apps voor reisfotografie

Voordat je op reis gaat heb je al één heel handige app en dat is de app van booking.com , en vervolgens kun je ook een app krijgen voor auto verhuur denk aan Europcar.Maar denk ook aan de app voor het goude uurtje zoals The Photographer's Ephemeris

Met deze app mis je nooit het gouden uurtje. Want tijdens dat uurtje heb je het mooiste licht om goed foto's te kunnen maken. En een app voor buienradar zodat je weet wat de weersomstandigheden zijn zoals WeatherPro

Eigeblijk zijn er heel veel mogelijkheden, waarmee apps een goede hulp mogelijkheden zijn om jouw verder te helpen om die foto's te maken die je graag wilt maken, dus kijk daarna, ook naar reismagazines,  zoals Lonely Planet, National Geographic Traveler. Of Photo Pills , De perfecte hulp om te kijken naar de camera instellingen.

VSCO  

De VSCO app bevat allerlei mooie kleuren en zwart-wit filters voor jouw foto’s, maar ook basis camera instellingen kun je hiermee gemakkelijk aanpassen.

De VSCO app is gratis te downloaden. Eventuele extra mogelijkheden moet je echter voor betalen.

VSCO app alternatieven:

  • Afterlight – Staat bekend om de hoge mate van controle over je foto.
  • Snapseed – Ontwikkeld door Nik Software en nu in handen van Google.
  • Lightroom Mobile – Connectie tussen telefoon en computer programma.
  • PicsArt – Perfecte app als je jouw creativiteit de vrije loop wilt laten.

Sun Seeker – Om snel op een kaart te zien waar de zon vandaan komt.

Really Good Photo Spots – Vind leuke plekken om te fotograferen

  • Photomapper – Best Photo Spots – Direct op kaart zichtbaar.

SKRWT- Zet foto’s recht door het perspectief te corrigeren

Heb jij een foto genomen, maar klopt er niks van het perspectief?

Unfold – Maak mooie foto collages voor op sociale media

Camerafabrikant- Jouw camera verbinden met je smartphone

https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.co.canon.ic.cameraconnect&hl=nl&gl=US

 

- Lichtmeter app: Light meter

 

- Microstockr  {Bijhouden van stockfotos}

Vogels van Europa 

2.0.2

Naturalis

Hoe fotografeer je Local

Het fotograferen van mensen, iets wat eigenlijk heel lastig voelt , omdat je mensen daarvoor moet gaan benaderen. Maar de mensen hebben echt het karakter wat bij het landschap past wat je vast wilt leggen.

Een tip die ik je daarover kan geven is durf het te vragen, ga naar ze toe, en doe dat met respect. Dus vraag het op een fatsoenlijke manier, uiteraard kan het zijn dat ze nee zeggen. En ga niet op 20 meter met een telelens staan te fotograferen, want ze hebben je heus wel in de gaten en zullen daar waarschijnlijk op reageren als je dat ongevraagd doet. Meestal als je hun het netjes vraagt zullen ze het vrijwel altijd wel doen. Stel je bent in een arm land geef ze dan eventjes wat geld dat kan ze extra motieveren, en is een dankje wel voor het feit dat ze de foto hebben laten maken. Uiteraard is dat iets wat je persoonlijk voor moet kiezen. Het kan voorkomen dat ze nee zeggen. En doe het dan ook niet ook niet stiekem van een afstand, respecteer de mensen die je fotografeert, en verpest het niet voor de volgende die komt. Stel je loopt op straat en er komen straat muzikanten aan, die zijn over het algemeen makkelijker om te benaderen. Geef ze dan een kleine fooi,  en dan vraag je daarna gelijk even of ze op de foto willen. En in 99 procent van de gevallen is dat nooit een probleem. Dus die zijn wat makkelijker te benaderen, als je het wat lastig vind om mensen te benaderen. maar probeer het in iedergeval.

Maak een verhaal van je reisfotografie

Hoe kun je een verhaal maken van een reis die je gaat maken. Het aller belangrijkste is "beleef de reis". Ga je een rondreis maken, of ga je naar één plek. Op het moment dat je een rondreis gaat maken, beleef het land. Richt jezelf op een land, en maak daar de juiste voorbereidingen voor. Laat de camera eerst even liggen, en verdiep je dus echt even in het land. de mensen, hun cultuur, waar leven ze van, en ga zo maar verder.  En omdat je je dan echt in het land waant, en tussen de mensen staat, en er helemaal in opgaat, dan zul je waarschijnlijk ook de mooiste gelegenheden creeren voor een bijzonder mooie foto, en ééntje die niet iedereen schiet.  Je gaat tussen de mensen staan. tussen de gebouwen, maar belangrijker nog je gaat anders kijken. Je gaat om het gebouw heen lopen en kijken wat er allemaal gebeurd, inplaats vam ow een mooi gebouw die ga ik maar eventjes op de foto zetten.

Zoals wanneer mensen met de markt bezig zijn, het opzetten, het inpakken, dus het hele straatleven, neem dat in je op. Door daar juist heel bewust in te staan, en op die manier het land te gaan beleven, kun je veel meer een verhaal maken. Dus pak veel meer detail zoals bijvoorbeeld van die eifeltoren, en maak niet die standaard foto. Dus ga gewoon lekker genieten van alles wat er is en pak op de juiste moment je camera. Tip die ik je er wel bij wil geven, houd altijd je camera standby en aan, want op het moment dat er iets gebeurd wat je niet verwacht moet je er wel snel op kunnen reageren.

Zo ben ik bijvoorbeeld ook eens geweest in Angkor Wat in Cambodja.  Een van de tien wereld wonderen, een fantastische plek, en vooral als je daar de zonsopkomst ziet, en die dan achter de tempel uitkomt.

 

En ik heb ook de mensen die daar toe waren gefotografeeerd, het belangrijkste wat dat ik me daar goed op moest voorbereiden. Dus om snacht om 4 uur met mijn fietsje erna toe gefiets en een mooie posistie uitgekozen, aangezien ik wist dat er overdag heel veel mensen daar een foto van willen maken, en dan heb ik de plek die ik wil. Dus bereid je goed voor.

 

Vaak heb je als je op reis bent beperkingen, van hard licht als je smiddags 12.00 uur in de stad bent, of allerlei andere dingen die spelen, waar je geen grip op hebt. Hou dan in je achterhoofd dat je dat toch niet kan veranderen. De situatie is zoals die is,probeer juist gebruikt te maken van die beperkingen, probeer bij een bepaalde schaduw juist er iets uit te lichten. Ga niet denken oje ik kan die foto niet maken, van die mooie straatje wat niet helemaal egaal verlicht is. Gebruik juist dat licht om één ding er mooi uit te lichten. En die dan ook nog een veel dynamische is als dat je een foto maakt van het straatje bijvoorbeeld. Kortom probeer juist verder te kijken. Probeer te zien wat er juist wel kan, inplaats van wat er niet lukt. En zo kun je er veel meer uit halen dan je in eerste instantie voor ogen had. Dat geld voor alle situaties. Ik baal er natuurlijk ook van als er bijvoorbeeld stijgers staan bij een bekend gebouw wat jij zou willen fotograferen. Daar zit je dan niet op te wachten, maar probeer dan het gebouw vanuit een andere hoek te fotograferen. Dus maak gebruik van de mogelijkheden.,

Hoe kun je mensen vermijden op foto's op druke plekken. Helaas lukt dat vaak niet, je kunt dan alleen maar accepteren dat dat zo is. Maar toch kun je regelmatig met een beetje geduld, en uit een beetje andere posities, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer over dit onderwerp

Op reis met de fotograaf
Tips voor mooie foto's op reis - reisfotografie tips

Landschappen
Landschappen - tips voor landschap foto's

Objectieven kopen
Objectieven kopen - overzicht van objectieven

Dieptewerking
Dieptewerking en licht bij fotografie: tips voor diepte, perspectief en schaduw!

Belichting
Belichting - tips voor goede belichting van digitale foto's

Inleiding materiaal
Uitrusting - Het materiaal van de natuurfotograaf

Fototas
Fototas: uw camera veilig meenemen in een fototas

Foto vanuit vliegtuig
Tips fotografie: maak goede foto's vanuit een vliegtuig!

Vakantiefoto tips
Vakantie fotografie: handige tips voor vakantie foto's

Onderwatercamera kopen
Onderwatercamera - maak je camera waterdicht

Fotografiereis
Fotoreis - tips voor een leuke fotoreis

Camera filters
Een filter op uw camera - wat heb je daar aan?

Luchtfotografie drone
Luchtfotografie met drone - tips

Drone tips
Tips bij het maken van foto’s met je drone

Foto's van huis maken
Maak de mooiste foto's van je huis of vakantiewoning