Uitvaartfotografie

Waar let je op bij uitvaartfotografie?

Fotograferen tijdens een uitvaart? Dat is voor de nabestaanden vaak een lastige opdracht, daarom zien we steeds vaker professionele uitvaartfotografen. Mensen hechten veel waarde aan foto’s van speciale momenten; dat hoeven niet altijd vrolijke gebeurtenissen te zijn, ook de moeilijke momenten wil men op een mooie manier vastleggen.

 

Lees hier meer over uitvaartfotografie als nieuw fenomeen en waar je op moet letten bij uitvaartfotografie. Is uitvaartfotografie bijvoorbeeld meegenomen in een uitvaartverzekering?

Waarom een uitvaartfotograaf inhuren?

Er zijn in ons land nog niet zo veel uitvaartfotografen. Het is een redelijk nieuw verschijnsel. Toch werken steeds meer begrafenisondernemers samen met een uitvaartfotograaf. Terwijl bij een bruiloft bijna elke gast wel een camera of een smartphone met camera op zak heeft en hiermee in het wilde weg foto’s maakt, zal dit tijdens een uitvaart niet zo snel gebeuren.

De familie en vrienden hebben het moeilijk genoeg en zijn daarom vaak niet in staat om foto’s te nemen. Een uitvaartfotograaf is dan een goede oplossing. Het is bovendien niet gemakkelijk om goede foto’s van een uitvaart te maken. Het is daarom een goed idee om dit aan een professional over te laten.

Fotograferen onder lastige lichtomstandigheden

Een groot deel van de uitvaart zal plaatsvinden in een kerk of uitvaartcentrum. Binnen zijn de lichten meestal gedimd, waardoor het lastig is om goede foto’s te maken. Je foto’s zijn al snel onderbelicht of korrelig. Je wilt de dienst of de bijeenkomst echter niet verstoren door te flitsen met je camera.

Je moet als uitvaartfotograaf daarom alle fotografietechnieken goed meester zijn om ook in dit soort situaties de beste kwaliteit foto’s te kunnen maken. Je moet je digitale fotocamera optimaal kunnen instellen met aandacht voor de juiste sluitertijd, diafragma-instelling en ISO-waarden. In deze cursus fotografie (basis) leer je de basistechnieken fotografie.

Zorg dat je zo min mogelijk opvalt

De beste uitvaartfotograaf is de fotograaf die mooie foto’s maakt zonder op te vallen. Als uitvaartfotograaf moet je uiterst discreet te werk gaan. Zet daarom altijd de geluiden van je camera uit, zodat je niet de stilte verstoort tijdens een intiem moment met irritante zoom- of scherpstelgeluiden of de klik-geluiden van de sluiter.

Stel je tijdens een uitvaart ook discreet op. Kies tijdens een uitvaartdienst voor een strategische en het liefst iets verscholen plek, zodat je niet opvalt en zo min mogelijk hoeft te lopen om toch gevarieerde foto’s te krijgen.

Wat breng je in beeld als uitvaartfotograaf?

Tijdens een bruiloft weten de genodigden wat er van hen verwacht wordt als ze een fotograaf zien. De fotograaf is nadrukkelijk aanwezig. Bij een uitvaart is dat een ander verhaal. Er wordt meestal niet geposeerd en je probeert als fotograaf zo onzichtbaar mogelijk te zijn. De focus ligt bij een uitvaart doorgaans op het vastleggen van oprechte emoties als liefde, troost en genegenheid.

Mensen die elkaar begroeten of omhelzen of een veelzeggende blik. Maak ook foto’s van details van de entourage. Let op: je hoeft niet alleen maar bedroefde gezichten en tranen vast te leggen. Een glimlach, een gezellig onderonsje tussen twee oude vrienden of een lachend kind bieden verademing in de fotoreportage.

Uitvaartfotografie als nieuw fenomeen

Er zijn heel wat disciplines binnen de fotografie, waaronder bruidsfotografie, portretfotografie, landschapsfotografie en productfotografie. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden. In deze cursus fotografie voor gevorderden maak je kennis met uiteenlopende disciplines binnen de fotografie.

Uitvaartfotografie kunnen we zien als een nieuw fenomeen binnen de fotografiewereld, dat steeds meer mensen op waarde weten te schatten. Als uitvaartfotograaf kun je de nabestaanden een waardevolle herinnering bieden aan een moeilijke periode in hun leven. Het kan bovendien mensen helpen om hun verdriet bespreekbaar te maken en te verwerken!

Uitvaartverzekering

Een kwestie die je ook in de gaten moet houden, is de vraag of de kosten van de begrafenisreportage in de uitvaartverzekering zijn meegenomen. Als er een goedkope uitvaartverzekering is afgesloten, is dit meestal niet het geval. Maar er zijn ook zeker uitvaartverzekeringen die dergelijke kosten wel dekken. Laat de familie tijdig informeren of deze kosten in de uitvaartverzekering zij meegenomen.

FOTOGRAAF-HUREN.NL

Meer over dit onderwerp

Fotoshoot tips
Fotoshoot - tips vriendinnen- baby of kinderfeestje fotoshoot

Portretfotografie
Portretfotografie tips - maak een mooie fotoshoot met deze tips

Portretfotografie tips
Portretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshoot

Portretfoto fotoshoot
Portretfoto maken - tips fotoshoot

Groepsfoto familieportret
Groepsfoto en familieportret - tips voor mooie groepsfoto's

Bruidsreportage tips
Bruidsreportage - mooie trouwfoto's met deze trouwreportage tips

Fotograaf
Fotograaf - professionele fotografen in uw regio - fotostudio