Foto's: Karakteristiek fotografie

Trouwkaarten

Tips voor een originele trouwkaart

Trouwkaarten kun je zelf ontwerpen en laten maken óf je zoekt er gewoon een uit bij de drukker. Op deze pagina voor beide situaties tips en suggesties. Allereerst een aantal tips en voorbeelden voor als je zelf aan de slag gaat. Daarna enkele tips waar je op moet letten als je een trouwkaart bij de drukker bestelt. Alles natuurlijk gerelateerd aan het thema van deze site: digitale fotografie.

 

Trouwkaart en bedankkaartjes ontwerpen

Een trouwkaart kun je natuurlijk uitzoeken in een boek bij de drukker. Maar je kunt een trouwkaart ook zelf ontwerpen! In deze tijd van digitale fotografie is het voor veel mensen mogelijk om zelf een trouwkaart te ontwerpen. In dit artikel een aantal tips om zelf een trouwkaart of bedankkaartje te ontwerpen.

Ideeën opdoen

Allereerst is het belangrijk dat je ideeën opdoet voor je trouwkaart of bedankkaart. Natuurlijk heb je wel een beetje een globaal idee over wat je wilt. Maar oriënteer je goed door op site's van bruidsfotografen te kijken naar trouwreportages en bedankkaartjes. Allicht doe je er ideeën op over hoe je het wel of juist niet wilt.

Voorbeelden bedankkaartjes

Hiernaast zie je een aantal leuke bedankkaartjes van Karakteristiek fotografie. Altijd inspirerend om het werk van anderen te bekijken!

Tips bestellen trouwkaarten

Als tweede onderdeel van deze pagina een aantal tips voor het bestellen van je trouwkaarten. Waar let je op voordat de drukker aan het werk gaat?

Tekst trouwkaart

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de tekst op de trouwkaart helemaal naar je zin hebt. De basis is dat je eerst alle informatie op een rijtje zet die je op de trouwkaart wilt hebben. Heb je aan alles gedacht? De tweede stap is de vormgeving van die tekst. Wil je dit heel formeel of juist wat meer speels? Verzamel de trouwkaarten die je zelf al hebt van anderen om inspiratie op te doen. En je kunt op internet zoeken naar voorbeeldteksten voor trouwkaarten.

Bestellen van de trouwkaart

Wanneer jij en je aanstaande echtgenoot zeker zijn over de gastenlijst, kun je de trouwkaarten gaan bestellen. In een eerder stadium hebben jullie al bepaald welke kaart het gaat worden. Ongeveer drie maanden van te voren geef je de drukker opdracht om een proefdruk te maken. Je kunt dan precies zien of de kleuren mooi uitkomen en hoe het papier aanvoelt. Daarnaast is het belangrijk dat er geen taal- en spelfouten zijn gemaakt.

Aantal kaarten bestellen

Bestel altijd meer kaarten en enveloppen dan je nodig denkt te hebben. Mogelijk veranderen jullie toch nog iets aan de gastenlijst. Of je maakt een schrijffout op de enveloppe of raakt er een exemplaar kwijt bij de post. Daarnaast is het altijd leuk om een trouwkaart in je fotoalbum te plakken. En per slot van rekening zitten de meeste kosten niet zozeer in het aantal kaarten wat je laat drukken. 

Wees compleet

De uitnodiging moet alle informatie bevatten die een gast nodig heeft voor je bruiloft. Natuurlijk staan jullie namen en de trouwdatum op de kaart. Maar heb je ook gedacht aan een overzicht van de dag met bijbehorende tijdstippen? En de naam en contactgegevens van de ceremoniemeester moet ook vermeld worden. Daarnaast help je de gasten met een routebeschrijvingen van de locaties op de trouwdag. Deze laatste zaken kun je overigens ook redelijk eenvoudig op een bijlage bij je trouwkaart zetten.

Tijdig laten reageren

Vraag of mensen voor een bepaalde datum willen reageren als ze niet bij de bruiloft aanwezig kunnen zijn. Je kunt hiermee dan rekening houden bij de verdere planning, onder andere van de feestlocatie. Je kunt dat doen door onderaan de kaart aan je gasten te vragen om hun aanwezigheid te melden.

Bijlage bij de trouwkaart

Je kunt kiezen voor een bijlage of inlegvel als je niet iedereen voor de gehele dag wilt uitnodigen, maar sommige mensen alleen voor bepaalde onderdelen van de trouwdag. Let dan wel goed op dat je geen overlap of juist te weinig informatie op de kaart en bijlage zet.

Trouwkaart voldoende frankeren

Weeg de kaart en enveloppe voor de zekerheid voordat je frankeert. Zo weet je zeker dat je de trouwkaarten voldoende frankeert en hoeven je gasten niet te betalen om je uitnodiging te ontvangen. Er zijn overigens speciale trouwzegels om de enveloppe al een feestelijk tintje te geven.

Bedankkaartjes bij dezelfde drukkerij?

Het kan voordeliger zijn om de bestelling voor de  bedankkaartjes ook direct bij dezelfde drukker te plaatsen. Schrijf ze alvast tegelijk met de trouwkaarten, dat scheelt veel tijd. Wil je een bedankkaartje met een trouwfoto, dan kun je dit beter met je fotograaf regelen.

Eigen naam op de uitnodiging

De bruid gebruikt normaalgesproken haar eigen meisjesnaam op de huwelijkskaart. Let er op dat je op de bedankkaartjes de nieuwe achternaam gebruikt.

Adresseren van de trouwkaart

Je kunt de trouwkaarten zelf schrijven. Dit is het meest persoonlijk en ook best wel leuk om samen te doen. Heb je erg veel gasten of wil je het wat zakelijker aanpakken, dan kun je dit vaak ook laten doen bij de drukker. Geef je adreslijst en zij zullen de enveloppen adresseren. Let wel op: wanneer je een formele trouwkaart stuurt, is het volgens de etiquette gebruikelijk om de kaarten zelf te schrijven.

Tip gastenboek

Vraag de drukker één exemplaar van jullie trouwkaart extra groot en op dik papier af te drukken. Deze ‘poster’ kun je gebruiken in plaats van een gastenboek. Vraag je gasten er een persoonlijke boodschap op te schrijven en lijst hem daarna in. Dit is dan een prachtige herinnering aan jullie speciale dag!
 

Meer over dit onderwerp

Bruidsfotografie
Bruidsfotografie: tips voor de trouwfotograaf

Uitnodiging trouwkaart
Trouwkaarten met eigen foto - uitnodiging bruiloft zelf maken

Bruidsfotograaf tips
Bruidsfotograaf kiezen: tips voor de keuze van een bruidsfotograaf

Bruiloft tips
Bruiloft organiseren: tips voor foto locaties voor jullie bruiloft

Trouwauto huren
Trouwauto huren - tips verhuur limousine en trouwauto's

Bruidsreportage tips
Bruidsreportage - mooie trouwfoto's met deze trouwreportage tips

Kerstkaarten
Kerstkaarten - wenskaarten winter vogelfoto's

Wenskaarten
Wenskaarten natuurfotografie en vogelfotografie

Verjaardagskaarten
Verjaardagskaarten - een kaart sturen met vogel foto's

Ansichtkaarten
Ansichtkaarten met vogel foto's versturen

Tekst toevoegen
Tekst toevoegen in Picasa

Fotokaarten maken
Hoe maak je de perfecte fotokaart?