Tips bij het maken van foto’s met je drone

Als je foto’s wilt maken vanuit de lucht dan kan je dat fantastisch doen met een drone. Locaties kun je op deze manier erg mooi vastleggen. Drones worden veel gebruikt voor het maken van video’s met drones, maar ook kun je er erg mooie foto’s mee maken. Wil je weten waar je en wanneer je wel en niet mag vliegen en beelden mag maken met een drone? Lees dan dit artikel van videograafzoeken.nl. Maar als je de lucht in mag heb je nog niet direct een mooie foto of beelden. Dus waar moet je opletten en hoe maak je de mooiste foto’s met een drone. Dat leggen we je uit in dit artikel.

Let op de compositie

Compositie voegt veel toe aan een foto. Een goede compositie kenmerkt zich door een nadruk te leggen op het midden van de foto. Gaat een foto om een gebouw waar je een foto van maakt? Zorg er dan voor dat deze in het midden van de foto staat. Als het gaat om landschappen, houd dan rekening met de lijnen in dit landschap, het geen wat je in beeld wilt hebben moet overeenkomen met de horizon die je op je beeld hebt. Zo voorkom je gekke foto’s waarbij het landschap scheef loopt.

Een tip die hierbij direct aansluit:

Camera recht omlaag

Richt je camera omlaag, als je dit als compositie gebruikt hoef je de horizon niet in acht te nemen en maak je een compositie die juist heel bijzonder is. Je kijkt recht naar beneden op een landschap of een object. Hierdoor worden bijvoorbeeld patronen of andere details zichtbaar die vaak niet opvallen.

Iso waarde kiezen

De beeldsensor die in vele drones zit is vaak erg klein. Je krijgt hierdoor bij minder licht vaak veel ruis. Als je dan in je instellingen kiest voor een lage ISO waarde dan beperk je het ruis. De foto’s worden daardoor ‘schoner’ en met minder ruis.

Kies het juiste moment van de dag

Voor veel plekken is het moment van de dag van belang, zo is het bijvoorbeeld vaak het mooist net na zonsopkomst en net voor zonsondergang. Het licht is dan vaak warm, als het niet helemaal bewolkt is en je kunt er prachtige foto’s maken. Vooral van landschappen of gebouwen met grotere schaduwen. Deze effecten kunnen jouw foto net wat meer sfeer geven dan wanneer je foto’s maakt overdag.

Blijf dicht bij de grond

Foto’s maken is niet een kwestie van omhoog vliegen en wat schieten in de hoop dat je er wat uit kan knippen. Als je een echte goede foto wilt maken, moet je focussen op 1 plek of object. Als je daar dan dichtbij vliegt, kan je veel meer details zien en wordt de foto scherper, dan wanneer je het later nog uitsnijdt.

Zorg voor voldoende accutijd

Gemiddeld kan een drone tussen de 20 en 30 minuten mee op 1 accu. Maar wanneer je meer accu’s meeneemt, kun je makkelijk je drone laten landen en vervolgens met een nieuwe accu weer verder vliegen. Als je het perfecte plaatje nog niet hebt geschoten of nog meer foto’s wilt maken is het wel zo fijn dat je niet gebonden zit aan een half uurtje.

Veiligheid en regels

Veiligheid is belangrijk en je mag ook niet zomaar overal vliegen en foto’s maken. Zorg ervoor dat je apparatuur daarom in orde is voordat je gaat opstijgen. Regelgeving omtrent drones veranderd bijna elkaar sinds er regels zijn over het gebruik van drones. Daarbij moet je ook de privacy van personen op de grond rekening houden.

Bron: https://videograafzoeken.nl/

Meer over dit onderwerp

Luchtfotografie drone
Luchtfotografie met drone - tips

2012 - New Horizons
Panorama horizon fotografie - Noordzeehorizon

Landschappen
Landschappen - tips voor landschap foto's

Natuur landschap
Natuur en landschap fotografie - tips landschappen fotograferen

Landschap
Landschap: sfeer is belangrijk bij landschapsfotografie!

Dieptewerking
Dieptewerking en licht bij fotografie: tips voor diepte, perspectief en schaduw!

Dynamische compositie
Dynamische compositie van een foto: standpunt en voorgrond

Foto bewerken Photoshop
Foto bewerken tutorial - Photoshop van Adobe

Reisfotografie
Reisfotografie - tips voor de juiste uitrusting voor reisfotografie