Het analoge tijdperk is nu echt ten einde.


Fotoalbums: via internet zijn ze in een handomdraai te maken.

Gallery is een van de mogelijkheden voor een digitaal webalbum.

Zuza, een andere mogelijkheid voor een digitaal webalbum, laat vele alternatieven achter zich.

Digitaal fotoalbum

Een digitaal fotoalbum met o.a. Adobe Photoshop

Webalbum review

In het prille begin was de mogelijkheid om foto’s te e-mailen het speerpunt van digitale fotografie. De leukste foto’s kunnen in een handomdraai naar een geëmigreerde neef worden gestuurd. Een plaat van een ’s nachts geboren nieuwe wereldbewoner staat ’s ochtends al in de mailbox van opa en oma. Nu kunnen zelfs hele fotoalbums online worden getoond. De bevalling is net achter de rug, of de hele familie bekijkt de baby foto's al online. Nee, om elkaars foto’s te bekijken hoeven we de deur niet meer uit.

Rammelende diadozen, verduisterde ramen en blokjes kaas. De ingrediënten voor een avondje vakantiedia’s kijken zijn heel herkenbaar. Maar de huidige generatie zal naar alle waarschijnlijkheid toch echt de laatste zijn die er nog enigszins bekend mee is.

CT 100 film

Enige tijd geleden maakte Agfa bekend te stoppen met de productie van zijn CT100-film, een door fotografieliefhebbers op handen gedragen diarolletje. De fotofanatici die zelf hun platen afdrukken, krijgen bij papierfabrikanten ook steeds vaker nul op het rekest. Waar sommigen enkele jaren geleden nog hoopvol beweerden dat analoge fotografie altijd zou blijven bestaan, durven anderen nu ronduit te zeggen: analoge fotografie loopt ten einde. De komst van Canons spiegelreflex EOS 5D brengt de comfortabele 35 millimetersensor een stuk dichter bij de fotoamateur en verdringt de vertrouwde rolletjes nog meer.

Kosten digitaal fotoalbum

Diafanaten die aan het grote projectiescherm zijn gaan hechten, kunnen hun diaprojector vervangen door een beamer. Voor het toegestroomde publiek verandert er dan niet veel. Het vergt echter wel een extra haal uit de buidel. Een veel goedkopere manier om kiekjes aan een groep mensen te tonen is om dat online te doen.

Webruimte

Om foto’s via internet aan bekenden te kunnen tonen, is in de eerste plaats webruimte nodig. Dat is opslagruimte op een permanent aan internet gekoppelde computer. Hebben we bijvoorbeeld al een website en kunnen daar nog wel wat foto’s bij, dan kan met de hand een album worden gemaakt. Met Adobe Photoshop Elements kan met een paar muisklikken een simpel doch doeltreffend albumpje gemaakt worden. Dit moet dan echter nog wel met de hand naar de webruimte verplaatst worden.

Installatie

In tegenstelling tot een installatie op de eigen computer bestaat Gallery uit een set bestanden die in de webruimte geplaatst dienen te worden. Eenmaal geplaatst dient een redelijk ingewikkeld installatieproces doorlopen te worden en kunnen de eerste albums worden aangemaakt. Nieuwe foto’s toevoegen of wijzingen aanbrengen is niet moeilijker dan via internet foto’s laten afdrukken. In tegenstelling tot een album dat met PhotoShop is gegenereerd; dat zal opnieuw gemaakt en online moeten worden geplaatst. 

Alternatieven voor digitaal fotoalbum

Voor de gevallen dat er geen eigen webruimte is of de beheerder de software niet toestaat, zijn er gelukkig alternatieven. De opslag en installatie van het album wordt dan door een derde gedaan. Een voorbeeld van zo’n derde is Zuza.nl, te vinden via Famipix. (digitaal fotoalbum Famipix.nl)

Het aanmelden bij en het uploaden van bestanden naar Zuza gaat eenvoudig. De gebruiker staat voor de keuze om een programma van eigen fabricaat te gebruiken of met de hand foto’s te selecteren op de computer.

Zuza.nl

Zuza.nl huisvest privéalbums en werkt op basis van contacten. Alleen de fotograaf en zijn contactpersonen hebben toegang tot de albums. Heeft de gebruiker een msn-abonnement, dan wordt de aardige optie geboden om de contactpersonen van dat abonnement op te halen. Onder water logt de website in op een msn-server en achterhaalt zo de gesprekspartners van de fotograaf. Gelukkig kan per contact worden aangevinkt of deze een Zuzacontact moet worden. Relaties op de hoogte stellen dat er nieuwe foto’s te bekijken zijn, kan gerieflijk gebeuren via een aanvinklijst.

Een andere makkelijke optie die Zuza.nl biedt is het opslaan van gegevens van camera’s. In geval van diefstal is het erg makkelijk als de serienummers van de toestellen op een makkelijk bereikbare, maar beveiligde plaats te vinden zijn.

Kosten webalbum

Heeft dit moois dan echt geen prijs? Wat betreft de eerste 100 MB niet. De criticus zal zeggen dat die ruimte snel geconsumeerd is met de megapixels die de huidige camera’s kennen. Maar als dezelfde criticus de foto’s voor het uploaden schaalt naar de grootte waarop de platen op de website worden getoond, dan blijken er meer dan 500 kiekjes weggezet te kunnen worden. Genoeg voor een set vakantiefoto’s. Voor de meereizende platenmaker kan extra ruimte worden bijgekocht.

Album verwijderen

Zuza.nl hanteert een tarief van 47,95 euro per jaar, voor 3 GB. Verder verwijdert Zuza.nl geen albums, iets wat andere sites wel doen als de eigenaars ze gedurende een langere periode niet gebruiken, en biedt het bedrijf de mogelijkheid om per contactpersoon aan te geven tot welke albums hij toegang heeft. Zuza.nl houdt ook bij wanneer de betreffende contactpersoon voor het laatst is ingelogd. 

Verder kijken naar fotoalbums

Veel alternatieven op het niveau van Zuza.nl zijn er niet. Uploaden.nl stelt ook gratis fotoalbums ter beschikking, maar kent behoorlijke restricties. Zo mogen de plaatjes niet groter zijn dan 100 KB en geldt er een limiet van 50 foto’s per gebruiker. Voor de gewiekste amateur dus geen serieuze optie.

Pixum (www.pixum.nl) is in de eerste instantie een afdrukcentrale, maar biedt ook de mogelijkheid om een album online te zetten. Qua mogelijkheden lijkt Pixum nog het meeste op Zuza.nl. Ook Pixum heeft de mogelijkheid om contacten uit te nodigen met een fraai e-mailtje en deze contacten zijn ook comfortabel op te slaan in groepen. Per gemaakt album kan worden aangegeven of het een privé- of een openbaar album moet zijn. Pixum legt gelukkig geen restricties op wat de grootte van de foto’s betreft.

Iets waarin Pixum Zuza ruimschoots overtreft is de opslagruimte: maar liefst 1000 MB staat gratis ter beschikking. Dat wordt leuk digitaal knutselen in de vrije uren!

Picasa web album

Verder is er natuurlijk het gratis digitale web album van Picasa. Kijk bijvoorbeeld eens bij de beschrijving in de handleiding Picasa over webalbums.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen.

Meer over dit onderwerp

Fotoprogramma vergelijken
Fotobewerkingsprogramma vergelijken - Adobe Photoshop Elements

Foto opslag online
Foto opslag en online delen via NAS server

J jaarmappen -> jpeg
JPEG uitleg - begrippen digitale fotografie

Foto cadeau
Foto cadeau: foto producten en manieren om foto's te verwerken

Fotoalbum
Fotoalbum en andere foto producten van www.fotoalbum.nl

Picasa van Google
Picasa: gratis foto bewerk programma van Google

Foto bewerken Photoshop
Foto bewerken tutorial - Photoshop van Adobe

Adobe Photoshop Elements
Adobe Photoshop Elements cursus - tutorials cursus

Cursus Adobe Lightroom
Cursus Adobe Lightroom - online Photoshop cursus

Foto website maken
Foto website maken - tips voor een fotowebsite

Foto opslag
Foto opslag of backup - opslag van digitale foto's

Digitale foto's
Foto's digitale camera opslaan - tips opslag digitale foto's

Beheer van foto's
Tips over het beheer van foto's

Livesafer backup programma
Livesafer: backup programma voor uw bestanden en foto's

HEMA social fotoboek
HEMA social fotoboek app - fotoboekje van Facebook foto's

Albums
Albums in Picasa

Blogger
Blogger via Picasa

Delen
Online foto’s delen via Picasa & Picasaweb van Google

Samenwerken
Online samenwerken op Picasaweb via Picasa album

Uploaden
Uploaden naar Picasaweb - Picasa uploader

Webalbums
Webalbum via Picasa - Picasaweb van Google Photo

Webpagina
Webpagina maken in Picasa

Interactief digitaal fotoalbum
Interactief digitaal fotoalbum of boek

Optimaliseer afbeeldingen voor het web met Photoshop
Optimaliseer afbeeldingen voor het web met Photoshop

Culinaire fotografie: tips voor de mooiste foodfotos
Culinaire fotografie: tips voor de mooiste foodfotos