Splash fotografie / Highspeed Fotografie

 

In de fotografie gaat het erom, om een foto te maken op het juiste moment! En dat is met Splash fotografie het belangrijkste. Soms is het goed om eens even wat anders te gaan doen. Niet altijd die landschapsfotografie of portretfotografie waar je specialiteit ligt. Maar gewoon experimenteren met licht, compositie, voorwerpen en instellingen. Soms moet je weer even je creatieve brein opnieuw prikkelen. En dat kun je met Splashfotografie.  Met splashfotografie is het de bedoeling om een object bijvoorbeeld in vloeistof laten vallen,  en  dan vervolgens de splash die dan onstaat  zo mooi mogelijk vast te leggen. Het moet zo dramatisch mogelijk, kleurijk,  en het moet energie uitstralen.  Dus het wouw effect hebben. Het wordt veel gebruikt in reclame en productfotografie. En één iemand die daar erg goed in is,  dat is  Pim Hendriksen.

De Energie die moet ervan af knallen, dat is de bedoeling! Het leukste aan highspeed is dat de resultaten onverwachts zijn je weet nooit wat je krijgt,  het is echt het bevriezen van een moment. Een camera bevriest namelijk al een beeld bij 1/1000s, en die hoge sluitertijden zijn eigenlijk alleen maar bedoeld voor het licht. We noemen dat Highspeed fotografie, we gaan het beeld bevriezen, met een hele korte sluitertijd, maar je kunt het ook met flitslicht doen. Flitslicht van de reportageflitser is namelijk veel sneller dan je sluitertijd van je camera. Je gebruikt twee reportageflitsers om je onderwerp goed uit te kunnen lichten en je zorgt dat deze precies op het goede moment afgaan, zodat je een mooie actiefoto krijgt. Tip probeer die splash zo langzaam mogelijk te krijgen  Dus als je hem er echt in gaat gooien in het vloeistof dan gaat dat heel lastig worden. Dus gooi hem met een boogje erin. of laat hem rustig vallen, aangezien je daar juist hele mooie sierlijke dingen van krijgt. Ik werk met een spiegelreflexs camera, met 24-70mm een iets wijde zoom, of met een 100mm macro , want daarmee kun je veel dichter op het object komen. canon 32,5 miljoen pixels, we gebruiken dat omdat je dan lekker kan croppen, als de splash zeg maar onvoorspelbare dingen doet,  schiet redelijk ruim,  en dan kun je dat later ietsjes krapper uitsnijden. Het scherpstellen op het onderwerp is hierbij een behoorlijke uitdaging., Je kunt van te voren op een bepaald punt scherpstellen waarop de druppel valt , in plaats van op de vallende druppel scherp te stellen. Schakel vervolgens de autofocus AF uit en zet hem tijdelijk op MF en je hebt altijd een scherpe opname van dezelfde afstand.

 

Dus meestal doe je dat met zijn tweeën één fotografeerd, en de andere laat het object in het vloeistof vallen. Je bepaald de achtergrond door een doek te hangen, je kunt kiezen uit verschillende vloeistoffen, en objecten voor je splash foto. let daarbij op de kleuren combinaties dat ze bij elkaar passen. En dan maak je afspraak om te tellen bijvoorbeeld: één, twee, klik , en voor degene die los laat, doet dat dan bij twee.dus timing is onzettend belangrijk ,dus oefen dit voordien even met zijn tweeën om elkaar goed aan te voelen. Natuurlijk kun je het ook eventueel alleen doen, door gebruik te maken van ingebouwde timer of een afstandbediening, en de camera te zetten in burst-modus. De perfecte timing is vaak ook een kwestie van geluk. Dus fotografeer veel en selecteer later. Bestudeer, van foto’s die technisch niet in orde zijn (bijvoorbeeld teveel beweging) de exif-informatie. Daarvan leer je weer voor de volgende keer. En denk ook goed na over de compositie, dus de achtergronden en de zijkanten. Gebruik natuurlijk altijd een degelijk statief, en werk ook het liefs met een afstandbediening. En ook een snelkoppeling voor je camera is geen overbodige luxe.  Instaleer je camera op de goede hoogte en dan probeer je van onder na boven te fotograferen, gericht op je object. Zet het bjvoorbeeld  op een tafel,  of hou het in de hand vast, dus wat er ook maar net in je op komt. 

Probeer ook een verhaal weer te geven in je foto, en probeer dingen uit en kijk of het goed uitpakt. Zoek naar allerlei manieren hoe vloeistof kan splashen, door water heen rijden, iets vullen met water en dan laten vallen,  water

slingeren, plantenspuit. 

Een leuk idee is om knikkers in een doorzichtige bak met water te gooien, en dan later de foto om te draaien, dan krijg je ook een erg leuk splash idee, Zie foto je krijgt dan een soort vuurwerk idee.

Je neemt  een glazen bak, bijvoorbeeld een aquarium. Op de achtergrond en eronder leg je doek of papier in een door jou gekozen kleur (of net wat voorhanden is). Zwart werkt erg goed. Vul de bak ongeveer â…”, op een manier waarop de plons de camera en eventuele flitsers niet raakt. Flitsers zullen ontzettend helpen om de beweging van het water (de splash) te bevriezen.

 

Diafragma F/7.1 , ISO 100,  sluitertijd  1/200s  lens 24-70mm

Je kunt ook gebruik maken van bruisend water, en fruit, dat is ook een geweldige combinatie,  Je kunt het in een doorzichtige  bak doen, of eventueel in een doorzichtige vaas. Er hechten zich dan bubbels aan het fruit en dat geeft een geweldig gezicht. Daarnaast is het goed om met verschillende achtergronden en verschillende kleuren licht te gaan werken. ook kun je ee kleurtje geven aan het bruisende water. 

Je wordt hierdoor heel behendig in de sluitertijd aangezien deze van wezelijk belang is. Als je het niet goed doet, dan krijg je beweging in je beeld, en dan krijg je niet het gewenste effect van bevriezen. 

Voorbereiding;

1. Bedenk waar je gaat spetteren

Splash fotografie, het kan dan best wel wat aardig gespetter, zoals je je wel kunt voorstellen. Heb je al een idee waar je foto’s wilt gaan maken en is het eventueel bestand tegen dat gespetter.  De meeste zullen dit binnen gaan doen omdat ze buiten toch minder controlle hebben over het licht. Maar binnen heeft ook het voordeeel dat je het eventueel kunt laten staan tot de volgende dag, en hoef je het niet steeds op te ruimen. Je kunt het een en ander afdekken zodat je het gespetter heel gemakkelijk weer kunt verwijderen, denk bijvoorbeeld aan plastic folie.

2. Zet je foto eerst in scène

Als je een natuurfotograaf bent dan zijn er natuurlijk ook  veel creatieve mogelijkheden om een gafe splash-foto te maken. Denk bijvoorbeeld aan een plas water na een regenbui of een meertje in het bos. Maar vaak is dat toch al gauw weer te moeilijk en is het aan te raden om het eerst  binnen te proberen. Aangezien je dan veel meer controlle hebt over de verschillende onderdelen, en ze liggen meer voor het grijpen..Door zelf een splash te creëren, kun je het vastleggen van opspattende druppels perfectioneren. Daarnaast kun je experimenteren met de instellingen en het licht. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je goed voorbereid op zoek naar spontane situaties in de natuur.

3. Bereid je foto goed voor en zet alle attributen alvast klaar

Omdat je meestal vooraf scherpstelt en zonder autofocus werkt, is een statief eigenlijk noodzakelijk bij het maken van een splash-foto. Dit zorgt er namelijk voor dat je jouw camera precies zo kunt positioneren om jouw perfecte compositie te maken. Bij het fotograferen van druppels kom je al gauw op een centrale compositie uit. Toch zijn er een paar manieren om af te wijken. Denk aan een extreem laag standpunt, of juist een hoge. Of varieer met wat je in beeld neemt: alleen de druppel, een deel ervan of ook een deel van de bron van de druppel. Daarnaast is verlichting belangrijk om de opspattende druppels mooi uit te lichten en te isoleren van de achtergrond. Dit kan met één of meerdere lampen die je aan weerszijde van je onderwerp plaatst. Een venster met daglicht kan ook prima werken. Als je binnen een splash-foto wil maken, is het handig om een glas of kom met water klaar te zetten en een voorwerp uit te zoeken wat je erin kunt laten vallen. En denk ook een een tweede persoon die het voorwerp kan laten vallen op het juiste moment, aangezien het alleen net wat lastig is, dan kun jij je 100 procent focussen op het maken van een foto

4. Kies een achtergrond die past bij jouw idee

Hoewel je met de juiste scherptediepte de druppels al kunt isoleren, wordt dit effect versterkt door een neutrale en egale achtergrond. Een kale muur in huis bijvoorbeeld. Is dit lastig dan kun je zelf een achtergrond creëren door een doek op te hangen en dit als achtergrond te gebruiken. Een donkere achtergrond met goed uitgelichte druppels geeft bijvoorbeeld ook een heel mooi effect. Houd hierbij het kader niet te krap, later kun je altijd nog croppen. 

5. Kies voor een snelle sluitertijd

Hoewel het geen vaststaand feit is, wil je met je eerste splash-foto’s waarschijnlijk de opspattende druppels ‘bevriezen’ zodat deze stil in de lucht lijken te hangen. Dit vraagt om een snelle sluitertijd. Je kunt beginnen met instellingen tussen de 1/250 en 1/1000 als uitgangspunt en vanuit daar experimenteren wat voor jou het beste resultaat oplevert. Het vereist wat oefening voor je het gewenste resultaat krijgt, geef dus niet te snel op als het niet gelijk lukt.

6. Vergroot je kansen

Niet elke splash spettert even mooi of uitbundig en vaak moet je precies op het juiste moment afdrukken om de splash goed vast te leggen. Het is daarom handig om jouw camera op burst-modus te zetten. Dit is de stand waarin deze zoveel mogelijk foto’s achter elkaar maakt. Hoe meer foto’s je kunt maken, des te groter de kans dat de juiste ertussen zit. Is jouw camera niet zo snel, switch dan van RAW-modus naar JPEG: hiermee kan de camera meer foto’s per seconde maken.

7. Speel met je instellingen

1/250 tot 1/1000 is een mooie sluitertijd om mee te starten. Als je dit combineert met een diafragma van F4 tot F8, kun je de druppels goed scherp vastleggen. Een lager diafragma kan ervoor zorgen dat niet alle druppels scherp zijn en een te hoog diafragma geeft mogelijk te veel details op de achtergrond. Probeer daarnaast eens verschillende brandpuntsafstanden om te bepalen wat voor jou het mooiste resultaat oplevert. 

8. Stel je focus in en kies vervolgens voor manual

Focussen gaat het makkelijkste door een pre-focus van de rand van het glas of de kom met water te nemen en deze vervolgens op manual vast te zetten. Zo weet je zeker dat je focus goed staat ingesteld, met de eerdergenoemde diafragma vang je hiermee ook de druppels die iets voor en achter het glas opspatten.

9. Maak gebruik van een afstandbediening

Zelfs als de camera op een zwaar statief staat, is er altijd een kleine beweging wanneer je op de knopt drukt. Dit voorkom je door gebruik te maken van een remote, ofwel een afstandsbediening. De meeste bekende is de ingebouwde timer op je camera, maar je kunt ook een externe remote gebruiken. Sommige camera’s kunnen dit zelfs met een app die met de camera verbonden is. Zorg ervoor dat je ook in deze modus gebruikmaakt van de burst-modus.

10. Werk ongewenste druppels weg in de nabewerking

Wanneer je een mooie set-up hebt gemaakt, is er nog steeds de kans dat er dingen op de foto komen die je liever niet zou zien. Fotobewerkingssoftware zoals Adobe Lightroom of Photoshop kunnen helpen ongewenste druppels of zaken op de achtergrond te verwijderen. Wanneer je beschikt over een snelle camera die ook in RAW kan fotograferen geniet dit de voorkeur, hiermee vergroot je de opties in de nabewerking. Aan druppelfoto’s hoef je niet veel te bewerken. Het is meestal een kwestie van een andere uitsnede kiezen, iets verscherpen en misschien wat rondvliegende spetters wegclonen. Daarnaast kun je vaak in de nabewerking er ook een eigen draai aan geven door te werken met mooie kleuren, en lichteffecten.

‘Speel met het licht’