Foto gemaakt met een fiseye groothoeklens.

Groothoeklens

Korte brandpuntsafstand

Een groothoeklens is een lens met een korte brandpuntsafstand. Dit betekent dat de afstand tussen de sensor en objectief / lens erg kort is.

We spreken in de fotografie over groothoek als de lens een brandpuntsafstand van 24mm of korter heeft (bij 35mm film camera's).

 

Bij de niet full-frame (kleinere sensor dan de 35mm camera's) digitale camera's betekent dit dat je 24mm door de cropfactor moet delen (1,5 bij nikon en 1,6 bij canon). Dan kan je er vanuit gaan dat bij de niet full-frame digitale camera's je bij 16mm kan spreken van groothoek. 

Standaard wordt bij de meeste digitale camera's een kitlens toegevoegd die bijvoorbeeld 18-55mm zoals bij de Canon 400D. Je kan in principe al van groothoek spreken als je de 18mm stand gebruikt.

Nadeel groothoeklens

Een nadeel met een groothoeklens is dat alles erg klein wordt. Als je een foto aan het maken bent van een omgeving (bijvoorbeeld huizen en weiland), dan worden de huizen in vergelijking kleiner op de foto. Je moet er dus op letten dat wanneer je groothoek gaat gebruiken je vrij dicht op het onderwerp gaat zitten om de beste beeldresultaten te verkrijgen.

Nog een nadeel is dat wanneer je groothoek gaat gebruiken is dat er veel "lege ruimte" in de foto komt. Dit omdat je meer ruimte om je heen fotografeert.

Het grote voordeel is dat wanneer je goed dichtbij je onderwerp zit, het onderwerp uit de foto springt en ook wat groter lijkt., dit is helaas in de landschapsfotografie  een  De achtergrond wordt juist verkleind. Hierdoor kan het onderwerp echt uit de foto springen wat een super gaaf effect kan geven. Maar let dus wel op dat je dichtbij je onderwerp bent en dat er dus weinig ruimte er omheen is als je de foto maakt.

Twee typen groothoeklenzen

Je hebt twee typen groothoeklenzen namelijk:
1. Lineaire groothoeklenzen
2. Fisheye groothoeklenzen

1.    Lineaire groothoeklenzen zorgen ervoor dat rechte lijnen ook daadwerkelijk recht worden weergegeven op de foto. Alsmede dat het gehele beeld gevuld wordt.
2.    Fisheye groothoeklenzen daarin tegen zorgen ervoor dat rechte lijnen in het midden van de lens recht worden weergegeven maar aan de buiten rand van de lens wordt alles extreem omgebogen.

Interieurfotografie en groothoeklenzen

Bij interieurfotografie wordt ook vaak gebruik gemaakt van groothoeklenzen. Bij het fotograferen van de interieurs moet je vaak een brede blik hebben, terwijl er weinig ruimte is om afstand te nemen. Een groothoeklens is dan ideaal.

Meer over dit onderwerp

Groothoek
Groothoeklens / groothoek objectieven voor fototoestel

Interieurfotografie
Interieurfotografie - tips voor mooie interieur foto's

Landschappen
Landschappen - tips voor landschap foto's

Tamron lenzen
Tamron - overzicht Tamron lenzen - oa macro lens

Fotocamera kopen
Camera kopen - tips beste digitale camera

Camera lenzen
Camera lenzen - tips voor een objectief bij uw camera

Nikon 50 mm objectieven
Drie 50mm Nikon objectieven vergeleken: Back to the fifties

Vintage lenzen op Nikon DSLRs
Vintage lenzen op Nikon DSLRs digitale camera

Gratis fotograferen!
Gratis Fotograferen!

Mirrorless vs DSLR
Mirrorless of DSLR?

Mirrorless vs DSLR - 2
Mirrorless of DSLR - deel 2

Mirrorless vs DSLR - praktijk
Mirrorless of DSLR - de praktijk